Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”En ole puhunut vain lämpimikseni” – Haatainen kiitti kampanjaväkeä tunteikkaassa puheessa

Jukka-Pekka Flander
SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm (vasemmalla), Tuula Haataisen aviopuoliso Janne Metsämäki, SDP: presidenttiehdokas Tuula Haatainen sekä Antti Rinne jännittivät ennakkoäänten tuloksia SDP:n vaalivalvojaisissa Helsingissä.

Voimme onnitella itseämme siitä, että olemme voineet koota itsemme yhteen ja puhua niiden arvojen ja asioiden puolesta, joihin meidän pitää saada Suomessa muutosta, SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen muistutti SDP:n vaalivalvojaiset päättäneessä puheessa presidentinvaalien tuloksen oltua jo selvä.

Topi Juga

– En ole puhunut vain lämpimikseni ilmastonmuutoksesta. En ole puhunut turhaan eriarvoistumisesta. Se on meidän yhteiskunnassa oikeasti se isoin asia, joka pitää pystyä taittamaan, jotta me saamme turvallisuutta ja vakautta. Eikä vain täällä koto-Suomessa, vaan koko maailmassa.

Haatainen kertasikin, kuinka vaalitaiston alussa hänen puheilleen eriarvoisuudesta naurettiin ja niitä vähäteltiin.

– Mutta yksi kaksi, kaikki ehdokkaat puhuivat näistä asioista. Arvovalintoja ovat kaikki ne valinnat, joita me teemme myös näissä kovissa päätöksissä. Olen puhunut sen puolesta, että Suomi pitää moraalisen ja eettisen kantansa kirkkaana, Haatainen luonnehti.

– Hyvät ystävät ja toverit, jos niin saa vielä sanoa, sosialidemokraattinen puolue on julistautunut feministiseksi puolueeksi. Minä puhuin sen puolesta ja tulen puhumaan tästä eteenkin päin, Haatainen julisti.

Haataista haastateltiin vaalivalvojaisissaan, jotka järjestettiin Helsingissä ravintola Virgin Oilissa. KUVA: Lehtikuva

Vaalivalvojaisissa esitetyissä arvioissa korostettiin tiuhaan, kuinka Haatainen on onnistunut tavoitteensa mukaisesti tuomaan vaalikamppailuun mukaan myös arvokeskustelua.

Esimerkiksi SDP:n presidenttiehdokaskisassa mukana ollut kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta arvioi, että Haatainen onnistui nostamaan esille sosialidemokraateille tärkeitä teemoja.

– Hän onnistui herättämään luottamusta. On ollut hienoa nähdä ympäri Suomen, että kenelläkään ei ole mitään Tuula Haataista vastaan, vaan päinvastoin. Hänet on koettu positiiviseksi.

– Jos asetelma ei olisi ollut sellainen kuin se on, niin uskon, että Tuulalla on paljon hiljaista kannatusta.

Asetelmalla Feldt-Ranta tarkoittaa vaalien lähtökohtia ja istuvan presidentin suurta suosiota.

– Nämä olivat erikoiset vaalit. Ihmiset halusivat selkeästi turvallisuushakuisesti jatkuvuutta.

Feldt-Ranta kertoi pitävänsä SDP:n ehdokkaan saamista laihoista prosenteista huolimatta tärkeänä, että puolueella oli vaaleissa oma ehdokas.

– Olisi tuntunut käsittämättömältä, että TV-salissa on kahdeksan tuolia ja meidän tuoli olisi ollut tyhjä.

Totta kai se harmittaa.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi puolestaan pohti perinteisten valtapuolueiden, keskustan ja SDP:n saamia vaatimattomia kannatuslukuja.

– Suuret ikäluokat ovat todellakin olleet suuria ikäluokkia, jotka ovat äänestäneet erittäin aktiivisesti ja puolueuskollisesti. Jos ennustaa kahdenkymmenen vuoden päähän, niin olisin todella yllättynyt, jos liikkuvien äänestäjien määrä ei kasvaisi entisestään.

– Kyllä se haastaa politiikkaa, parlamentaarista demokratiaa sekä perinteistä puolue-demokratiaa. Pitää keksiä uusia keinoja.

Näkkäläjärvi oli Haataisen kampanjassa kuitenkin tyytyväinen siihen, että sen ympärillä oli paljon nuoria.

– Kampanjan ympärillä oli aktiivinen porukka, jota Marja Mäkynen veti. Täytyy antaa heille paljon kiitosta, he olivat ideoimassa muun muassa kampanjan teemoja.

– Täytyy antaa kyllä myös ehdokkaalle kiitosta siitä, että hän otti rohkeasti esiin nuorten esittämiä näkökulmia. Tämä kiinnitti huomion.

Näkkäläjärvi pitää Feldt-Rannan tavoin ehdottomasti hyvänä asiana, että puolueella oli vaaleissa oma ehdokas.

– Mutta totta kai se harmittaa, että lukemat jäivät näinkin matalaksi, ei sitä voi kiistää. Mutta oli hyvä, että oli oma ehdokas. Tuula Haatainen nosti keskusteluun sellaisia teemoja, jotka muuten olisivat jääneet sen ulkopuolelle.

Olette tehneet uskomatonta työtä, että SDP voi olla suurin ja vahvin puolue seuraavissa vaaleissa.

Vaalivalvojaiset päättäneessä tunteikkaassa puheessaan Tuula Haatainen kiitti luonnollisesti myös kampanjaväkeään sekä antoi tunnustusta Sauli Niinistön selvälle vaalivoitolle.

– Erityisesti minä haluan kiittää kaikkia teitä siitä, että olette jaksaneet kulkea kanssani ja luoneet sitä intoa, vaikka olisi satanut räntää, Haatainen sanoi.

– Varsinkin alkumetreillä, kun lähdimme tekemään kampanjaa gallupien näyttäessä Sauli Niinistölle näitä lukuja.

Haatainen jatkoi toteamalla Niinistön voittaneen nämä vaalit selkeästi.

– Hänelle pitää antaa nyt työrauha ja onnitella häntä tästä hyvästä tuloksesta.

Puheensa loppuosassa Haatainen tähysi myös jo tulevia maakunta- ja eduskuntavaaleja.

– Olemme tällä kampanjalla saaneet liikkeelle jotain sellaista, jota meidän pitää jatkaa. Se on se tärkein asia. Olette tehneet uskomatonta työtä, että sosialidemokraattinen puolue voi olla suurin ja vahvin puolue seuraavissa vaaleissa.

– Me tulemme muuttamaan Suomen linjan, hän vielä lopetti puheensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE