Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“En uskaltanut ajatellakaan tuollaista tulosta” – Äänikuningas Lauri Lyly uskoo Pirkanmaan pysyvän sote-aikataulussa

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Pirkanmaan hyvinvointialueen äänikuningas, Tampereen entinen pormestari Lauri Lyly (sd.) tuli sunnuntain vaalivalvojaisissa menestyksensä yllättämäksi.

Simo Alastalo

Demokraatti

– En uskaltanut ajatellakaan tuollaista tulosta, oli niin hyvä luku. Nöyräksi vetää. Olen tosi kiitollinen äänestäjille, ilahtuneen kuuloinen Lyly toteaa Demokraatille.

Lyly sai aluevaaleissa 4350 ääntä ja jätti taakseen muun muassa Tampereen nykyisen pormestarin Anna-Kaisa Ikosen (kok.), joka sai 3449 ääntä. Kolmanneksi eniten (2830) ääniä Pirkanmaalla sai kansanedustaja Anna Kontula (vas.).

Lyly on vuodesta 2019 lähtien tehnyt alueellista sotea työkseen ohjausryhmän puheenjohtajana. Kun lait menivät eduskunnassa läpi, tilanne Pirkanmaalla oli ainakin keskuskaupunki Tampereen osalta myönteinen.

– En ole huolissani, etteikö olla ensi vuoden alussa valmiita.

Nyt valitut valtuustot aloittavat työnsä maaliskuun alussa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen vastuut siirtyvät kunnilta alueille ensi vuoden alusta.

– Sanoisin, että hallintorakenteet saadaan varmaan tehtyä. Suurimmat haasteet liittyvät siihen, että lakien sisältö luodaan alueilla. Palvelulupaus, se milloin, millä kynnyksellä ja kuinka läheltä palveluita saadaan, tulee olemaan isoin päätös ja siihen liittyvät palvelustrategiat.

“Vaalimatematiikka toimii näin.”

Yhdeksän kuntaa, Akaa, Ikaalinen, Juupajoki, Kihniö, Kuhmoinen, Pälkäne, Ruovesi, Urjala ja Virrat, jäi Pirkanmaalla ilman omaa edustajaa tulevassa aluevaltuustossa. Lyly kertoo yllättyneensä varsinkin väestöpohjaltaan melko suurten Akaan ja Virtojen tapauksessa.

– Vaalimatematiikka toimii näin. Tampere on väestöltään Pirkanmaasta noin puolet ja sai edustajista vähän alle puolet. Vaaleissa jaettiin paikkoja alueelle ja keskuskaupunkiin, mutta ei ihan joka kuntaan. Valtuutetulle on iso juttu huolehtia koko alueesta. Lähden siitä, että se on meidän yhteinen lupauksemme. Ydinasia on millaista palvelu on sisällöllisesti ja laadullisesti.

– Kun katsoin noita henkilökohtaisia tuloksia eri ehdokkailla, noin 90 prosenttia äänistä on kotipaikkakunnan suunnalta. Se on yllättävän iso juttu.

Johtaako ilman edustajaa jääminen tulevaisuudessa äänten keskittämiseen pienemmissä kunnissa?

– Riippuu siitä miten valtuustot lähtevät toimimaan ja kuinka tärkeäksi koetaan, että siellä on oman kunnan edustaja. Vai onko tärkeämpää, että siellä on arvomaailmaltaan oikeanlainen edustaja, joka huomioi oman alueen.

Pirkanmaalla myös aluevaalit olivat käytännössä kahden puolueen kauppa. Tällä kertaa suurin oli kokoomus (25,8%) ja toiseksi tuli SDP (22,1%). Perussuomalaiset (11,7%), vasemmisto (10,7%), vihreät (10%) ja keskusta (9,5%) olivat kaikki kymmenen prosentin tuntumassa.

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE