Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“En usko, että vielä on nähty kaikkea” – Kiina-asiantuntija ennustaa Hongkongiin lisää levottomuuksia

Hongkongin erityishallintoalueen hallintojohtaja Carrie Lam.

Hongkong aikoo soveltaa Kiinan läpiviemää uutta turvallisuuslakia ankarasti, sanoi erityishallintoalueen hallintojohtaja Carrie Lam tiistaina.

Lam varoitti lehdistötilaisuudessa lakia rikkovia “radikaaleja” vakavista seurauksista. Kiistelty ja laajasti kritisoitu turvallisuuslaki tuli voimaan viikko sitten kesäkuun lopussa.

Kiinan johdon tehtäväänsä nimittämä Lam jatkaa kommenteillaan myös Kiinan käyttämää narratiivia siitä, että laki on säädetty Hongkongin hyväksi ja se palauttaa rauhan viime vuoden suurmielenosoitusten jälkeen, arvioi ulkoministeriön Kiina-asiantuntija Eevamaria Mielonen Itäisen Aasian yksiköstä. Hän seuraa Hongkongin tilannetta paikan päällä Suomen pääkonsulaatissa.

– Lam pyrkii rakentamaan myönteistä narratiivia siitä, että lailla ei olisi vaikutusta suurelle yleisölle. Tämä on ihan samanlaista retoriikkaa kuin Kiinasta on kuultu, että puolustetaan enemmistön etua, Mielonen kuvailee STT:lle puhelimitse.

Demokratiamielenosoituksilla on kuitenkin ollut hongkongilaisten keskuudessa laaja tuki.

Lam ei ole onnistunut retoriikassaan kovin hyvin, sillä epäluottamus häntä kohtaan on niin suurta, Mielonen arvioi.

Lam pyrkii Mielosen mukaan puheillaan vastaamaan paikallisen ja kansainvälisen yhteisön järkyttyneeseen reaktioon. Kiinan toimiin kansainvälisillä reaktioilla ei kuitenkaan Mielosen mukaan ole mitään vaikutusta.

– Hongkong on Kiinalle ydinintressi ja historiallisesti erittäin merkittävä paikka. Kiina katsoo, että sillä on laillinen oikeus toimia katsomallaan tavalla Hongkongissa.

Erityisasema lähinnä muodollinen

Muun muassa separatismi, valtion vastainen kumouksellinen toiminta, terrorismi ja vehkeily ulkomaisten voimien kanssa on turvallisuuslaissa kriminalisoitu. Lain muotoilu on niin kattava, että edelleen on epätietoisuutta siitä, mikä kaikki luetaan kategorioiden alle.

– Lain mukaan terrorismiksi voidaan lukea vaikka se, että rikkoo paikkoja liikennevälineissä tai pyrkii netissä murtautumaan jonkun tilille. Terrorismin määritelmä on hyvin laaja, Mielonen sanoo.

Myös siitä on epäselvyyttä, mikä on minimirangaistus rikkomuksista. Pahimmillaan niistä voi saada elinkautisen vankeustuomion.

Huoli sanan- ja ilmaisunvapauden tulevaisuudesta on Hongkongissa suuri. Demokratialiikkeen kannattajia on Mielosen mukaan jo lopettanut julkisen toimintansa, mennyt maan alle ja muuttanut pois.

Maanantaina julkaistiin lain toimeenpanosäännöt, jotka tulevat selventämään lain käytännön toimeenpanoa.

Muodollisesti Hongkongilla on vielä “yksi maa, kaksi järjestelmää” -ajatuksen mukainen autonominen erityisasema. Lain myötä itsemääräämisoikeus näyttää kuitenkin murentuvan erityisesti, kun Kiinan instituutioita tuodaan Hongkongin aiemmin erilliseen järjestelmään, Mielonen arvioi.

Epätietoisuutta, odotusta ja voimattomuutta

Tunnelma Hongkongissa on tällä hetkellä ennen kaikkea epätietoinen ja odottava, Mielonen kuvailee.

Pelko rangaistuksista on suuri, eikä heinäkuun ensimmäisen päivän jälkeen ole pidetty suuria mielenosoituksia.

– Epätietoisuus ei ole vielä ainakaan kanavoitunut laajemmaksi toiminnaksi, tietysti mahdollisuus siihen on. Jännitteet ovat kuitenkin olemassa, ja someryhmissä näkyy kiivasta keskustelua. En usko, että vielä on nähty kaikkea, Mielonen arvelee.

16. heinäkuuta asti voimassa on vielä yli 50 hengen kokoontumisrajoitus koronaviruksen vuoksi.

Ilmassa on myös voimattomuutta ja lamaantumista epätietoisuuden edessä, Mielonen sanoo. Kaikkien ulkomaisten toimijoiden elämään liittyy epävarmuutta, niin lehdistön, tutkijoiden kuin yritysten.

– Osa järjestöistä vetäytyy varmasti Hongkongista tämän epävarmuuden vuoksi.

Myös bisnesyhteisö on odottavalla kannalla. Mielosen mukaan Lam on yrittänyt tuoda esiin sitä, kuinka paljon tukea laki on saanut liike-elämältä, mutta todellisuudessa suhtautuminen on kaksijakoinen.

– Kukaan ei liike-elämässä toivo laajamittaisten väkivaltaisten yhteenottojen palaavan. Toisaalta olisi tärkeää, että Hongkongissa säilyisivät liike-elämälle tärkeät asiat kuten laillisuusperiaate, vapaa tiedonvälitys ja avoin yhteiskunta, Mielonen sanoo.

– Liike-elämä on todennut, että niin tai näin, Hongkongiin liittyy poliittisia riskejä: joko mielenosoitukset tai Kiinan poliittisen vaikutusvallan lisääntyminen.
STT–Maiju Ylipiessa

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE