Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“En ymmärtänyt tuosta vastauksesta yhtään mitään” – Yksi kysymys nousi ylitse muiden eduskunnan kyselytunnilla

Eduskunnan suullinen kyselytunti Helsingissä. Torstainen kyselytunti oli viimeinen ennen eduskunnan kesälomaa.

Yksi kysymys nousi ylitse muiden eduskunnan viimeisellä suullisella kyselytunnilla ennen kesätaukoa. SDP:n eduskuntaryhmästä tiedusteltiin vähintäänkin kuudessa eri puheenvuorossa työministeri Jari Lindströmiltä (sin.), että jos työtön täyttää aktiivimalli 2:sen mukaisen työehdon mutta jää silti työllistymättä, niin leikataanko kuitenkin tällaiselta henkilöltä aktiivimalli 1:sen mukaisesti työttömyysturvasta 5 prosenttia vai ei.

TOPI JUGA

Demokraatti

– Arvoisa puhemies, olen koulutukseltani juristi ja olen hoitanut aika paljon työttömyysturvaan liittyviä asioita. Mutta nyt en ymmärtänyt tuosta vastauksesta yhtään mitään, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tokaisi kuunneltuaan tarpeekseen Lindströmin lakitekstijargoniksi jääneitä vastauksia.

– Vastatkaa tähän yksinkertaiseen kysymykseen “kyllä vai ei”,Rinne vaati lopulta kahteenkin otteeseen, kun Lindström oli toistuvasti kiertänyt kysymyksen.

Lopulta ministeri taipui vastaamaan, vaikkakin vastauksen tulkinnassa tarvittiin jälleen hieman opposition apua.

– Yksinkertaistettuna tämä asia menee niin, että jos työntekijä ei edes yritä hakea työmahdollisuutta, niin hän saa karenssin tai työssäolovelvoitteen. Mutta jos yrityksistä huolimatta hän ei onnistu, niin etuuden määrää leikataan mallin mukaan.

Työministeri Jari Linström vierellään omistajaohjauksesta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk.) eduskunnan suullisella kyselytunnilla. Lindströmiä hiillostettiin huolella hallituksen ajamasta työvoimapolitiikasta. Kuva: LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Oppositiosta huomioitiinkin suureen ääneen väliin, että mitä ilmeisimmin Lindström siis vastasi kyllä.

Lisää aiheesta

– On kaksi eri asiaa. Omatoiminen työnhaun -malli ja sitten aktiivimalli. Jälkimmäisen mukaan työtä koitetaan hakea. Jos sitä ei onnistu saamaan, niin silloin se aktiivimalli totta kai puree, Lindström lopulta tunnusti.

Kyselytunnilla esillä hallituksen työllisyyspolitiikka.

SDP nosti kyselytunnilla esiin hallituksen työvoimapolitiikan, joka on muutenkin ollut torstaina pinnalla hallituksen esiteltyä aikaisemmin aamulla “omaehtoisen työnhaun”, eli niin kutsuttua aktiivimalli kakkosta.

Mallissa hallitus kaavailee, että työttömän pitäisi jatkossa hakea enintään neljää työmahdollisuutta kuukaudessa. Tässä otettaisiin huomioon työnhakijaan liittyvät syyt ja alueellinen työllisyystilanne.

Haettavia työpaikkoja voisi siis olla vähemmänkin kuin neljä, mikäli maakunnassa on esimerkiksi huonosti tarjolla töitä tai jos työttömällä on terveydellisiä ongelmia. Lindström kertoi täysistuntosalissa, että terveydellinen arvio tehdään lääkärintarkastuksella.

Hallituksen on kerrottu haluavan eduskuntaan heinäkuuhun mennessä myös kevään kehysriihessä päättämiään esityksiä, joilla on tarkoitus mahdollistaa vähintään 3 kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen alle 30-vuotiaiden työttömien palkkaamisen määräaikaiseen työsopimukseen ilman perusteita. Lisäksi hallitus haluaa heikentää alle 20 hengen yritysten ”henkilöperusteista” irtisanomissuojaa.

– Nämä syvästi epäoikeudenmukaiset työehtojen leikkaukset iskevät pahimmin nuoriin ja naisiin ja erityisesti nuoriin ja naisiin, siis heihin, jotka jo tänä päivänä tekevät eniten pätkätöitä, SDP:n ensimmäisen kysymyksen esittänyt puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman luonnehti.

Lindtman huomioi, miten kuitenkin jopa hallituksen itse tilaamista selvityksistä on käymässä ilmi, ettei hallituksen esittämillä uudistuksilla ole mitään selvää vaikutusta työllistymiseen.

– Molemmat hallituksen tilaamat selvitykset ovat todenneet, että näillä toimilla ei juuri ole työllisyysvaikutuksia. Uusien tietojen valossa kysyn mitä johtopäätöksiä aiotte nyt tehdä näistä hankkeista?

Lindström tyytyi toteamaan lakien valmistelun olevan yhä kesken.

– Valmistelemme huolella sellaisia malleja, jotka meidän mielestämme kestävät tarkastelun eduskunnassa. Sitten ne tuodaan tänne ja sen jälkeen ollaan valmiita johtopäätöksiin.

Keskustelu painoittui aktiivimalli kakkoseen.

Kysymyksen jälkeen keskustelu painottui aktiivimalli kakkoseen. Lindström vakuutteli, että hallituksen malli luottaa työttömään. Oppositiossa kuitenkin kiinnitettiin huomiota juuri aktiivimalli ykkösen ja kakkosen päällekkäisyyteen.

– Jos henkilö onnistuu hakemaan näitä työpaikkoja, raportoimaan oikeaan aikaan, mutta hän ei onnistu täyttämään aktiivimalli ykköstä, niin leikataanko hänen työttömyysturvaansa, sosialidemokraattien Tarja Filatovkin ihmetteli.

– Minun tulkintani näiden tekstien perusteella on se, että leikataan. Eli jälleen kerran tulee uusi muoto, joka johtaa karenssiin, vaikkakin porrastettuun ja sinänsä perustellumpaan.

Miksi ensin rankaisette ja sitten vasta selvitätte?

Lindströmiltä tiedusteliin lisäksi, miten hallitus aikoo työvoimapolitiikassaan huomioida työttömyyskortistoissa olevat ihmiset, joiden kaikkien tilanne on erilainen. Huolta on noussut etenkin siitä, että työttömiksi luetaan ihmisiä, jotka eivät todellisuudessa ole työmarkkinoiden käytettävissä. Tämä voi johtua esimerkiksi heikosta terveydestä tai vammasta.

Lindström korosti, että asiaa on aloitettu selvittämään työ- ja elinkeinoministeriössä. Hänen mukaansa hallitus toimii vasta sitten, kun selvitysten perusteella tiedetään miten on todella hyödyllistä edetä. Oppositiosta huomautettiin tähän, että selvityksen puuttuminen ei kuitenkaan ole estänyt hallitusta ajamasta lakeja, joilla työntekijöiden asemaa heikennetään ja työttömiltä leikataan etuuksia.

– Miksi ensin rankaisette ja sitten vasta selvitätte, vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki kysyikin hallitukselta välihuudollaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE