Englannin päävalmentaja tyri raskaasti — pikaiset potkuthan siitä seurasi

Kuva: Lehtikuva

Englannin jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Sam Allardyce sai vikkelästi potkut sen jälkeen, kun brittilehti Telegraph paljasti hänen väärinkäyttäneen asemaansa. Allardyce neuvotteli liikemiehiksi tekeytyneiden toimittajien kanssa sääntöjen vastaisen 400 000 punnan eli noin 460 000 euron sopimuksen.

The Telegraph kertoi Allardycen potkuista tiistai-iltana.

Samassa yhteydessä Allardyce arvosteli edeltäjäänsä Roy Hodgsonia.

Telegraph on tutkinut kymmenen kuukauden ajan englantilaiseen jalkapalloon liittyvää korruptiota ja aikoo julkaista löytöjään kuluvan viikon aikana.

Lehden toimittajat tapasivat Allardycen elokuussa tekeytyneinä aasialaisen yhtiön edustajiksi, jotka halusivat sijoittaa englantilaiseen jalkapalloon. Allardyce neuvoi heitä kiertämään Englannin jalkapalloliiton FA:n sääntöjä pelaajasiirroista.

FA kielsi vuonna 2008 kolmansien osapuolien omistusosuudet pelaajaoikeuksista. Allardyce kuitenkin kertoi liikemiehille, että säännöt ovat kierrettävissä ja että jotkut pelaaja-agentit tekevät edelleen isoja summia pelaajaoikeuksien myynnillä.

Allardyce tapasi liikemiehiä uudelleen viime viikolla ja sopi matkustavansa Singaporeen jatkamaan keskusteluja. Hän myös kritisoi edeltäjäänsä Roy Hodgsonia ja sanoi muun muassa, että tämän puhetyyli saa kuulijat uneen.

Allardyce ehti toimia Englannin päävalmentajana vain yhdessä ottelussa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Saiko Backe potkut vai ei? – ”Kokouksen jälkeen tiedotetaan ajankohtaisista asioista”

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Spekulaatiot miesten jalkapallomaajoukkueen valmentajan Hans Backen asemasta saivat sunnuntaina uuden käänteen, kun MTV kertoi Backen saaneen jo potkut Huuhkajista.

Palloliitto ei kuitenkaan vahvistanut tietoa. Palloliitto ilmoitti lyhyellä tiedotteella, ettei se ota tietoon kantaa.

– Palloliitto tai sen johto ei ota kantaa spekulaatioihin, liitto kertoi.

Lisätietoa pallojohtajilta on odotettavissa vasta huomenna pidettävän liittohallituksen kokouksen yhteydessä.

– Kokouksen jälkeen tiedotetaan ajankohtaisista asioista, tiedotteessa vihjattiin.

MTV:n tietojen mukaan myös apuvalmentaja Jukka Ikäläinen on siirretty sivuun ja Backen tilalle olisi astumassa toinen apuvalmentaja Markku Kanerva.

Backen saldo maajoukkueen luotsina on huono. Joukkue on pelannut ruotsalaisvalmentajan alaisuudessa täyden tusinan otteluita, mutta saaliiksi jäi vain kaksi tasapeliä. Kymmenen kertaa suomalaiset poistuivat kentältä hävinneinä. Tosin Islannissa tuomareillakin saattoi olla osuutensa asiaan.

Maajoukkue pelasi koko vuoden voitotta ensi kertaa vuoden 1992 jälkeen. Lisäksi maajoukkue tipahti Fifa-rankingissa historiallisesti sadan parhaan joukosta.

Arvuuttelut käynnistyivät Kroatia-tappiosta.

Backen potkuja alettiin arvuutella lokakuussa, kun Suomi hävisi MM-karsinnassa Kroatialle. Palloliitto vaikeni tilanteessa, mutta puheenjohtaja Pertti Alaja ilmoitti viikkoa myöhemmin Backen nauttivan edelleen liiton luottamusta.

– Kolme peliä pelattu ja seitsemän jäljellä. Emme ole tyytyväisiä tilanteeseen. Olemme pettyneitä, Alaja kertoi liittohallituksen tuolloisen kokouksen jälkeen.

– Maajoukkueen tilanteesta puhutaan jokaisessa kokouksessa ja nytkin. Kaikki on koko ajan arvioinnissa.

Viestistä oli tulkittavissa, että Backeen luotettiin ”toistaiseksi”.

Marraskuussa pidetyn liittohallituksen kokouksen jälkeen Alaja vahvisti tilanteen.

– Viimeistään joulukuun alkupuolella keskustelu maajoukkueesta jatkuu, Alaja totesi.

MTV: Huuhkajat-koutsi Backe ulos?

Kuva: Lehtikuva

MTV:n tietojen mukaan ruotsalainen Hans Backe olisi saanut potkut Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan paikalta.

MTV Sport ei kuitenkaan ole tavoittanut Backea tai Palloliiton puheenjohtajaa Pertti Alajaa kommentoimaan tietoa.

MTV:n mukaan Backen paikalle nousee apuvalmentaja Markku Kanerva.

Suomi ei voittanut Backen johdolla ainuttakaan ottelua vuonna 2016.

AVAINSANAT

Pentti Salmi: Vieraspelit ovat korisliigamme rotanloukku — ”Kotivoittosuhde on posketon”

Kirjoittaja on koripalloasiantuntija.

Yleinen pohdinnan aihe on korispiireissä tänään se, miksi miesten pääsarjassa otteluvoittajiksi selviytyy liian usein kotijoukkue.

Veikkauksen pelejä rastaavalle se tietää kyllä ns. varmoja nakkeja, koska tämän kauden liigassamme kotijoukkue on selviytynyt voittajaksi 68:sta matsista 50 kertaa. Tämä tietää siis sitä, että kotikoreihin heittävä joukkue on vienyt peleistä 73,1 %. Vieraille outo pelihalli on kuin rotanloukku.

Kaikissa palloilumuodoissa kotikentän merkitys on suuri, mutta nyt tuo koriksen kotivoittosuhde pääsarjassamme on jo posketon. Otetaan vertailukohta vaikka länsinaapurista Ruotsista, jossa liigan kotivoittosuhde tällä erää on 69,4 % ja Pohjois-Euroopan parhaassa koripallomaassa Liettuassa ainoastaan 61,5 %.

Koti- ja vieraspelien erilaisuudesta käy parhaana esimerkkinä se, että liigaa johtava Seagulls hävisi vieraissa sarjajumbolle Korihaille, jota puolestaan keskikastin Nokia juoksutti keskiviikkona kotonaan kuin pässiä narusta.

Liigajoukkueista vain Seagulls, Vilpas ja Kataja ovat voittaneet vieraissa enemmän kuin yhden ottelun. Niillä meriiteillä pääsee sarjataulukon kärkeen.

Tilastofriikit ovat laskeneet, että kotijoukkue hyötyy olosuhteista ottelua kohden noin 15 pistettä. Etuun vaikuttavat tutut olosuhteet, kuten koriinheitoissa kotisalin vakiintuneet kiintopisteet, kannustava kotiyleisö ja, niin ikävää kuin se on kirjatakin, erotuomariratkaisut suosivat useimmiten kiikunkaakun-tilanteissa kotijoukkuetta.

Tällä hetkellä liigassa Seagulls on ainoa joukkue, joka ei ole vielä hävinnyt kotonaan, sillä kun on seitsemän voittoa putkeen. Matkaa on kuitenkin kaikkien aikojen rekordiin, sillä Honka voitti vuosina 2000/02 kaikkiaan 42 liigamatsiaan peräkanaa Tapiolassa.

Edessä on kaksi kotimaisen koriksen huippuiltaa.

Vaikka Seagulls johtaakin liigaamme niin mestariehdokas numero yksi on edelleen Joensuun Kataja. Vaikka sekin on hävinnyt kotimaan kinkereissä vieraspelejään, niin ainakaan mestarien liigan europelit eivät ole sille rotanloukkuja.

Kaksi viimeistä peliään kun Kataja on voittanut maailman turuilla. Ensin Turkin Izmirissä ja tällä viikolla Israelin Rishonissa. Ne ovat kovia saavutuksia, vaikka tämän viikon päänahka ei olekaan siitä Euroopan huippuseurasta Maccabista, jonka kotikenttä on Tel Avivissa, vaan Rishonin Maccabista.

Ja mitä henkilökohtaisia ilotulituksia nähtiinkään. Katajan Rion Brown latoi häkkiin 40 pointsia hurjalla 15/20 heittotarkkuudella ja Teemu Rannikko antoi 14 koriinjohtavaa namupassia. Rannikon syöttömäärä on mestarien liigan tämän kauden korkein yhden ottelun tilastomerkintä ja Brownin pisteetkin toiseksi suurin yhden matsin pinnamäärä. Lisäksi Brown valittiin mestarien liigan viikon ykkösviisikkoon.

Kuinka sitten Kataja jaksaa keskittyä kotimaan vieraspeleihinsä tässä vaiheessa, on jo toinen asia. Se nähdään kuitenkin Salossa jo lauantaina ja sitten syyskauden kliimaksissa Seagullsia vastaan Helsingissä ajan patinassa rapistuvan Pikku-Messuhallin parketilla ensi viikon perjantaina.

Edessä on siis kaksi kotimaisen koriksen huippuiltaa.

Raportin raju väite: Yli 1000 venäläistä urheilijaa valtion doping-ohjelmassa

laboratorioaihekuva

Yli tuhat venäläistä urheilijaa on hyötynyt valtion tukemasta doping-ohjelmasta vuosina 2011-2015, todetaan perjantaina Lontoossa julkistetussa raportissa. Kanadalaisen lakitieteen professorin Richard McLarenin kokoamassa raportissa kerrotaan myös, että kahden venäläisen naisjääkiekkoilijan virtsanäytteistä olisi löytynyt miehen DNA:ta, jonka todetaan osoittavan, että näytteitä on manipuloitu.

Perjantaina julkaistu McLarenin raportti on jo järjestyksessään toinen. Ensimmäinen raportti julkaistiin heinäkuussa.

Maailman antidopingneuvoston julkisema raportti dopingin olevan Venäjällä ylhäältä johdettua ja järjestelmällistä.

Raportin mukaan testinäytteiden vaihtamiset eivät rajoittuneet Sotshin 2014 talviolympialaisiin. McLaren löysi todisteita, jotka johtivat muun muassa venäläisten yleisurheilijoiden sulkemiseen Rion olympialaisista.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Väite: Työntekijä tirkisteli vuosia nuoria pelaajia – Yle: Jääkiekkoliitto tutkii asian

Kuva: Getty Images
kiekko

Jääkiekkoliitto aikoo tutkia julkisuuteen nousseet epäilyt työntekijänsä epäasiallisesta käytöksestä, kertoo Yle.

Viime viikon Urheilulehdessä väitettiin, että Jääkiekkoliitossa merkittävässä asemassa ollut henkilö olisi tirkistellyt vuosien ajan nuorisomaajoukkueiden pelaajia. Lehden uutinen perustui useiden nuorisomaajoukkueissa olleiden pelaajien ja valmentajien nimettömiin haastatteluihin.

Urheilulehden mukaan tirkistelyä olisi tapahtunut esimerkiksi pukukoppien suihkussa ja hierontahuoneessa.

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoo Ylelle, että asiaan suhtaudutaan vakavasti ja se tutkitaan.

Keskustelua aiheesta