Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Ennaltaehkäisy ei saa jäädä sanahelinäksi terveydenhuollon haasteisiin vastaamisessa

Väestö ikääntyy, syntyvyys laskee ja terveydenhuollon kustannukset jatkavat kasvuaan. Kaatuneen, lähtökohtaisesti väärin valmistellun hallituksen sote-ehdotuksen myötä olemme edelleen haasteiden edessä. Mikä neuvoksi kestävyysvajeeseen terveydenhuollon saralla? Vuonna 2016 terveydenhuollon kustannukset olivat 20,5 miljardia euroa ja tästä summasta erikoissairaanhoito haukkasi 7,2 miljardia. Ennaltaehkäisy on vilissyt jo muutamia hallituskausia korulauseissa, mutta oikeaa tahtotilaa ja rohkeutta siihen ei ole tarpeeksi ollut.

Tulevalla hallituksella on suuri haaste edessään, jotta tarpeellinen sote-uudistus saadaan uudelleen valmisteluun. Tehottomien toimintojen paikkaaminen, parlamentaarinen valmistelu, ihmislähtöisyys ja tarpeeksi pitkälle ulottuva paloiteltu kokonaisuus ovat erinomaiset lähtökohdat onnistumiselle. Nyt on myös mielestäni aika nostaa esille tutkitusti kustannustehokas, vaikuttava ja vaikutuskykyinen keino vähentää terveydenhuollon kustannuksia ja jonka käytöstä politiikassa hyvin harvoin edes kuulee puhuttavan. Itse asiassa useat toimet valtiovallan (lue erityisesti Kelan) toimesta ovat vaikeuttaneet tämän alan toimintaa mm. markkinaehtoisten kilpailutusprosessien ja suurten terveysjättien suosimisen kautta.

Sairauspoissaolot fyysisen inaktiivisuuden ja elintapasairauksien takia aiheuttavat yhteiskunnalle vuosittain kymmenien miljardien kustannukset ja menetykset tuottavuudessa. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet aiheuttavat miljardien kustannukset välittömästi työpoissaolojen kautta ja välillisesti työkyvyttömyyseläkkeiden kautta. Turhat leikkaukset, kaatumisvammat ja liian aikaisen vaiheen pitkäaikaishoito tuovat myös valtavia kustannuseriä terveydenhuoltojärjestelmän harteille. Edellä mainittuihin ongelmiin voitaisiin vihdoin tarttua oikeasti ennaltaehkäisevästi ja valjastaa fysioterapian keinot käyttöön, sillä näihin kaikkiin fysioterapialla on todettu olevan vaikutusta.

Investointi kuntoutukseen nähdään usein vain kulueränä, vaikka kustannussäästöjä pystytään saamaan hyvin nopeastikin varsinkin sairauspoissaolojen vähentymisen kautta. Pitkäjänteinen, ennaltaehkäisevä ja toimintakykyyn vaikuttava fysioterapia tuo pitkällä aikavälillä vielä suurempia säästöjä. On siis sulaa hulluutta, että tämän ammattiryhmän taito jää suurelta osin hyödyntämättä, vaikka sen roolia terveydenhuollossa tulisi kasvattaa niin julkisen kuin yksityisenkin sektorin osalta.

Fysioterapian perusperiaatteissa kiteytyy hyvin ajatus siitä, mihin suuntaan terveydenhuoltoa tulisi kehittää; tuella ja kannustuksella, ihmislähtöisyydellä, aktivoinnilla sekä yksilön vastuullistamisella oman terveytensä suhteen luodaan pohja koko eliniälle. Ylpeänä alan ammattilaisena ja poliittisena puolestapuhujana allekirjoitankin sanonnan: ”Lääkäri saattaa pelastaa elämäsi, mutta tarvitaan fysioterapeutti tekemään siitä elämisen arvoista”.

 

Kirjoittaja on fysioterapeutti ja kaupunginvaltuutettu Ähtäristä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE