Ennusteen mukaan Irma-hurrikaani iskee suoraan Miamiin sunnuntaina

Kuva: AFP PHOTO / Adalberto Roque
Poliisiauto saatteli bussikaravaania, jolla kuljetettiin Kuuban Havannasta evakuoituja turisteja kaupungista pois.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen uusimman ennusteen mukaan Irma-hurrikaani iskee suoraan Floridan Miamiin. Asiasta kertoo uutiskanava CNN.

Floridaan julistettiin jo aiemmin tällä viikolla hätätila Irman takia. Ihmisiä on muun muassa evakuoitu hurrikaanin tieltä. Guardianin mukaan Miamista pohjoiseen vievät tiet ovat ruuhkautuneet pahoin, kun yli puoli miljoonaa ihmistä on lähtenyt Irmaa pakoon eteläisiltä evakuointialueilta.

Floridan kuvernööri Rick Scott on määrännyt, että muun muussa kaikki osavaltiossa sijaitsevat koulut ja hallinnon virastot täytyy sulkea useiksi päiviksi, jotta tiloja voidaan käyttää suojina hurrikaanin runnoessa osavaltiota. Koulujen ja virastojen pitää olla suljettuina perjantaista ainakin maanantaihin asti. Määräys koskee myös kaikkia yliopistoja.

Miami Beachin pormestari Philip Levine varoitti kaupungin asukkaita torstaina ”ydinhurrikaanista” ja kehotti heitä lähtemään kodeistaan pikimmiten.

Hurrikaanikeskuksen uusimman ennusteen mukaan Irma iskisi Miamiin sunnuntaina iltapäivällä.

Trump julisti hätätilan Etelä-Carolinaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on julistanut hätätilan Etelä-Carolinaan Irma-hurrikaanin takia, kertoo muun muassa CNN. Etelä-Carolinan osavaltion on ennustettu joutuvan Irman riepottelemaksi hurrikaanin iskeytyessä Yhdysvaltojen mantereelle viikonlopun aikana. Myös Georgian osavaltio on ennusteiden mukaan Irman vaikutusalueella.

Hätätilan julistaminen mahdollistaa liittovaltion avun osavaltiolle.

Etelä-Carolinan kuvernöörin Henry McMaster on CNN:n mukaan sanonut, että pakolliset evakuointimääräykset osavaltiossa tulevat voimaan lauantaina aamupäivästä paikallista aikaa. Evakuointimääräyksien odotetaan koskevan ainakin osavaltion rannikkoalueita.

Lisäksi satojatuhansia ihmisiä on määrätty evakuoitaviksi myös Georgian osavaltion rannikkoalueilta, kertoo Guardian.

Yhdysvaltain Neitsytsaarilla kuollut ainakin neljä ihmistä

Yhdysvaltain Neitsytsaarilla on kuollut ainakin neljä ihmistä hurrikaani Irman takia, kertovat viranomaiset. Kuolleiden määrän ovat vahvistaneet sekä pelastusviranomaiset että viranomainen kuvernööri Kenneth Mappin toimistosta. Viranomaisten mukaan kuolleiden määrä voi vielä nousta.

Irman on aiemmin kerrottu vaatineen ihmishenkiä myös muun muassa Saint Martinin ja Barbudan saarilla. Guardianin mukaan Neitsytsaarien uhrien lisäksi on vahvistettu, että Barbudan saarella kuoli Irman takia yksi, Anguillassa yksi, Puerto Ricossa kolme ja Sain Martinin saaren Ranskalle kuuluvassa osassa neljä ihmistä. Tiedot kuolleista ovat kuitenkin vaihdelleet.

Barbudan saarella aloitettiin torstaina vapaaehtoiset evakuoinnit sen jälkeen, kun Irma tuhosi arviolta 90 prosenttia Barbudan saaren asukkaiden kodeista, kertoo Guardian. Lisäksi lähestyvä kolmoskategorian Jose-hurrikaani saattaa runnoa saarta viikonloppuna. Ihmisiä on evakuoitu Barbudaa suuremmalle Antiguan saarelle.

Haiti näyttäisi säästyneen pahimmalta

Parhaillaan Turks- ja Caicossaaria riepottelevan Irman ennustettiin runnovan muun muassa myös Haitia yön aikana, mutta nyt näyttäisi, että Haiti säästyi pahimmalta. Hurrikaanin reunamat toivat kuitenkin rankkasateita ja voimakkaita tuulia maan pohjoisosaan, ja alueelta on tullut tietoja muun muassa vahingoittuneista rakennuksista ja kaatuneista puista, Guardian kertoo.

Ennen Irman ohikulkua Haitin viranomaiset sanoivat, ettei Haiti ollut valmis kategorian viisi hurrikaaniin.
Köyhä Haiti on kärsinyt useista luonnonkatastrofeista vuosien aikana. Esimerkiksi viime vuonna Haitia runnoi Matthew-hirmumyrsky.

STT-AFP,  Washington/Port au Prince

http://edition.cnn.com/2017/09/07/us/hurricane-irma-florida-latest/index.htm

Mugabe joutuu lähtemään – oma puolue antoi potkut, väki hurraa kaduilla.

Kuva: AFP PHOTO/ Jekesai Njikizana
Robert Mugabe voimansa tunnossa puolueen johtotehtävissä.

Zimbabwessa valtapuolue Zanu-PF on erottanut presidentti Robert Mugaben puolueen johdosta.

Puolue nimitti Mugaben tilalle ex-varapresidentti Emmerson Mnangagwan, jonka Mugabe erotti varapresidentin paikalta viime viikolla.

Mnangagwan erottamista on pidetty käännekohtana, jonka jälkeen armeija päätti syrjäyttää Mugaben vallasta. 93-vuotiasta presidenttiä on pidetty viime päivät kotiarestissa.

BBC:n mukaan ihmiset puhkesivat tanssimaan ja laulamaan Zanu-PF:n kokouksessa, kun päätös Mugaben potkuista oli tehty.

Puolueen mukaan Mugaben täytyy maanantaina erota presidentin tehtävästä tai hänet asetetaan virkasyytteeseen.

Puolue erotti myös Mugaben puolison Grace Mugaben riveistään.

Mugaben on määrä myöhemmin tänään tavata armeijan johtoa. Armeijan odotetaan jatkavan painostustaan, jotta Mugabe eroaisi presidentin tehtävästä.

Lähteiden mukaan Mugabe vaatii itselleen ja perheelleen suojelua vastineeksi eroilmoituksestaan.
Eilen kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin, joissa juhlittiin Mugaben liki 40 vuotta jatkuneen valtakauden loppua.

STT-AFP, Harare

 

Keskustelua aiheesta

Mugaben kohtalonhetket käsillä – tapaa tänään armeijan johtoa –  puoluekin on antamassa potkut

Kuva: AFP Photo
Robert Mugabe Hararen yliopistolla.

Zimbabwen syrjäytetty presidentti Robert Mugabe tapaa tänään armeijan johtoa. Armeijan odotetaan jatkavan painostustaan, jotta Mugabe eroaisi presidentin tehtävästä.

Lähteiden mukaan Mugabe vaatii itselleen ja perheelleen suojelua vastineeksi eroilmoituksestaan.
Lisäksi Mugaben puolue pitää tänään ylimääräisen kokouksen, jossa presidentti on määrä erottaa puoluejohdosta.

Armeija syrjäytti 93-vuotiaan Mugaben vallasta aiemmin tällä viikolla. Syrjäyttämistä edelsi Mugaben päätös erottaa varapresidentti Emmerson Mnangagwa viime viikolla.

Presidenttiä on pidetty kotiarestissa viime päivät. Armeija on kuitenkin koko ajan kiistänyt, että kyseessä olisi vallankaappaus.

Eilen kymmenettuhannet ihmiset osallistuivat mielenosoituksiin, joissa juhlittiin Mugaben liki 40 vuotta jatkuneen valtakauden loppua.

STT-AFP , Harare

 

Keskustelua aiheesta

Arabiliitto pui ohjusiskun kärjistämiä Saudi-Arabian ja Iranin välejä – Saudi-Arabia syyttää Irania ohjuksen toimittamisesta Jemenin kapinallisille

Kuva: Lehtikuva-AFP
Saudien kruununprinssi Mohammed bin Salman on yksi arabien näkyvimmistä hahmoista

Arabiliitto järjestää tänään ylimääräisen kokouksen, jossa keskustellaan Iranista. Arabiliiton ulkoministerien kokous on kutsuttu koolle Saudi-Arabian pyynnöstä.

Lähi-idän keskeiset suurvallat Iran ja Saudi-Arabia ovat vihollisia keskenään ja käyvät taistelua alueen valta-asemista. Viime viikkoina maiden välejä on entisestään kiristänyt ohjus, jonka Jemenin huthikapinalliset ampuivat kohti Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin lentokenttää. Saudien ohjustorjunta tuhosi ohjuksen.

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat ovat syyttäneet Irania ohjuksen toimittamisesta kapinallisille. Iran on kiistänyt väitteet.

Saudi-Arabia johtaa liittoumaa, joka tukee Jemenin hallitusta sodassa hutheja vastaan. Ohjusiskun jälkeen Saudi-Arabia sulki kaikki rajat Jemeniin, mikä pysäytti myös avustustoimitukset maahan.
YK on vedonnut saudeihin, jotta avun toimittamista voitaisiin jatkaa. YK:n mukaan Jemenissä on käynnissä maailman suurin humanitaarinen kriisi. Noin 17 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua. Heistä nälänhätä uhkaa seitsemää miljoonaa.

STT-AFP , Kairo

Saksan hallitustunnustelujen takaraja umpeutuu tänään

Kuva: Lehtikuva-AFP
Angela Merkel yrittää hallitusta vielä tänään.

Saksassa hallitusneuvottelujen uusi takaraja umpeutuu tänään.

Hallitustunnusteluissa ovat mukana liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattinen CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU, liberaalipuolue FDP sekä vihreät.

Neuvotteluja ovat hiertäneet etenkin maahanmuutto- ja ympäristökysymykset. Vihreät ovat niistä eri linjoilla kuin muut.

Hallitustunnustelujen takarajaksi oli alun perin asetettu torstai, mutta sitä lykättiin.

STT-AFP, Berliini

”Tunnelma kuin Berliinissä muurin murtuessa” – Zimbabwelaiset juhlivat kaduilla ja vaativat Mugabea eroamaan

Hararelaiset ottivat viileästi selfietä, vaikka poliisi aseineen vahti tiukasti.

Zimbabwessa euforia ja karnevaalitunnelma valtasivat lauantaina pääkaupunki Hararen kadut, kun kymmenettuhannet presidentti Robert Mugaben vastustajat kokoontuivat presidentin eroa vaativiin mielenosoituksiin.

– Yhden vapaaehtoisemme mukaan tunnelma muistuttaa sitä, kun Berliinin muuri murtui, mitä hän on myös ollut todistamassa, kertoi maassa asuva suomalainen Oili Wuolle STT:lle puhelimitse. Wuolle pyörittää puolisonsa kanssa maassa Zimbabwen Aids-orvot -yhdistystä.

Tanssin- ja lauluntäyteinen mielenosoitus sujui yleisesti ottaen rauhallisesti. Ainoastaan Mugaben virka-asunnon lähellä sotilaat pysäyttivät mielenosoittajajoukon, joka yritti marssia rakennuksen luokse.

Wuolteen mukaan Mugaben eroa vaadittiin mielenosoituksissa hyvin avoimesti. Vielä viikko sitten tämänkaltainen avoimuus olisi ollut mahdotonta, sillä turvallisuusjoukot olisivat tukahduttaneet protestit.

Mugabe sivuun torstaina

Zimbabwen armeija syrjäytti 93-vuotiaan Mugaben aiemmin tällä viikolla. Syrjäyttämistä edelsi Mugaben päätös erottaa varapresidentti Emmerson Mnangagwa viime viikolla. Mnangagwa oli ennakkosuosikki Mugaben seuraajaksi, mutta hänen erottamisensa jälkeen todennäköisimmäksi seuraajaksi nousi Mugaben Grace-vaimo.

Lauantaista protestia oli järjestämässä muun muassa vaikutusvaltainen Zimbabwen sotaveteraanien järjestö. Sotaveteraanit ovat avoimesti asettuneet tukemaan Mnangagwaa.
Wuolle kertoo, että Mnangagwan odotetaan nousevan Zimbabwessa seuraavan hallinnon johtajaksi. Hän arvelee kuitenkin, että seuraava hallitus voi olla väliaikainen, usean puolueen muodostama siirtymäkauden hallitus.

– Avain tilanteeseen on tietenkin Mugaben siirtyminen syrjään. Hänen on tehtävä se, jotta voidaan päästä eteenpäin, Wuolle arvioi paikallisten tuntoja.

Mugabe on ollut vallassa Zimbabwessa lähes 40 vuotta. Hänen valtakauttaan on leimannut väkivaltainen sorto, talouden alennustila sekä kansainvälinen eristäytyneisyys.
Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan Mugabe on kieltäytynyt luopumasta vallasta.

STT-AFP , Harare