Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Talous

Ensiasunnon ostajille tarkoitettujen asp-korkotukilainojen ylärajoja nostetaan

LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Ensiasunnon ostajille tarkoitettujen asp-korkotukilainojen enimmäismääriä nostetaan. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti asp-järjestelmän lainarajojen muutoksista tänään.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Esimerkiksi Helsingissä lainan enimmäismäärä nousee 215  000 euroon. Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa uusi yläraja on 160  000 euroa.

Asp-lainojen kuntajaotteluun lisätään omaksi ryhmäkseen Tampere ja Turku. Niissä enimmäismääräksi tulee 140  000 euroa. Muualla Suomessa raja nousee 120  000 euroon.

Asp-lainojen ylärajoja korotettiin viimeksi vuonna 2014. Sen jälkeen asuntojen hinnat ovat nousseet rivakasti isoimmissa kasvukeskuksissa. Ympäristöministeriön mukaan Helsingissä vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat nousseet 19 prosenttia ja Tampereella 13 prosenttia.

–  Enimmäislainamääriä on nyt tarkistettu vastaamaan nykyistä hintatasoa, jotta ensiasunnon ostajilla olisi mahdollisuus ostaa tarpeidensa ja toiveidensa mukainen asunto, ministeriö kertoo tiedotteessa.

Hinnat ovat nousseet nimenomaan ensiasunnon ostajia kiinnostavissa kodeissa.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypo-pankin pääekonomistin Juhana Brotheruksen mielestä asp-lainojen enimmäismäärien nostolla reagoidaan asianmukaisesti siihen, että asuntojen hinnat ovat halutuilla alueilla kohonneet.

Brotheruksen mukaan ensimmäiseen omaan kotiin hakeutuvien asema on selvästi heikentynyt isoissa kasvukeskuksissa, erityisesti pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa.

–  Hinnat ovat nousseet nimenomaan ensiasunnon ostajia kiinnostavissa kodeissa, liikenteen solmukohtien äärellä, Brotherus sanoo STT:lle.

Brotherus pitää hyvänä, että Tampere ja Turku nostetaan nyt omaksi ryhmäkseen asp-sääntelyssä.

–  Se kuvastaa sitä, että kasvukolmion kärjet ovat asuntomarkkinoiden kaikkein halutuimmat alueet, joihin muodostuu omat kipukohtansa erityisesti ensiasunnon ostajien osalta. Sillä tavalla se oli mielestäni oikeansuuntainen ratkaisu.

Tähän mennessä Tampere ja Turku ovat kuuluneet asp-lainojen kuntajaottelussa ryhmään ”muut kunnat”. Nyt Tampere ja Turku siirretään omaksi ryhmäkseen, koska niissä asuntohinnat ovat kehittyneet selvästi eri tahtiin muiden ryhmään kuuluvien kuntien kanssa, ympäristöministeriö perustelee.

Asp-lainan enimmäismäärä on tähän mennessä ollut Helsingissä 180  000 euroa sekä Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa 145  000 euroa. Muualla Suomessa, mukaan lukien Tampereella ja Turussa, enimmäismäärä on ollut 115  000 euroa.

DANSKE BANK pitää asp-lainojen ylärajojen nostamista järkevänä, koska asuntojen hinnat ovat kohonneet varsinkin kasvukeskuksissa.

–  Turun ja Tampereen lisääminen omaksi kategoriakseen on hyvä uudistus, sillä näissä kasvukeskuksissa hintojen voi odottaa eriytyvän myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen tiedotteessa.

Dansken mielestä asp-järjestelmää tulisi muokata siten, että jo viiden prosentin omarahoitusosuus olisi riittävä. Nykyisin asp-lainan saaminen edellyttää vähintään kymmenen prosentin säästämistä asunnon hinnasta.

–  Näemme, että moni nuori valitsee joko maksullisen vakuuden tai pystyy kattamaan omavastuuosuuden esimerkiksi vanhemmilta saaduilla vakuuksilla. Tämä lisää nuorten eriarvoisuutta asuntomarkkinoilla, Laine-Tolonen sanoo.

Tämä on oireiden lieventämistä, ei taudin nujertamista.

Hypon Brotheruksen mukaan on selvää, että ensiasunnon ostajien asema ei ratkea asp-rajojen nostolla.

–  Tämä on oireiden lieventämistä, ei taudin nujertamista. Ja se taudin nujertaminen tapahtuu niin, että rakennetaan nuoria asunnonostajia kiinnostavia asuntoja.

Brotherus arvioi, että asp-rajojen nostolla voi olla pieniä vaikutuksia asuntojen hintoihin, jos ensiasunnon ostajilla kysyntää kohdistuu jatkossa hieman aiempaa kalliimpiin asuntoihin. Hän ei kuitenkaan odota muutosten vaikuttavan merkittävästi hintoihin.

–  Tosiasiahan on se, että vaikka nämä asp-rajat ovat olleet matalat ja monin paikoin riittämättömät, niin sitten ensiasunnon ostajat ovat ottaneet lisälainan siihen päälle. Ei meillä pankeissa ole ollut mitenkään ennenkuulumatonta, että otetaan asp-laina ja sen oheen oma lisälainansa vielä.

BROTHERUKSEN MUKAAN asp-lainojen enimmäismäärien korottaminen ei tullut yllätyksenä. Hän kertoo, että päättäjiltä oli tullut kyselyjä aiheesta myös Hypolle.

Lainarajojen korottamista on pitänyt esillä muun muassa kansanedustaja Pia Kauma (kok.), joka teki joulukuussa asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Asuntopolitiikasta vastaava ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) kertoi muutama viikko sitten Ylellä, että hallitus kaavailee asp-järjestelmän päivittämistä ja etenkin lainakaton nostamista.

Mikkonen nosti Ylen haastattelussa esiin myös asp-järjestelmän 39 vuoden yläikärajan korottamisen tai poistamisen kokonaan. Hallitus ei kuitenkaan tänään koskenut asp-järjestelmän ikärajoihin.

Asp-lainojen enimmäismäärien korottaminen tulee voimaan 15. huhtikuuta. Muutokset koskevat lainoja, jotka nostetaan 15. huhtikuuta tai sen jälkeen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE