Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Ensimmäinen Hornet poistuu palveluskäytöstä – viimeinen lento Pirkkalasta Jämsän Halliin

LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN
Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen ja palveluskäytöstä poistuva Hornet HN-401 Satakunnan lennoston tukikohdassa Pirkkalassa 26. huhtikuuta 2024.

Suomen Hornet-hävittäjistä ensimmäinen poistuu palveluskäytöstä tänään. Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen lentää tunnuksella HN-401 toimineen koneen Pirkkalan tukikohdasta Jämsän Halliin iltapäivällä. Kone toimitettiin Ilmavoimille heinäkuussa 1996.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Sinällään haikea päivä, Keränen myönsi mediatilaisuudessa Pirkkalassa.

-  Mutta aina se on mukava, kun pääsee lentämään.

Suomi on päättänyt korvata Hornetit yhdysvaltalaisilla F-35-hävittäjillä tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Uudet koneet tulevat käyttöön asteittain samalla kun Hornetit poistuvat.

Ensimmäisen F-35-koneen on määrä tulla Suomeen vuonna 2026 ja kaikkien vuoteen 2030 mennessä. Keräsen mukaan aikatauluun ei ole näkyvissä muutoksia.

Perjantaina eläkkeelle lentäneellä ja muun muassa varaosiksi menevällä koneella ei ollut enää sallituista 4  500 lentotunnista jäljellä kuin vaivaiset kaksi kappaletta, joista toinen kului viimeiseen pyrähdykseen. Keräsen mukaan myöhemmin käytöstä poistuvissa koneissa marginaalia voi jäädä vähän enemmän.

-  Totta kai meillä pitää olla sodankäyntikyky kunnes F-35 tulee, hän muistutti ja vakuutti, ettei notkahdusta kyvyissä pääse syntymään.

Vaikka Hornetit olivat aikansa huippua ja ovat elinkaaripäivitysten myötä pysyneet iskussa, niistä on Keräsen mukaan korkea aika luopua.

-  Aletaan olla jo tilanteessa, että vaikka (Venäjän) Suhoi-35 on samalla tasolla kuin Hornet ja joissain asioissa jopa parempi, Keränen sanoi.

Niilo Simojoki / STT

Uutista täydennetty klo 14.02 Keräsen haastattelulla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE