Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Ensimmäisen kerran urani aikana kävi niin…” – eduskunnan konkarilta merkittävä huomio eilisessä keskustelussa

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Tarja Filatov eduskunnassa yhdessä Antti Lindtmanin ja Johan Kvarnströmin kanssa.

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) on varma yhdestä asiasta eilisen jäljiltä, kun eduskunta keskusteli hallitusohjelmasta:

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Eduskunnassa retoriikka kovenee. Toivottavasti se ei tarkoita faktojen vähentymistä, hän kirjoittaa blogissaan.

Filatov huomioi erään erikoisuuden, kun hallituspuolueiden ryhmäpuhujat pääsivät ääneen.

– Ensimmäisen kerran minun eduskuntaurani aikana kävi niin, että kaikki käyttivät salin vasemmanpuolista puhujapönttöä. Yleensä RKP ja keskusta ovat puhuneet oikealta.

Hän huomauttaa, että edustaja saa puhua kummalta puolelta tahansa.

– Ennen vanhaan puolella oli iso poliittinen merkitys. Ehkä valinnoilla haluttiin korostaa muutosta. Ja kyllä muutosta on luvassa. Nykyisen hallituksen linja on hyvin erilainen. Hyvinvointivaltiota halutaan rakentaa, ei purkaa.

Filatov piti keskustelussa oli mielenkiintoisena sitä, että kokoomus kritisoi hallitusta liiasta rahankäytöstä, ja että ”Suomen tulevaisuus vaarantuu”.

– Samassa lauseessa kritisoitiin sitä, että koulutukseen tai vanhustenhoivaan ei ole varattu riittävästi rahaa. Ota siitä nyt sitten selvä.

”Hallitus kunnioittaa kolmikantaista valmistelua ja siihen muuten kuuluu työnantajapuoli.”

Hän ei ihmetellyt sitä, että polttoaineveron korotus sai kritiikkiä. Filatovin mukaan on totta, että kehäkolmosen ulkopuolella on pakko käyttää autoa.

– Korotus tehdään kuitenkin asteittain ja varmistetaan, että polttoaineen hinta ei nouse enempää kuin muiden tuotteiden. Veronkorotusta paljon suurempi merkitys on jo nykyisin sillä, millä asemalla ja minä päivänä tankkaa. Mutta toki korotus on korotus.

Filatov iloitsee subjektiivisen päivähoidon palauttamisesta, samoin kuin varhaiskasvatusryhmien pienentämisestä. Hänen mielestään myös panostukset koulutukseen ovat ehdottomasti plussaa Suomelle.

– Niitä kritisoitiin, koska osa toteutetaan väliaikaisella rahoituksella. Kritisoijat unohtavat, että niin toteutettiin edellisen hallituksenkin kärkihankkeet.

Kiitosta häneltä saa myös se, että sosiaaliset innovaatiokokeilut nähdään investointeina.

– Jos ne ennaltaehkäisevät kuluja tai tuovat säästöä sekä toimivat muutoin hyvinvointia ja osaamista lisäävästi, niille kannattaa suunnata pysyvä rahoitus. Jos taas eivät tuota, niistä kannattaa luopua.

Filatov muistuttaa, että hallituksen onnistuminen on työllisyyden kasvun varassa – niin kuin kaikkien hallitusten.

– Oppositio kritisoi ja kyseli, että unohtaako hallitus työnantajat ja heidän tarpeensa. Ei unohda. Hallitus kunnioittaa kolmikantaista valmistelua ja siihen muuten kuuluu työnantajapuoli. Edellinen hallitus unohti työntekijäpuolen, Tarja Filatov huomauttaa blogissaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE