Politiikka

”Ensimmäisen kerran urani aikana kävi niin…” – eduskunnan konkarilta merkittävä huomio eilisessä keskustelussa

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Tarja Filatov eduskunnassa yhdessä Antti Lindtmanin ja Johan Kvarnströmin kanssa.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Tarja Filatov eduskunnassa yhdessä Antti Lindtmanin ja Johan Kvarnströmin kanssa.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Tarja Filatov eduskunnassa yhdessä Antti Lindtmanin ja Johan Kvarnströmin kanssa.

Kansanedustaja Tarja Filatov (sd.) on varma yhdestä asiasta eilisen jäljiltä, kun eduskunta keskusteli hallitusohjelmasta:

– Eduskunnassa retoriikka kovenee. Toivottavasti se ei tarkoita faktojen vähentymistä, hän kirjoittaa blogissaan.

Filatov huomioi erään erikoisuuden, kun hallituspuolueiden ryhmäpuhujat pääsivät ääneen.

– Ensimmäisen kerran minun eduskuntaurani aikana kävi niin, että kaikki käyttivät salin vasemmanpuolista puhujapönttöä. Yleensä RKP ja keskusta ovat puhuneet oikealta.

Hän huomauttaa, että edustaja saa puhua kummalta puolelta tahansa.

– Ennen vanhaan puolella oli iso poliittinen merkitys. Ehkä valinnoilla haluttiin korostaa muutosta. Ja kyllä muutosta on luvassa. Nykyisen hallituksen linja on hyvin erilainen. Hyvinvointivaltiota halutaan rakentaa, ei purkaa.

Filatov piti keskustelussa oli mielenkiintoisena sitä, että kokoomus kritisoi hallitusta liiasta rahankäytöstä, ja että ”Suomen tulevaisuus vaarantuu”.

– Samassa lauseessa kritisoitiin sitä, että koulutukseen tai vanhustenhoivaan ei ole varattu riittävästi rahaa. Ota siitä nyt sitten selvä.

”Hallitus kunnioittaa kolmikantaista valmistelua ja siihen muuten kuuluu työnantajapuoli.”

Hän ei ihmetellyt sitä, että polttoaineveron korotus sai kritiikkiä. Filatovin mukaan on totta, että kehäkolmosen ulkopuolella on pakko käyttää autoa.

– Korotus tehdään kuitenkin asteittain ja varmistetaan, että polttoaineen hinta ei nouse enempää kuin muiden tuotteiden. Veronkorotusta paljon suurempi merkitys on jo nykyisin sillä, millä asemalla ja minä päivänä tankkaa. Mutta toki korotus on korotus.

Filatov iloitsee subjektiivisen päivähoidon palauttamisesta, samoin kuin varhaiskasvatusryhmien pienentämisestä. Hänen mielestään myös panostukset koulutukseen ovat ehdottomasti plussaa Suomelle.

– Niitä kritisoitiin, koska osa toteutetaan väliaikaisella rahoituksella. Kritisoijat unohtavat, että niin toteutettiin edellisen hallituksenkin kärkihankkeet.

Kiitosta häneltä saa myös se, että sosiaaliset innovaatiokokeilut nähdään investointeina.

– Jos ne ennaltaehkäisevät kuluja tai tuovat säästöä sekä toimivat muutoin hyvinvointia ja osaamista lisäävästi, niille kannattaa suunnata pysyvä rahoitus. Jos taas eivät tuota, niistä kannattaa luopua.

Filatov muistuttaa, että hallituksen onnistuminen on työllisyyden kasvun varassa – niin kuin kaikkien hallitusten.

– Oppositio kritisoi ja kyseli, että unohtaako hallitus työnantajat ja heidän tarpeensa. Ei unohda. Hallitus kunnioittaa kolmikantaista valmistelua ja siihen muuten kuuluu työnantajapuoli. Edellinen hallitus unohti työntekijäpuolen, Tarja Filatov huomauttaa blogissaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 14 Demokraatti
60 000 - Hallitusohjelman perusta on paraneva työllisyys
Corbynismin kriisi - Brexit rokotti Labouria
Tahtomattaan guru - Petteri Taalas
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Rane Aunimo

Auringonlaskun puolueeksi tuomittu SDP on kuopattu jo monta kertaa, mutta kesällä 2019 Suomessa on demaripääministeri, Rinteen hallitus ja suunnanmuutosta julistava ohjelma, ja sekös monia harmittaa
20.6.2019

Luetuimmat


Uusimmat