Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ensimmäiset työtaistelutoimet julki – Teollisuusliitolla ulosmarsseja Lapissa ja Oulussa: ”Tämä on vastalauseemme ja hätähuutomme”

Arja Jokiaho

Teollisuusliitto aloittaa poliittiset työtaistelutoimet hallituksen työelämäheikennyksiä vastaan ensi tiistaina. Toimenpiteet alkavat lyhytkestoisina tunnin ulosmarsseina Lapin ja Oulun vaalipiireissä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Toimet ovat osa SAK:n yhteistä Painava syy -kampanjaa, jonka tavoitteena on puolustaa työntekijöitä hallituksen yksipuolisia heikennysesityksiä vastaan.

– Ulosmarssit ovat vastalauseemme ja hätähuutomme. Hallituksen piti nujertaa valtiontalouden alijäämä, mutta hallitus päätyikin nujertamaan suomalaista työntekijää.

Teollisuusliitto ilmoittaa, ettei sillä ole siksi muuta vaihtoehtoa kuin puolustaa jäseniään työtaistelutoimien avulla.

– Hallitus kohdistaa leikkaukset ja heikennykset pitkälti yhteen ja samaan tahoon: työntekijöihin. Päätökset runnotaan läpi nopeasti, jotta ihmiset eivät ehdi hahmottaa päätösten sisältöä. Vetoan hallitukseen: vielä ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa ja istua aidosti yhteiseen pöytään, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto toteaa tiedotteessa.

HALLITUKSEN työttömyysturvaan kohdistamat heikennykset iskevät Teollisuusliiton mukaan jo ensi vuonna kovempaa kuin Sipilän hallituksen aikainen aktiivimalli.

– Hallitus romuttaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan tilanteessa, jossa lomautukset ja irtisanomiset arkipäiväistyvät. Tämä on yksiselitteisesti väärin. Työntekijät tarvitsevat vahvan turvaverkon, johon nojata, kun työt loppuvat. Jatkossa sellaista ei ole, Aalto sanoo.

Hallitus romuttaa työttömyysturvan ohella myös työsuhdeturvan. Muutosten myötä palkanmaksu yt- ja lomautustilanteissa katkaistaan hyvin nopeasti.

– Työsuhdeturvan romuttaminen siirtää työnantajan riskit työntekijöiden kannettavaksi. Läheskään kaikilla perheillä ei ole enää puskureita, johon nojata. Siksi on tärkeää, että työnantajan palkanmaksu jatkuu jonkin aikaa, vaikka yrityksen talous olisi kääntynyt heikompaan. Jatkossa näin ei ole.

– Irtisanomissuojan heikentämisessä on kyse potkulaista. Työntekijät eivät pian voi tietää, minkälainen käyttäytyminen johtaa irtisanomiseen. Selvää on, ettei siihen tarvita ainakaan painavaa syytä, Aalto sanoo.

Hallitus vähättelee liiton mukaan ajamiaan muutoksia kertomalla niiden olevan jo voimassa muissa Pohjoismaissa. Teollisuusliitto katsoo asiaa toisin. Liiton näkökulmasta muutokset vievät Suomea pois pohjoismaiselta tieltä kohti heikon työsuhdeturvan ja sosiaaliturvan maita.

– Hallituksen työmarkkinakompassi näyttää kohti itää.

TEOLLISUUSLIITTO noudattaa poliittisissa työtaistelutoimissa 4 päivän ilmoitusaikaa. Ulosmarssit eivät koske hätätyötä eivätkä sellaista työtä, joka on välttämätöntä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta. Tiistaina 26. syyskuuta toteutettavat ulosmarssit ovat tunnin mittaisia. Ulosmarsseihin osallistuvat toimipaikat sijaitsevat Lapin ja Oulun vaalipiirien alueella.

Toimipaikat ovat seuraavat: Skoda Transtech Oy Otanmäki, Nokia Solutions and Networks Oy Oulu, BRP Finland Oy, Scanfil EMS Oy Sievi, Norrhydro Oy Rovaniemi, Pölkky Oy Kajaani, Hydnum Oy Muhos, Stora Enso Oy Veitsiluoto, Comforta Oy Sodankylä.

Teollisuusliitto tiedottaa uusista ulosmarsseista lisää huomenna.

SÄHKÖLIITTO ilmoittaa myös tunnin työnseisauksesta tiistaina Caverion Industria Oy:ssä. Se koskee 18 vesivoimalaitosta ja siihen osallistuvat Kemijoki Oy:n vesivoimalaitosten huolto-, kunnossapito- ja investointitöitä tekevät työntekijät

Lisäksi työnseisaus järjestetään Stora Enson Veitsiluodon sahalla. Sähköliitto painottaa, että työnseisausten aikana huolehditaan hätä- ja suojelutyöstä siten, ettei sähkön- tai lämmöntuotanto vaarannu.

Uutista päivitetty klo 13.07 Sähköliitolla

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE