Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ensin Sipilä, sitten kotietsintä – Suomi jatkaa alamäkeään lehdistönvapaudessa

Kuvassa taustalla Sanomatalo, jossa sijaitsee myös Helsingin Sanomat.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on pudottanut Suomen lehdistönvapauden sijoitusta toisena vuotena peräkkäin. Viime vuonna kärkipaikalta kolmanneksi tippunut Suomi on nyt sijalla neljä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Syynä on Puolustusvoimien Viestikoekeskukseen liittynyt tapaus, jossa lähdesuoja vaarantui poliisin takavarikoidessa toimituksellista aineistoa. Keskusrikospoliisi KRP teki niin sanotun erityisen kotietsinnän toimittajan kotiin joulukuussa sen jälkeen, kun Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisoinnista aloitettiin rikostutkinta.

Suomi piti vuodesta 2010 ykköspaikkaa vuosittaisessa lehdistönvapausindeksissä, kunnes viime vuonna tippui kolmanneksi. Järjestö kertoi tuolloin, että syynä oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) Yleen kohdistama painostus.

Nyt julkaistussa indeksissä viime vuonna Suomen edelle kiilanneet Norja ja Ruotsi pitävät edelleen kärkipaikkoja. Kolmantena on Alankomaat.

Tanska puolestaan putosi tämän vuoden indeksissä viisi sijaa alaspäin sijalle yhdeksän. Syynä on toimittaja Kim Wallin kuolema elokuussa 2017. Indeksin viimeisellä sijalla on edelleen Pohjois-Korea.

“Tämä on uhka demokratialle.”

Toimittajat ilman rajoja -järjestö sanoo tiedotteessaan, että indeksin tuloksissa heijastuu kaikkialla päätään nostanut vihamielisyys toimittajia ja tiedotusvälineitä kohtaan. Järjestö sanoo, että monet poliittiset johtajat vastustavat tiedotusvälineitä avoimesti ja pyrkivät kyseenalaistamaan journalismin uskottavuutta.

Lisää aiheesta

– Tämä on uhka demokratialle, tiedotteessa sanotaan.

Järjestön mukaan poliitikkojen tiedotusvälineisiin kohdistama vihamielisyys on nousussa myös Euroopassa. Esimerkiksi tämän vuoden indeksin viiden eniten pudonneen maan joukossa on neljä Euroopan maata: Malta, Tshekki, Serbia ja Slovakia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE