Politiikka

Ensin taksit, sitten apteekit – lääkkeitä kohta marketista

Lehtikuva / Seppo Samuli
Lehtikuva / Seppo Samuli
Lehtikuva / Seppo Samuli

Hallituspuolueiden apteekkityöryhmän linjaukset ovat valmistuneet. Kansanedustaja Annika Saarikon (kesk.) vetämä työryhmä on saanut yhteiset linjaukset apteekkitoiminnasta tehtyä.

STT:n tietojen mukaan hallituksen on määrä käsitellä niitä ensi viikon puoliväliriihessään.
Hallituspuolueista apteekkialan säätelyn purkamiseen on suhtautunut myönteisimmin kokoomus, mutta myös keskustassa on asiassa halukkuutta edetä ainakin jossain määrin.

Apteekkitoiminta on Suomessa tarkkaan säädeltyä ja sitä valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Sääntelyn purkamista kannattavat muun muassa kilpailu- ja kuluttajaviranomaiset sekä päivittäistavarakaupan edustajat. Sen sijaan Apteekkariliitto on suhtautunut purkamiseen hyvin pidättyväisesti.

Käytännössä säätelyn purkaminen voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että osa itsehoitolääkkeistä tulisi myyntiin marketteihin. Näitä lääkkeitä voisivat olla eräät allergia- ja ruoansulatuslääkkeet, lääkevoiteet ja kurkkukipua lieventävät valmisteet.

Säätelyn vapauttajat olisivat valmiita vähentämään tai luopumaan myös apteekkien lukumäärää ja sijaintia määrittelevistä lupakäytännöistä ja vapauttamaan hintakilpailua.

Valvovana viranomaisena Fimea korostaa lääketurvallisuutta ja sitä, että lääkkeiden saatavuus turvataan koko maassa.

Suomessa on tällä hetkellä kaikkiaan noin 800 apteekkia. Itsehoitolääkkeiden myynti muodostaa apteekkien liikevaihdosta noin 13 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa on eri tavoin vapautettu apteekkialaa.

Mimma Lehtovaara

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat