Politiikka

Entä jos Helsinki haluaisi äänestää itsenäisyydestään? Kansanedustaja: ”Tähän on muuten laissamme menettelykin”

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Katalonian kriisiytynyt tilanne Espanjassa on herättänyt keskustelua myös Suomessa muun muassa Ahvenanmaan asemasta. Katalonian puolelle tiukasti asettunut keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä pohdiskelee kysymystä laveasti Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistussa kolumnissaan.

”Miksi meidän pitäisi Suomessa välittää Katalonian tilanteesta? No ainakin siksi, että Katalonian oikeuksien puolustaminen on alueiden Euroopan ja läheisyysperiaatteen puolustamista.”

Katalonian tilannetta on verrattu joissakin puheenvuoroissa tilanteeseen, jossa vaikkapa jokin Suomen osa haluaisi itsenäiseksi.

”Moni irvailikin äänestyksen jälkeen, että mitäs sitten jos Uusimaa tai Lappi haluaisi itsenäistyä muusta Suomesta?”, Kärnä kirjoittaa ja vastaa:

”Mikäli tällainen separatistinen liike maassamme nousisi, mihin en usko, olisin valmis puolustamaan ihmisten oikeutta äänestämiseen. Tähän on muuten laissamme menettelykin; neuvoa-antava kunnallinen kansanäänestys. Tällaisella äänestyksellä voidaan mitata lähes mitä tahansa jos niin halutaan, kunnilla kun on Suomessa yleinen toimivalta.”

Kärnä sanoo, että on myös hyvä muistaa, että jos Suomi olisi 100 vuotta sitten toiminut Venäjän perustuslain mukaisesti, Suomi ei olisi itsenäinen.

”En ylipäätään keksi tilannetta, jossa mikään valtio olisi muodostunut emämaan voimassaolevan perustuslain mukaisesti.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat