Politiikka

Entä jos tuulivoimaselvityksessä ei ilmene terveyshaittoja, varapuheenjohtajat Kike Elomaa ja Leena Meri?

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Hallitus hyväksyi tänään kansallisen energia- ja ilmastostrategian vuoteen 2030. Sen osana työ- ja elinkeinoministeriö teettää riippumattoman selvityksen tuulivoiman terveys- ja ympäristöhaitoista.

– Perussuomalaisten vaatimuksesta aloitetaan selvitystyö tuulivoimaloiden infraäänen leviämisestä, laajuudesta ja voimakkuudesta sekä terveysvaikutuksista ihmisiin ja tuotantoeläimiin, perussuomalaisten varapuheenjohtajat Kike Elomaa ja Leena Meri tiedottivat tänään.

Demokraatin eduskunnassa tavoittamat kansanedustajat eivät tiedä vielä tutkimuksen toteuttajaa tai sitä, paljonko se maksaa.

Kike Elomaa sanoo, ettei perussuomalaiset ole tuulivoimaa vastaan, mutta sen terveyssyitä ei ole selvitetty ollenkaan. Hänen mukaansa perussuomalaisten kansanedustajat ovat saaneet paljon ihmisiltä palautetta ja tietoja tuulivoiman terveysongelmista.

– Se on jotenkin aika törkeätäkin, että heitä pidetään luulosairaina. Se on hyvä, että nyt terveysvaikutukset tarkastetaan, Elomaa sanoo.

”Vilpittömästi ei ole.”

Elomaa ja Meri kiistävät, että perussuomalaisten tuulivoiman terveysvaikutuksiin keskittymisessä olisi kyse siitä, että sillä yritettäisiin viedä keskustelua pois hallituksen tekemistä rajuista leikkauksista.

– Ei, täytyyhän tämä tutkia, Elomaa sanoo ja viittaa heidän kansanedustajilleen tulleeseen runsaaseen palautteeseen. Elomaa kertoo, että joidenkin oireita saaneiden täytyy muun muassa muuttaa kodeistaan.

– Vilpittömästi ei ole, vastaa puolestaan Meri.

– Nämä tuulivoimasta kärsivät perheet ottivat itse yhteyttä meidän kansanedustajaan Porissa, kun olimme kesätapahtumassa. Siitä se lähti liikkeelle. He sanoivat, että he ovat kaksi vuotta eri puolueisiin olleet yhteydessä ja he ovat tosi kiitollisia, että me otimme tämän vakavasti, hän jatkaa.

Entä jos tutkimus aikanaan katsoisi, ettei tuulivoimasta olisi terveyshaittaa? Miten perussuomalaiset toimivat sen jälkeen?

– Sitten sillä mennään. Se on pääasia, että se tehdään ja että tekijä on sellainen, että sillä ei ole mitään kytköksiä minnekään. Ihmettelen, kuinka olemme lähteneet siihen, että me laitamme ja rakennutamme näinkin suuria tuulivoimaloita ilman, että terveysvaikutuksia on katsottu. Ne ovat isoja voimaloita, melkein 200 metriä korkeita, Kike Elomaa toteaa.

– Sen jälkeen sitä asiaa on tutkittu, vastaa Meri.

– Luulen, että kyllä sieltä pitäisi joitain syitä löytyä. Mietin itse, että näitä perheitä, joita minä olen tavannut henkilökohtaisesti, niin heillähän on pieniä lapsia, ja eläimiä. Nekin ovat reagoineet. Jotkut ovat väittäneet, että sillä (tuulivoimalla) voisi olla lumevaikutus niin minä mietin, että mistä ne oireet sitten tulevat, onko siellä rakennuksessa jotain muuta. Jos se voidaan poissulkea, että se ei tule siitä (tuulivoimasta), sitten on varmaan mietittävä, mistä muusta se tulee. Onko sattuma, että kaikilla on rakenteissa jokin samanlainen materiaali vai mikä se on, Leena Meri sanoo.

Niinistö: ”huuhaata”, Sipilä: tarpeellista.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on kritisoinut hallitusta todeten, että se kuuntelee mieluummin perussuomalaisten “huuhaata” tuulivoiman terveysvaikutuksista kuin asiantuntijoita.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sen sijaan puolustaa tuulivoiman terveysselvityksen tarpeellisuutta.

– Varsin paljon tulee ihmisiltä palautetta, että näitä asioita pitäisi lisää tutkia. Monet kokevat sairastuneensa sen jälkeen kun tuulivoimala on tullut viereen. Näiden ihmisten huolia pitää kuunnella, Sipilä sanoi tänään STT:n mukaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat