Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Epä-älyllistä, jos ei esitetä mitään aktiivimallin tilalle” – STTK porrastaisi työttömyysturvan tasoa

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Antti Palola korostaa, että edellinen hallitus kuritti työtöntä monella eri tavalla. Hän nosti edustajiston kokouksessa erityisesti esille parjatun aktiivimallin.

Marja Luumi

Demokraatti

– Aktiivimallista on päästävä eroon ja se joutaa  romukoppaan, koska se ei tuo työtä työttömille.

Palolan mielestä jotain pitää kuitenkin tulla tilalle.

– Jos vaatii jostain luopumista, eikä esitetä mitään tilalle, se on epä-älyllistä.

Hän muistutti, että mitä pidemmäksi työttömyysaika venyy, sen vaikeampi työttömän on työllistyä. Näin on erityisesti ikääntyvillä työntekijöillä ja heillä, joiden ammattitaitovaatimukset eivät riitä uuden työn vastaanottamiseen.

Palola kertoi pohtineensa kustannusneutraalia työttömyysturvan uudistamista, jonka tulisi olla osa sosiaaliturvan laajempaa kokonaisuudistusta.

– Tiedän, että kaikki eivät tästä tykkää. Uudistus voitaisiin toteuttaa painottamalla turvan tasoa alkupäässä, porrastamalla malli ja alentamalla turvan tasoa maltillisesti loppua kohti.

Lisää aiheesta

Palola ei puuttuisi turvan kestoon. Hänen mukaansa riittävän pitkä siirtymäaika ja esimerkiksi ikääntyvien tai muutoin työmarkkinoilla erityisasemassa olevien työntekijöiden turva olisi ehdottomasti varmistettava.

Palola painotti, ettei kyse ole esityksestä vaan pohdinnasta, mitä aktiivimallin tilalle.

STTK:n puheenjohtajan mielestä työttömyysturvan uudistaminen edellyttää, että työttömän työllistymistä ja osallisuutta tehostetaan oikein kohdennetuilla ja riittävän tasoisilla palveluilla.

– Suomessa ne laahaavat muiden Pohjoismaiden jäljessä. Eri palvelujen yhteistyötä on tiivistettävä ja palveluja tarjottava työttömäksi joutuneelle heti työttömyyden alkaessa tai mieluiten jo silloin, kun työttömyys vasta uhkaa.

“Kolmikanta ei ole mikään itseisarvo.”

STTK korostaa, että mikään työttömyysturvamalli ei luo Suomeen yhtään uutta työpaikkaa.

– Uuden työn ja työpaikkojen luominen on yritysten ja julkisen toimijan vastuulla, Palola painotti.

STTK haluaa, että seuraava hallitus palaa työ- ja sosiaalilainsäädännön kehittämisessä aitoon ja toimivaan kolmikantavalmisteluun.

– Kolmikanta ei ole mikään itseisarvo vaan väline hyvään, vaikuttavaan ja kestävään lainsäädäntöön. Se on paras tapa sovittaa yhteen erilaisia näkemyksiä ja varmistaa uudistusten läpimeno, Palola totesi.

STTK toivoo mahdollisimman monen käyttävän äänioikeuttaan eurovaaleissa.

– Suomen paikka on Euroopan unionissa, mieluiten sen ytimessä, missä tärkeimmät päätökset ja kompromissit tehdään. Suomi menestyy vain, jos Eurooppa menestyy. Populistisille väitteille erota EU:sta ei ole sijaa, Palola painotti.

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi alkaa heinäkuussa.

– Se on loistava mahdollisuus ottaa kokoamme suurempi rooli vaikuttaa EU:n kehitykseen ja esimerkiksi olla edelläkävijä kansainvälisessä ilmastopolitiikassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE