Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Epäiletkö SDP:n vaihtoehdon laskelmia? — “Naureskelu ei ole helppoa — Luvut on testattu”

SDP:n tänään esittelemää vaihtoehtobudjettia käsitellään huomenna keskiviikkona eduskunnassa. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo Demokraatille pelin hengen.

— Kerrankin asetelma on salissa niin päin, että oppositio esittää ja hallitus sitten räksyttää ja kritisoi.

Lindtman veikkaa, että tällä kertaa vastaanotto on toisenlainen kuin vuosi sitten, jolloin huomiota herätti hallituksen ylimielinen suhtautuminen tarjottuihin vaihtoehtoihin. Ilmeni naureskelua ja huonoa tutustumista asiaan.

Myöhemmin on kuitenkin selvinnyt, että hallitus on perunut useita päätöksiä opposition esitysten mukaisesti.

— Luulen, että se, että meidän edellisestä vaihtoehtobudjetista kuitenkin niin iso osa päätyi hallituksenkin listalle, rauhoittaa nyt vähän tunnelmaa.

Vaihtoehtobudjetteja käsitellään samana päivänä kuin Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokset ovat selvillä. Lindtman suhtautuu päällekkäisyyteen hurtilla huumorilla.

— Päällekkäisyys huomattiin, mutta totesimme, että siitä huolimatta että presidentinvaalit jäävät vaihtoehtobudjettien varjoon, on parempi näin. Toivotaan, että media vaikka torstaina tai perjantaina uutisoi sitten tarkemmin vaaleista.

Lisää aiheesta

Tässä yhteydessä tietopalvelu tietää, että mihin laskelmiin me olemme viitanneet ja jos joku niitä kysyy, ne osaa välittömästi auttaa.

SDP:n kansanedustaja Krista Kiuru puolestaan korostaa, että eduskunnan tarjoamat työvälineet puolueille vaihtoehtobudjettien laatimiseen ovat parantuneet.

— Laskelmat, jotka meillä ovat mukana, ovat eduskunnan tietopalvelun tsekkaamia lukuja. Ministeriöt taas palvelevat eduskunnan tietopalvelua. Meidän lähes 70-sivuinen “vihkonen” on pieteetillä tehty. Sellaista näkökulmaa, että voi naureskella tälle, ei varmaan helpolla löydy. Luvut ovat testattuja.

Lindtman sanoo, että vaatimukset vaihtoehtobudjeteille ja niiden tarkkuudelle ovat koko ajan suurempia.

— Vedin kehittämistyöryhmää, jossa päädyttiin siihen, että aina kun eduskunnan tietopalvelun laskelmaan viitataan, sen jälkeen se on välittömästi julki, koko laskelma. Tietopalvelusta sen saa kuka tahansa.

Tilanne on muuttunut tältä osin siten, että aiemmasta kirjoittamattomasta säännöstä on tullut virallisempi.

— Halusimme lisätä avoimuutta ja kirjata säännöt pöytään. Tässä yhteydessä tietopalvelu tietää, että mihin laskelmiin me olemme viitanneet ja jos joku niitä kysyy, ne osaa välittömästi auttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE