PINNALLA:

“Epäilyttävää” – Demariedustajat: “Tullin osaamista ei ole varaa menettää”

Kuva: Timo Sparf
tulli
Demarikansanedustajat muistuttavat, että Tullilla on Suomessa monta roolia: Asiantuntemusta ei kannata näivettää.

SDP:n hallintovaliokunnassa istuvat kansanedustajat Sirpa Paatero, Mika Kari ja Joona Räsänen suhtautuvat varauksellisesti aikeisiin siirtää Tulli valtiovarainministeriöstä sisäministeriöön.

– Rikostorjunta, tullivalvonta ja tarkastukset ovat vain osa Tullin tehtäviä. Se kantaa yli neljänneksen valtion verotuloista, Paatero huomauttaa.

Tulli rooli on tärkeä myös ulkomaankaupassa, mikä ankkuroi sen osin vahvasti valtiovarainministeriöön.

Rikostorjunnassa Tullin osaaminen taas on viritetty niin, että se häiritsee tavaroiden ja ihmisten normaalia liikkumista mahdollisimman vähän.

Pahimmillaan siirto tarkoittaisi Tullin pilkkomista.

Mika Kari ottaa esimerkiksi Liikkuvan poliisin lakkauttamisen siitä, kuinka erityisosaaminen on helppo hävittää nopeasti.

– Tulli on muun muassa harmaan talouden torjunnan kannalta hyvin keskeinen viranomainen. Sen merkittävää erityisosaamista ja asiantuntemusta talousrikollisuuden torjunnassa meillä ei ole varaa menettää.

Tulli on erikoistunut ja keskittynyt ulkomaanliikenteessä tapahtuvien rikosten ja Tullin vastuulla olevaan verotukseen kohdistuvien rikosten estämiseen, paljastamiseen ja selvittämiseen.

– Pahimmillaan siirto tarkoittaisi Tullin pilkkomista. Täytyy muistaa, että sisäministeriössä on jo olemassa rikostorjuntaviranomainen ja rajoilla valvova viranomainen. Poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen jo nyt hyvin toimivaa yhteistyötä on mahdollista kehittää nykyiseltäkin pohjalta, Joona Räsänen muistuttaa.

Kansanedustajat kysyvät, haluaako Suomi samaan seuraan Bahrainin ja Omanin kanssa, jotka ovat ainoat 177 WCO-maasta, joissa Tulli on sisäministeriön ohjauksessa.

– Näissä maissa ei ole ulkomaankauppaan liittyvää fiskaalisuutta, joten toimijat valvovat ulkomaankauppaa ainoastaan turvallisuusmielessä. Onko tämä aidosti se suunta, johon Suomea halutaan viedä?

HBL: Thorsin pesti päättyi, eikä jatkoa ole luvassa Venäjän vuoksi

Kuva: Lehtikuva

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjiltä puuttuu tällä hetkellä vähemmistövaltuutettu, koska Venäjä ei halunnut, että Astrid Thorsin pestiä jatkettiin. Asiasta uutisoi sanomalehti Huvustadsbladet.

Thors valittiin virkaan kolme vuotta sitten, ja hänen viimeinen työpäivänsä Haagissa oli 19. elokuuta. Thorsin edeltäjät ovat olleet virassa kuudesta kahdeksaan vuotta, ja ajatuksena oli, että myös Thorsin toimikautta olisi jatkettu vuoteen 2019.

HBL:n mukaan Venäjää eivät miellyttäneet Thorsin lausunnot, joissa hän oli huolissaan tataarien ja Krimin tilanteesta. Lehden mukaan vähemmistövaltuutetun virkaan pyrki neljä hakijaa, mutta Venäjän kannan tultua ilmi Thors jätti hakematta.

Thors ei halunnut kommentoida asiaa lehdelle. Hän silti sanoi, että tilanne Etyjissä on nyt erilainen kuin aiemmin ja päätöksissä voi olla vaikeaa saavuttaa yksimielisyys.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Sosialidemokraatti on vahvoilla YK:n pääsihteerikilvassa

Kuva: Lehtikuva

Portugalin entinen pääministeri Antonio Guterres on edelleen johdossa YK:n pääsihteerikilvassa, uutistoimisto AFP:n YK-diplomaattilähteet kertovat.

YK:n turvallisuusneuvostossa käytiin kolmas salainen, suuntaa antava äänestys maanantaina. Guterres on kerännyt eniten ääniä kaikilla äänestyskierroksilla.

Lähteiden mukaan Guterres on vahvoilla YK:n nykyisen pääsihteeri Ban Ki-moonin seuraajaehdokkaaksi.

Toiseksi kolmannessa äänestyksessä tuli Slovakian ulkoministeri Miroslav Lajcak. Kolmannen sijan jakoivat Unescon johtaja, Bulgarian Irina Bokova ja Serbian entinen ulkoministeri Vuk Jeremic.

Tällä hetkellä mukana kilvassa on vielä kymmenen ehdokasta. Turvallisuusneuvosto kokoaa ehdokaslistan, jonka perusteella YK:n yleiskokous valitsee sopivimmaksi katsomansa ehdokkaan YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi.

YK:n uusi pääsihteeri aloittaa tehtävässä ensi vuoden alussa.

“Saisitte hävetä, Sipilän hallitus”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Eduskunnan kyselytunti

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö arvostelee hallitusta ja pääministeri Juha Sipilää (kesk.) jyrkin sanoin, eikä aivan ensimmäistä kertaa. Tällä kertaa Niinistö kirjoittaa Facebookissa, kuinka tänään on selvinnyt tarkemmin, kuka maksaa kilpailukykysopimuksen kustannukset ja kuinka paljon.

— Maksajaksi joutuvat julkisen sektorin pienipalkkaiset naiset. Ylen juuri uutisoiman JHL:n laskelman mukaan esimerkiksi lähihoitaja menettää (veronkevennysten jälkeenkin) ensi vuonna yhteensä 600 euroa vuodessa!

— Ja kyllä, myös Sipilää neuvoneet kätilöt joutuvat maksamaan hänen ideastaan vieläkin enemmän. Opettajat, hoitajat ja poliisit ja muut julkisen sektorin työntekijät maksavat sopimuksen lomarahan leikkauksilla.

Eikä tämäkään vielä riitä, muistuttaa Niinistö edelleen huutomerkein varustetuissa lauseissaan.

— Jos on päivähoitoikäisiä lapsia, joutuu hallituksen suunnitelman mukaan keskituloinen perhe maksamaan kahden lapsen päivähoidosta noin 1 400 euroa vuodessa lisää!

Niinistö pitää mahdollisia veronkevennyksiä ansiotuloveroon sumutuksena.

— Paljon mainostettu 200 euron vuotuinen veronkevennys jättää silti lähihoitajan 600 euroa miinukselle vuodessa käteen jäävässä palkassa!

— Veronkevennys kohdistuu vieläpä painotetusti suurituloisille, yksityisen sektorin isopalkkaisten työntekijöiden ostovoima nousee eniten sekä prosenteissa että euroina!

Voittajia ovat vihreiden pomon mukaan suurituloiset yksityisten yritysten työntekijät.

— Saisitte hävetä, Sipilän hallitus. Tällaiset ihmisiä eriarvoistavat päätökset eivät nosta Suomea taantumasta parempaan huomiseen.

Ministeriö perääntymässä suunnitelmista sallia taksitoimintaa liikenneluvatta

Kuva: Kari Hulkko
taksikuva

Taksiliikennettä vapautetaan maltillisemmin kuin alun perin kaavailtiin. Liikenne- ja viestintäministeriö on pakittamassa suunnitelmistaan sallia pienimuotoinen taksitoiminta ilman liikennelupaa.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan taksin ajaminen vaatii vastakin liikenneluvan ja ajoluvan.

Ministeriössä kaavailtiin mallia, jossa liikennelupaa ei olisi tarvittu, kunhan maksetut korvaukset olisivat jääneet alle 10 000 euron. Lausuntokierroksella uudistuksen epäiltiin kuitenkin lisäävän harmaata taloutta ja heikentävän taksiliikenteen turvallisuutta, minkä takia siitä ollaan luopumassa.

Liikennekaaren ideana on yhdistellä eri liikennemuotoja siten, että samalla matkalipulla voisi käyttää esimerkiksi taksia ja junaa. Julkiselle sektorille uskotaan syntyvän säästöjä, kun kunnat ja Kela pääsisivät tehokkaammin kilpailuttamaan liikennemuotoja.

– Liikennekaari on digitalisaatio-hanke, ja se edellyttää, että eri liikennemuodot ovat tasavertaisessa asemassa, Berner sanoo.

Kokonaisuus on Bernerin mukaan tarkoitus saada eduskuntaan syyskuussa. Henkilökuljetuksista haetaan 10 prosentin säästöjä, jotka tulisivat voimaan jo ensi vuoden alusta.

– Hallitus on yhteisesti sitoutunut näihin säästöihin, Berner sanoo.

Hän on valmis edistämään liikennekaarta myös kokonaan ilman taksiuudistusta, jos hallituksessa ei synny yhteisymmärrystä taksien määräsääntelyn vapauttamisesta. Hän uskoo, että Taksiliitto suhtautuu myönteisesti liikennekaareen, jos lupamenettelystä pidetään kiinni.

Ministeriö pyrkii edelleen löyhentämään taksien asemapaikkavelvoitetta ja muuttamaan taksien hinnoittelun markkinalähtöiseksi. Määräsääntelystä pitäisi Bernerin mukaan luopua kokonaan.

– Voimme hyväksyä sellaisen ajatuksen, että takseilla on pääsääntöinen asemapaikka. Pääsääntöinen päivystysaika olisi ilmoitettava erikseen.

Taksien hintasääntelystä oltaisiin luopumassa siten, että Liikenteen turvallisuusvirastolle Trafille jätettäisiin oikeus puuttua hinnoitteluun. Tällä hetkellä valtioneuvosto vahvistaa taksimatkan hinnan vuosittain.

AVAINSANAT

Professori: Näillä ehdoilla Lex Lindström on järkevä

Kuva: Kari Hulkko

STT:n mukaan Perussuomalaiset on kertonut tänään lähtevänsä ajamaan Lex Lindströmiä ehdottomana tavoitteenaan keskiviikkona alkavaan hallituksen budjettiriiheen.

Asia on saanut tukea niin hallituksen kuin aiemmin oppositionkin piiristä. Lex Taipale II on esimerkiksi osa SDP:n 10.8. julkaisemaa pitkäaikaistyöttömyyden taittamisohjelmaa.

Lex Taipale II:ssa tai Lex Lindströmissä on kyse vuosia pitkäaikaistyöttöminä olleiden ikääntyneiden päästämisestä eläkkeelle.

Tampereen yliopiston sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari tarkastelee nyt varsin mahdolliselta näyttävän toimenpiteen seurauksia kolmelta eri kantilta. Ensinnä hän liittää Lex Lindströmiin moraalikato-ongelman.

– Jos ihmiset alkavat odottaa, että tällaisia armahduslakeja tulee säännöllisiin väliajoin, sillä on heidän käyttäytymiseensä vaikutusta. Lex Taipaleen oli aikoinaan kaiketi tarkoitus olla ainutkertainen ja nyt jos tästä tulee toinen, näitä tulee ehkä jatkossakin, Saari sanoo Demokraatille.

– Se ei ole välttämättä työmarkkinoille hyvä juttu, koska se avaa yhden sortin työttömyys- tai eläkeputken. Toinen puoli on se, että täytyy olla kohtuullisen tarkat kriteerit, minkä mukaan sitä putkea käytetään, varsinkin jos ihmisellä on kohtuullisen katkonainen työura. Kannattaa katsoa, mitkä kannustinvaikutukset ovat itse kullekin.

Juho Saaren mukaan joissakin tapauksissa voi olla ihan järkevää, että työtön pysyy työttömänä, mutta tämä taas riippuu työttömän työkyvystä.

Kolmas Saaren esiinnostama asia on inhimillisyys.

– Siellä on ihmisiä, joille eläke olisi elämänlaatua parantava ratkaisu ja siellä on usein myös heitä, joiden eläke tulee olemaan heidän nykyistä tulotasoansa korkeampi. Näissä tapauksissa voi olla ihan paikallansa, että joku tämäntyyppinen menettely otetaan käyttöön.

Ratkaiseva asia on työkyky.

Saaren kolme näkökulmaa ovat keskenään jonkin verran ristiriitaiset. Pyydettäessä summaamaan, mikä kanta Lex Lindströmiin lopulta on, Saari vastaa:

– Jos siihen saadaan selkeät kriteerit, suhteellisen tiukat kriteerit ja jos voidaan tehdä selväksi, että tämä ei ole tämän jälkeen toistuva järjestelmä ja jos se kohdennetaan niihin, joilla tuleva eläke tulee olemaan työttömyysturvaa parempi, niin ok.

Julkisuudessa on puhuttu esimerkiksi viisi vuotta työttöminä olleista yli 60-vuotiaista.

– Viisi vuotta kuulostaa inhimillisesti kohtuulliselta, mutta edelleen ratkaiseva asia on ihmisen jäljellä oleva työkyky.

Saaren mukaan ratkaisua ei pidä sitoa työuran tai työttömyyden kestoon vaan ihmisen jäljellä olevaan työkykyyn ja sen arviointiin.

– Ensin pitäisi luoda yleiset kriteerit ja sitten arvioida ihmiset yksittäin näiden kriteerien suhteen.

Kymmenkunta vuotta sitten Suomessa säädettiin Lex Taipaleeksi -nimetty laki. Se päästi eläkkeelle yli 57-vuotiaat yli kymmenen vuotta työttömänä olleet. Heitä oli nelisentuhatta.

Saaren mielestä hallituksen politiikan suunta on “kohtuullisen oikea”.

– Suurin ongelma syntyy siitä, että eri politiikkauudistukset tehdään eri lohkoilla eri aikaan, niiden koordinaation kanssa tulee olemaan melkoisia ongelmia, hän katsoo.

Saarella on budjettiriiheen pari tärkeää politiikkatoimenpiteitä vaativaa ehdotusta.

– Olisi paikallaan, että sinne tulisi kohtuullisen iso paketti, joka liittyisi ylivelkaantuneitten ja maksuhäiriöisten asemaan ja kohtuuhintaisen asumisen rakentamiseen.