Politiikka

Epämääräisiä taksireissuja ja ravintolalaskuja – Yle: 43 viraston johdon toimista löytyi huomautettavaa

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Yle selvitti Valtiontalouden tarkastusviraston kymmenistä asiakirjoista, tietopyynnöillä ja haastattelemalla, miten valtion 60 viraston ylin johto toimii.

Ylen selvityksen mukaan huomautettavaa oli 43 viraston johdon toiminnassa. Listalla olivat muun muassa tasavallan presidentin kanslia, valtioneuvoston kanslia ja useat ministeriöt.

17 viraston johdon toiminnasta ei löytynyt olennaista huomautettavaa.

Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastajat tutkivat valtion 60 viraston ylimmän johdon toimintaa 1.11.2014–31.7.2015. VTV selvitti, kuinka hyvin ylin johto noudattaa lakeja, sääntöjä, ohjeita ja suosituksia.

VTV tiedotti tarkastuksistaan toukokuussa otsikolla ”valtion virkamiesjohto noudattaa hyvää hallintotapaa”.

Tarkastuksessa löydettiin kuitenkin Ylen mukaan esimerkiksi esteellisenä tehtyjä päätöksiä, runsaasti matkalaskuja ilman tarpeellisia tietoja, runsasta taksinkäyttöä puutteellisilla perusteilla ja kodin ja työpaikan välisiä matkoja taksilla sekä virka-autolla.

Puutteellisia tietoja oli myös esimerkiksi ravintolalaskuissa ja muissa edustuskuluissa.

Kokonaisuus oli pääsääntöisesti ihan kohtuullisen hyvällä tolalla.

Tarkastajat löysivät myös matkustamista ilman matkamääräyksiä, jatkuvasti voimassa olevia matkamääräyksiä ja puutteellisia sidonnaisuusilmoituksia.

Lisäksi esimerkiksi lentoyhtiöiden asiakasetuja, eli käytännössä Finnairin Plus -pisteiden käyttöä, ei valvota lainkaan suuressa osassa virastoja.

Yle kysyi, miksi VTV:n johtopäätös tästä kaikesta on kuitenkin se, että valtion virkamiesjohto noudattaa hyvää hallintotapaa.

– Kokonaisuus oli pääsääntöisesti ihan kohtuullisen hyvällä tolalla. Se ei sinällään poista sitä, että näissä poikkeamissa pitää ryhtyä kehittämistoimiin, VTV:n tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola vastaa Ylelle.

Vaikka huomautettavaa löytyi suurimmasta osasta virastoja, Eskolan näkemyksen mukaan suurin osa huomautettavista asioista oli melko pieniä.

Suurin osa tarkastajien havainnoista liittyi siihen, että sääntöjä, ohjeita tai suosituksia ei noudatettu.

Ylen mukaan VTV ei vienyt yhtään tapausta poliisille tutkittavaksi. Puolustusvoimien matkojen ja edustustilaisuuksien asianmukaisuudesta virasto pyysi eduskunnan oikeusasiamiehen näkemystä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat