Politiikka

”Epävarmuutta, turvattomuutta, suoranaista pelkoa työelämää kohtaan” – työmarkkinajärjestö tivaa, tätäkö hallitus todella haluaa

Istock
Istock

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ei niele hallituksen päätöstä, jonka mukaan työnantaja saisi tehdä määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä alle 30-vuotiaan kanssa, joka on ollut vähintään kolme kuukautta yhtä soittoa työttömänä työnhakijana.

STTK:n hallitus pitää esitettyä muutosta nuorten kannalta epäoikeudenmukaisena eikä usko, että se edes edistäisi työllisyyttä.

– Ainoa seuraus on, että pätkätyöt lisääntyvät, ja se aiheuttaa nuorten keskuudessa kasvavaa epävarmuutta, turvattomuutta ja suoranaista pelkoa työelämää kohtaan, puheenjohtaja Antti Palola varoittaa.

Myös esimerkiksi perheen perustaminen venyisi yhä myöhemmäksi. Palola muistuttaa, että tämä toisi ongelmia jo ennestään alhaisen syntyvyyden maassa eikä oikaisisi huoltosuhdetta.

STTK:n hallitus muistuttaa perustuslaista ja yhdenvertaisuuslaista. Niissä säädetään, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa iän perusteella eri asemaan.

– Onkin mahdollista, että maan hallituksen päätös on syrjivä. On välttämätöntä selvittää asia ennen kuin mahdolliseen lainsäädäntövalmisteluun edes ryhdyttäisiin, Palola esittää.

Nuorten työmarkkina-asemaa pitäisi STTK:n mielestä päinvastoin vahvistaa. Järjestö on esittänyt muun muassa, että työelämätieto tulisi opetussuunnitelmiin jo peruskoulusta alkaen. Tämä parantaisi nuorten valmiuksia siirtyä työelämään ja olisi myös työnantajan etu.

”Hallituksen asenne kuvastaa röyhkeyttä.”

Hallitus on myös ilmoittanut valmistelevansa lakimuutosta, joka keventäisi kriteerejä irtisanoa työntekijöitä heidän yksilöllisten ominaisuuksiensa perusteella enintään 20 hen yrityksissä. Perusteluna on alentaa työllistämisen kynnystä.

– Hallituksen asenne kuvastaa röyhkeyttä. Kyse on rekrytoinnin ja johtamisen heikkoudesta, jos jo aiemmin tehdyt päätökset koeajan pidentämisestä ja työntekijän takaisinottovelvollisuuden lyhentämisestä eivät ole työllistämistä helpottaneet, Palola arvioi.

Irtisanomiskynnyksen madaltaminen heikentäisi STTK:n arvion mukaan myös yritysten halua kasvaa ja henkilöstön sitoutumista pienempiin yrityksiin.

– Pelon ilmapiirillä johtaminen on vanhanaikaista ajattelua ja edustaa mennyttä maailmaa. Suomen työllisyyttä ja kilpailukykyä niillä ei paranneta, Antti Palola tiivistää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat