Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Erdogan venkoili jälleen – nyt puhuu Pekka Haavisto

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo Suomen toimivan sen mukaan, mitä Madridin Nato-huippukokouksessa allekirjoitettuun muistioon on kirjattu Suomen, Ruotsin ja Turkin kesken.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Ennen kuin lähdin Madridista, viimeinen puheluni oli hyvän kollegani, Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun kanssa. Me olimme siitä yhtä mieltä, että asiakirja on allekirjoitettu ja että kaikki on asiakirjassa. Me tulemme luonnollisesti toimimaan sen mukaisesti, Haavisto sanoi.

Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa yhdessä Puolan ulkoministeri Zbigniew Raun kanssa, ettei Madridissa keskusteltu mistään yksittäisistä henkilöistä tai listoista.

– Sellaista ei sisälly kyseiseen asiakirjaan, Haavisto sanoi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on viimeksi perjantaina toistanut, ettei Turkki ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä parlamentissaan, elleivät maat luovuta ihmisiä, joita Turkki syyttää terroristeiksi.

Haavisto totesi, että neuvottelut Turkin kanssa olivat hyvin vaikeita ja Turkin esille nostamat turvallisuuskysymykset hankalia. Ongelma ei kuitenkaan koske pelkästään Suomea ja Ruotsia.

-  Sain vaikutelman, että tämä ei ole suunnattu pelkästään Suomelle ja Ruotsille vaan myös muille Nato-jäsenille. Tämä luo toki tilaisuuden nostaa nämä huolet esille. Me olemme vastanneet omalta osaltamme, mitä Suomi ja Ruotsi voivat tehdä. Mutta samalla on laajempi kysymys, mitä Nato voi tehdä järjestönä.

Englanniksi puhunut Haavisto käytti Turkista sen toivomuksen mukaista nimimuoto Türkiye, jolla Turkki haluaa itseään kutsuttavan perinteisen Turkey-nimen sijasta.

Puola lupaa nopean ratifioinnin

Ulkoministeri Rau arvioi, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosessista tulee todennäköisesti odotettua mutkikkaampi.

-  Kaikki viittaa kuitenkin siihen, että lopputuloksesta tulee menestys, niin Suomelle ja Ruotsille kuin myös Turkille ja koko Pohjois-Atlantin liittokunnalle, Rau sanoi.

Rau sanoi Puolassa vallitsevan poliittinen konsensus, että parlamentti ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden mahdollisimman pian.

Haavisto torjui jälleen kerran ajatuksen, että Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessit voisivat erkaantua toisistaan.

-  Olemme koko kevään ajan olleet sillä kannalla, että Ruotsin asia on myös meidän. Olemme kulkeneet käsi kädessä. Meillä on sama turvallisuusympäristö ja meillä on tiivis puolustusyhteistyö. Kun katsomme tämän Itämeren alueen turvallisuuden tulevaisuutta, on hyvin tärkeää, että Suomella ja Ruotsilla on samanlainen turvallisuusratkaisu, Haavisto sanoi.

Siksi Suomi oli Madridissa hyvin tyytyväinen, että molempien maiden Nato-jäsenyys eteni.

-  Olemme molemmat lähdössä Brysseliin maanantaina neuvottelemaan jäsenyyden ehdoista Naton sihteeristön kanssa. En näe sellaista tulevaisuutta, että tiemme eroaisivat.

Rau ja Haavisto keskustelivat vierailullaan myös muun muassa Ukrainan avustamisesta ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tilanteesta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on Raun mukaan purkanut Euroopan turvallisuusarkkitehtuurin.

-  Venäjää ei voi enää pitää yhteistyökumppanina. Venäjän hallinto tulee eristää kansainvälisestä yhteisöstä taloudellisesti. Nykyiset pakotteet eivät riitä, ja meidän on jatkettava työtä uusien rajoitusten toimeenpanemiseksi, Rau linjasi.

Raulla oli Suomen-vierailullaan tapaamiset myös presidentti Sauli Niinistön sekä eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) kanssa.

Nina Törnudd

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE