Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Eriarvoistuvan lapsuuden välttäminen teemana Salossa

Salosta matkasi mukana myös Kurttilan uusi perheenjäsen yorkshirenterrieri Olga. Salolainen kansanedustaja Katja Taimela tervehtii tulokasta.

Salon Työväenyhdistyksen juhlaviikko käynnistyi maanantaina lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan luentotilaisuudella. Kurttila toi vahvasti esiin eriarvoistumiskehityksen Suomessa. Kun valtaosalla menee hyvin, on unohtunut se osa väestöstä, joka voi huonosti ja elää todella kovaa arkea.

– Haluammeko Suomesta kaikkien kansakunnan vai vain harvojen yhteiskunnan, kysyy Kurttila.

Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa, että eriarvoistumiskeskustelussa pitäisi lähteä liikkeelle siitä, mikä rakenteissa on vikana, eikä epäillä yksilön motivaatiota tai sen puutetta.

– Suomessa joka kahdeksas 15-vuotias poika on lukutaidoton. Heillä ei ole edellytyksiä jatkaa opintojaan perusopetuksen jälkeen. Jos istut yhdeksän vuotta tunnilla oppimatta, niin totta kai motivaatio on heikko, Kurttila sanoo.

Tutkimukset osoittavat, että köyhyys periytyy sukupolvelta toiselle. Kurttila muistuttaa, että ennen oli mahdollista saada työtä pelkällä peruskoulutaustalla, mutta tänä päivänä se ei enää ole mahdollista. Mikäli halutaan pitää kiinni siitä, että kaikki pysyvät matkassa, on toimittava.

Jos istut yhdeksän vuotta tunnilla oppimatta, niin totta kai motivaatio on heikko.

Kun 125 vuotta sitten lähdettiin rakentamaan Suomea, oli vallalla vahva käsitys yhteisestä tekemisestä. Suomea rakentaneet ihmiset ymmärsivät sen, miten kaikkien nostaminen samoille rattaille olisi lopulta kaikkien etu.

Lisää aiheesta

– Vuonna 1921 tuli yleinen oppivelvollisuus, yhtenä viimeisenä Euroopan maana. Ajateltiin, että kaikki täytyy saada koulutielle ja kaikilla pitää olla siihen mahdollisuus. Ennen toista maailmansotaa kehiteltiin äitiyspakkaus ja sotien jälkeen neuvola, lapsilisä ja peruskoulu. Nämä eivät ole tulleet ilman vääntöjä. Se on vaatinut valtavaa tahtoa toteuttaa nämä innovaatiot. Sellaista tahtoa kaipaamme myös nyt, sanoo Kurttila.

Kurttilan mielestä subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaukset ovat esimerkki siitä, miten juuri niiltä otetaan, joilla tarve on suurin. Kurttila kaipaakin ymmärrystä sille, että meillä on lapsia, joilla iso riski pudota kelkasta ilman yhteisön tukea. Lapsen tulevaisuutta määrittävät tänä päivänä kaksi asiaa: millaiseen perheeseen hän syntyy ja mihin kuntaan hän syntyy. Tämä on Kurttilan mielestä väärin.

– Tämän hetken keskustelussa korostuu ajatus siitä, että perheiden pitäisi ryhdistäytyä ja hoitaa asiansa kuntoon. Ongelmat eivät ratkea syyllistämällä, vaan on etsittävä niiden syitä. Kun palveluihin satsataan silloin, kun ongelmat ovat vasta pieniä, on se paitsi helpompaa myös halvempaa. Häpeä voi johtaa siihen, ettei palveluita kehdata pyytää.

– Jokainen ihminen haluaa pärjätä elämässään. Meidän on nyt tehtävä toimia sen eteen, että kaikilla on siihen myös mahdollisuus. Samat haasteet ovat läsnä nyt kuin 125 vuotta sitten Salon Työväenyhdistyksen alkumetreillä, Kurttila päättää.

 

Saija Karnisto-Toivonen, Salo

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE