Nyheter

Erik Ekman: ”Bra om allt fler äldre vågar ta sig an allt med datorer”

Foto: Erik Ekman
Erik Ekman är dataansvarig för Karis svenska pensionstagare.

Det finns en massa skräp på internet. Men också mycket som är till nytta och nöje. Därför skulle det vara bra om allt fler äldre vågar ta sig an allt med datorer, plattor och smarttelefoner.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

Det säger Erik Ekman, 75 år, i Billnäs.

Och visst lever han som han lär. Till hans uppdrag hör bland annat att vara dataansvarig för Karis svenska pensionstagare som har ett sjuttiotal medlemmar.

 

 

När Erik Ekman växte upp i Persböle i dåvarande Pojo kommun inbillade han sig att han skulle bli jordbrukare.

 

– Efter militären var jag postiljon, jag jobbade några timmar på gården innan mitt kvällsskift som grävmaskinsförare började. Följande dag var det sex på morgonen på posten i Skuru, så någon fritid fanns inte.

 

För att klara ekonomin sökte han arbete vid Ab Sjukhustvätt som senare bytte namn till Eketvätt. Där stannade han i drygt 41 år.

 

– Dessutom hade vi ett gårdskarlsjobb vid sidan om. Men då min hustru Barbro fick en aggressiv cancer slutade vi med det. Vi trodde inte att hon skulle klara sig men lyckligtvis fick hon god vård och blev frisk, säger Ekman.

 

Nu har han varit gift med Barbro sedan 56 år tillbaka, han har två vuxna barn och fyra barnbarn i åldern fyra till 23 år.

 

-Tyvärr hade vi en son som dog i struphuvudsinflammation bara tre och ett halvt år gammal. Dagen innan märktes ingenting, men på morgonnatten förde vi honom till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Det var ett hårt slag för två 25-åriga föräldrar och hans sexåriga storebror, säger Ekman.

 

Erik Ekman är en verklig föreningsmänniska. Han har varit aktiv inom nio föreningar. Ofta som ordförande, sekreterare eller studiesekreterare.

 

– Det mesta av min aktivitet skedde dock inom fackföreningsrörelsen, konstaterar Ekman.

 

Han var nämligen ordförande för kommunalfackets avdelning Västra Nylands sjukhusförening som när den var som störst hade 700 medlemmar. Dessutom var han huvudförtroendeman för personalen vid Eketvätt.

 

Bland andra viktiga uppdrag kan nämnas ordförandeskapet för Billnäs svenska arbetarförening, senare Karis-Billnäs socialdemokrater, samt för Ekenäsnejdens dragsspelsgille under den tid han bodde i Ekenäs. För närvarade är han ordförande för Västra Nylands reumaförening.

 

Man behöver inte bara betala räkningar med dem. Man kan till exempel föra videosamtal med barn och barnbarn om man inte annars träffar dem ofta.”

 

– Det mesta av min tid slukades nog av Västra Nylands studieorganisation inom Arbetarnas bildningsförbund ABF. Vi hade en livlig verksamhet med utställningar och kurser. Det ledde också till att vi på min arbetsplats varje år hade två till tre studiecirklar. Då ABFs förbundskontor i Helsingfors förnyade sina datorer fick vi överta nio av dem som vi använde i utbildningen på vår arbetsplats, berättar Ekman.

 

Han påminner om att datorer kan användas på många sätt.

 

– Man behöver inte bara betala räkningar med dem. Man kan till exempel föra videosamtal med barn och barnbarn om man inte annars träffar dem ofta.

 

Ekman anser att pensionstagarföreningarna kunde hjälpa sina medlemmar via utbildningsträffar och studiecirklar i datateknik.

 

–  Jag tänker speciellt på sådana situationer där den ena parten i ett parförhållande ensam skött alla dataärenden. Plötsligt är den ena parten borta och den efterlevande måste överta en massa obekanta saker som känns svåra. Också om införskaffandet av en dator kan kännas dyr för den som har låg pension går det att överta apparater som yngre generationer anser vara föråldrade men som ändå är helt funktionsdugliga, framhåller Erik Ekman.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mer om ämnet

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE