Kirjallisuus

”Erilainen juhlakirja” Suomelle vakuutti – Juha Hurme vei Finlandian teoksellaan Niemi

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa tänä vuonna Juha Hurme teoksellaan Niemi. Lopullisen Finlandia-päätöksen teki ministeri Elisabeth Rehn.

Esa Mäkijärvi arvioi Demokraatissa Juha Hurmeen (s. 1959) uutuutta näin:

– Hänet tunnetaan tuotteliaana teatterimiehenä, mutta myös hänen proosansa soisi tavoittavan suuremman yleisön. Hurme on tragikomiikan mestari, jonka parhaat romaanit ovat ”Nyljetyt ajatukset” (2014) ja tänä syksynä ilmestynyt ”Niemi”. Viime mainittu on nyt oikeutetusti ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi.

Niemi on Mäkijärven mukaan erilainen juhlakirja sadan vuoden ikäiselle Suomelle.

– Siinä kehotetaan näkemään omat vajavaisuudet ja nauramaan niille. Juha Hurme ajattelee rennon itsenäisesti, mikä erottaa hänen teoksensa edukseen tänä vuonna ilmestyneistä puisevimmista kirjoista.

– Kuten Nyljetyt ajatukset, myös Niemi on kunnianhimoinen kirja. Se kertoo Suomen ja suomalaisten tarinan alkuräjähdyksestä maamme itsenäistymiseen asti. Hurme ei kuitenkaan tyydy tähän, vaan käsittelee samalla peräti koko ihmiskunnan kulttuurihistoriaa. Kerronta tasapainottelee onnistuneesti faktan ja fiktion välillä.

– Jonkun toisen käsissä valtava kokonaisuus olisi saattanut hajota, mutta Hurme selviää urakasta hienosti. Niemen pääteesinä on, että kaikki kulttuurissamme on lainassa: ”Yhtenäistä Suomea tai suomalaisuutta ei pysty mitenkään määrittelemään. Perimältään nykyiset suomalaiset ja saamelaiset ovat seurausta jokseenkin kaikista ilmansuunnista tulleesta vuosituhansia kestäneestä maahanmuutosta.”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat