Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Erkki Tuomioja hävittäjähankinnasta: “Saattaa osoittautua myös turvallisuuspoliittiseksi virheeksi” – paljastaa Demokraatille, mikä olisi ollut oma ykkösvaihtoehto

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja ja puolustusvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ottaa Facebook-sivuillaan kantaa siihen, että hallitus ratkaisi amerikkalaisen hävittäjäkilpailun F-35:n eduksi.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Sen julkisen ja ei-julkisen tiedon perusteella, mitä kaikkien ehdokkaiden täyttämästä suorituskykyky- ja muista kriteereistä tiedän, olisin hallituksen päättäjänä esittänyt Gripenia tai muuta eurooppalaista ratkaisua, Erkki Tuomioja toteaa.

Demokraatille hän vahvistaa puhelimessa, että Gripen olisi ollut hänen ykkösvaihtoehtonsa.

– Epäilen että tämä valinta osoittautuu kalleimmaksi ja saattaa osoittautua myös turvallisuuspoliittiseksi virheeksi. Mutta kansanedustajanahan minulta ei kysytä mielipidettä, kunhan vain hyväksyn laskun, hän jatkaa Facebookissa.

Tuomioja toteaa Demokraatille, ettei tässä yhteydessä yritä vastata, mitä hän tarkoittaa sillä, että F-35 saattaisi osoittautua turvallisuuspoliittiseksi virheeksi. Tuomioja sanoo, että asia vaatisi pidemmän keskustelun ja lyhyellä kommentoinnilla voisi helposti tulla väärinymmärryksiä.

Isompi kysymys on Tuomiojan mukaan se, onko hävittäjähankinta ylipäätään kustannustehokkain tapa vahvistaa Suomen turvallisuutta, vai olisiko kannattanut vielä jatkaa Hornetien käyttöikää ja katsoa mihin suuntaan voimakkaan muutoksen alla oleva ilmapuolustus kehittyy.

– Juna kuitenkin pantiin tälle raiteelle jo niin varhain, että harkintamahdollisuus tuhraantui. Toki esitän tämän myös itsekritiikkinä sille etten aioissa ollut hereillä ja aktiivinen. Kun nyt oltiin vain viiden vaihtoehdon varassa olisi kokonaisharkintani kuitenkin johtanut toisenlaiseen päätökseen, Tuomioja sanoo Facebookissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE