Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ero noin 450 euroa kuussa – Pomonainenkin tienaa vähemmän kuin pomomies

Esimiesasemassa oleva nainen ei pärjää pomomiehelle palkassa laskettuna.

Naiset valikoituvat työpaikoilla valikoituvat yhä miehiä harvemmin esimiestehtäviin ja paremmille palkoille. Ja vaikka etenenisivätkin, palkkapussi on miehiä ohuempi, ammattiliitto Pron tutkimus kertoo.

Demokraatti.fi

Prolaisista naisista seitsemän sadasta työskenteli esinaisina vuonna 2014, miehistä taas  35 prosenttia. Prolaiset naiset tienasivat vuonna 2014 keskimäärin 2 760 euroa ja miehet 3 430 euroa kuukaudessa.

Esinaisten keskiarvopalkka oli 3 200 euroa ja esimiesten 3 650 euroa.

Ammattiliitto Pron työmarkkinatutkimus on seurannut vuosina 2008–2014 miesten ja naisten välistä palkkaeroa. Jäljelle jää yhä kahdeksan prosentin selittämätön, vain sukupuolesta johtuva palkkaero. Tämä ero on pysynyt tarkasteluaikana ennallaan. Sama selittämätön ero löytyy myös esinaisten ja esimiesten palkkojen väliltä.

Sukupuoli ei saa olla jarru ura- tai palkkakehityksessä.

Liitto vaatii, että naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistäminen tulee olla myös seuraavan hallituksen konkreettinen tavoite. Palkkaero on keskeinen tasa-arvon mittari.

– Perusteettomien palkkaerojen poistosta on puhuttu useita vuosia, mutta todellisuudessa asiassa ei ole muutosta tapahtunut. Tämä epäkohta on sukupuolten välisessä palkkauksessa saatava häivytettyä. Sukupuoli ei saa olla jarru ura- tai palkkakehityksessä, ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen korostaa.

Palkkaerot esimiesasemassa olevien miesten ja naisten välille syntyvät jo uran alussa ja ovat suurimmillaan uran loppuvaiheessa. Keskimäärin esinaiset saavuttivat huipputulonsa noin 50 vuoden iässä, esimiehet kolme vuotta aikaisemmin.

– Esimiesasemassa olevien naisten tulojen kasvu saattaa pysähtyä ja palkkataso kääntyä laskuun. Miesten tulot pysyvät useammin samalla tasolla tai jatkavat kasvuaan iän myötä, tutkija Petri Palmu ammattiliitto Prosta kertoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE