Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

Ersin Tatar nappasi voiton – Turkki miehitti vuonna 1974 Pohjois-Kyproksen

Lehtikuva

Pohjois-Kyproksen presidentinvaalien voittajaksi nousi Turkin tukema ehdokas Ersin Tatar. Hän voitti sunnuntaina vaalien toisella kierroksella istuvan presidentin ja saaren jälleenyhdistymisen kannattajan Mustafa Akincin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kyproksen kahden valtion ratkaisua kannattava Tatar keräsi äänistä yli 51 prosenttia ja voitti näin toista presidenttikautta tavoitelleen Akincin. Äänestysprosentti oli reilut 67.

Ensimmäisellä kierroksella 11. lokakuuta Tatar sai 32 ja Akinci hieman alle 30 prosenttia äänistä.

Turkki miehitti vuonna 1974 Pohjois-Kyproksen, ja sen itsenäisyyden on tunnustanut vain Turkki. Kuitenkin kansainvälisestikin Pohjois-Turkin presidentiksi valitun katsotaan olevan Kyproksen turkkilaisten johtaja.

Välimeren itäosassa jännittynyt tilanne

Tilanne Välimeren itäosassa on jännittynyt, kun Turkki on jatkanut maakaasun etsintöjä Kreikan ja Kyproksen lähivesillä.

Joitakin päiviä ennen vaalien ensimmäistä kierrosta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti yhdessä Tatarin kanssa, että Pohjois-Kyproksessa sijaitseva Varoshan rantalomakohde avataan osittain uudelleen. Varosha on ollut hylättynä Turkin miehityksestä lähtien.

Ilmoituksen tuomitsivat Kyproksen tasavalta saaren eteläosassa, Euroopan unioni ja YK, jonka rauhanturvaajat valvovat jakautuneen saaren puskurivyöhykettä. Myös Akinci ja muut presidenttiehdokkaat paheksuivat rantalomakohteen avaamista ja pitivät sitä Turkin pyrkimyksenä vaikuttaa vaalien tulokseen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Marja Luumi

Työmarkkinat
26.10.2020
”Uho tuntuu jatkuvan, tämä on aivan absurdi ajatus” – Paperiliiton Vanhala ihmettelee Metsäteollisuuden Hollménin puheita ”tyhjältä paperilta” lähtemisestä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE