Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Politiikka

”Esimerkillinen tasa-arvon puolestapuhuja” – Rauhanneuvottelija Hussein al-Taee on Risto Rohkea

Jani Laukkanen

Sosialidemokraattiset Naiset palkitsee vuosittain Risto Rohkea -tunnustuksella miehen, joka on ansioitunut tasa-arvoasioissa. Tämän vuoden palkittu on rauhanneuvottelija Hussein al-Taee, konfliktinratkaisun ammattilainen, joka työskentelee neuvonantajana presidentti Martti Ahtisaaren perustamassa konfliktinratkaisujärjestö CMI:ssä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Demarinaiset pitää al-Taeen toimintaa rauhan ja vakauden vahvistamisessa rohkeana ja puheenvuoroja tasa-arvoisen, suvaitsevaisen ja moniäänisen yhteiskunnan puolesta esimerkillisinä, Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen perustelee.

Hussein al-Taee lainasi Facebookissa Tarjan päivänä 7. maaliskuuta presidentti Tarja Halosen sanoja: ”Ei riitä, lasikatto rikotaan kerran, vaan se tulee rikkoa niin monta kertaa, että siitä tulee normi.”

Hänen mielestään tämä pätee niin tasa-arvon edelläkävijänä tunnetussa Suomessa kuin maissa, joissa naisten asemaa rajoitetaan lainsäädännöllisesti, fyysisesti sekä rakenteellisesti.

Al-Taee kertasi Facebookissa omia kokemuksiaan:

”Isäni kertoi kotitöistään ylpeänä moskeijassa, vaikka muut miehet nauroivat hänelle.”

– Tasa-arvo vaatii lasikattoja rikkovia naisia, mutta myös miehiä, jotka uskaltavat haastaa ympäristöään. Kasvoin lapsena kulttuurissa, jossa naisten rooli oli tiukasti rajattu. Omassa kodissani isäni kuitenkin tiskasi astioita ja imuroi. Mikä tärkeintä, isäni kertoi kotitöistään ylpeänä moskeijassa, vaikka muut miehet nauroivat hänelle. Vanhempani kannustivat myös siskojani opiskelemaan siinä missä meitä poikiakin. Näillä teoilla vanhempani kasvattivat minua tasa-arvoa kannattavaksi ihmiseksi.

Hän kertoi käyttävänsä ylpeänä vain yhtä pinssiä, ja se on demarinaisten. Pinssissä lukee: ”Hankalat naiset muuttavat maailman”.

– Uskon pinssin sanomaan, sillä hankalat naiset ovat niitä, jotka saavat aikaan muutoksen, joko ajamalla autoa ensimmäisten joukossa Saudi Arabiassa, riisumalla huivinsa vapauden merkkinä Iranissa tai laittamalla sen päähänsä siellä, missä huivin käyttöä karsastetaan tai yksinkertaisesti opettamalla lapsilleen, että nainen voi olla mitä vaan.

Risto Rohkea -tunnustus jaettiin nyt 13. kerran. Aiempia saajia ovat olleet muun muassa Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi (2018), professori Sixten Korkman (2017) ja arkkipiispa Kari Mäkinen (2016).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE