”Esitys ei ole tasapainoinen” – SAK ja STTK kritisoivat työaikalakia ja nollatuntisopimuksia käsittelevää mietintöä

Kuva: lehtikuva / ville männikkö

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK sekä toimihenkilökeskusjärjestö STTK kritisoivat työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän työaikalakia ja nollatuntisopimuksia käsittelevää mietintöä.

Työaikalakia ja nollatuntisopimuksia on puitu kahdessa työ- ja elinkeinoministeriön asettamassa työryhmässä. Ministeriö on valmistellut selvitysten perusteella työaikalain säännösten päivittämistä koskevan mietinnön, joka julkaistaan tänään 7. heinäkuuta.

SAK katsoo, että valmisteilla olevissa työajan joustoissa on vaarana, että ne tapahtuvat työntekijän jaksamisen ja hyvinvoinnin kustannuksella.

Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestön huolena on, että uusia joustoja työaikalakiin hyödynnetään lähinnä työnantajan tarpeisiin.

– Työn joustavoittaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että työt voidaan yhä enemmän tehdä viikon jokaisena päivänä ja ympäri vuorokauden. Vuorotyö ja muu epäsäännöllinen työaika rasittaa työntekijöitä, SAK:ta työryhmissä edustanut lakimies Anu-Tuija Lehto sanoo.

Valvonta jää puolitiehen.

SAK kritisoi ministeriön mietintöä myös siitä, että se sisältää mahdollisuuden huomattaviin joustoihin työajan suhteen, mutta valvonta jää puolitiehen.

– Paikallinen sopimisen lisääminen tarkoittaa myös valvonnan kannalta uusia haasteita. Valvontaan ei tässä kuitenkaan esitetä muutoksia, Lehto huomauttaa.

Mietinnössä ei kuitenkaan ole otettu SAK:n mielestä huomioon esimerkiksi silpputyötä tekeviä vaan on keskitytty joustoihin.

– Mietinnössä esitetään paljon joustoja, joista työntekijä ja työnantaja sopivat työpaikalla. Tämä on hyväksyttävää, mikäli työpaikalla voidaan aidosti neuvotella tasavertaisesti, Lehto linjaa.

– Jos työpaikan neuvottelukulttuuri on huono tai paikkakunnalla on vain yksi alan työpaikka, tilanne on toinen. Silloin työntekijällä ei käytännössä ole tasavertaisia neuvottelumahdollisuuksia.

Esitys ei ole tasapainoinen.

STTK näkee puolestaan, että esitys ei ole tasapainoinen vaan voisi johtaa työntekijän työaikasuojelun heikentymiseen sekä ongelmiin ja epäselvyyksiin työpaikoilla.

Lain alkuperäinen tarkoitus on järjestön mukaan työaikasuojelu. Se on ollut STTK:lle keskeinen lähtökohta myös lain uudistamisessa. Työelämän muutokset eivät poista suojelun tarvetta.

– Lain soveltamisalan on oltava laaja ja selkeä. Esityksessä kuitenkin soveltamisalan poikkeussäännöstä ollaan muuttamassa, mikä voi tarkoittaa nykyistä useamman työntekijän jäämistä työaikalain soveltamisen ulkopuolelle. Tätä STTK ei hyväksy, johtaja Katarina Murto toteaa.

Myös esitys vaihtelevan työajan sopimuksiin liittyvien epäkohtien ratkaisemiseksi (ns. nollasopimukset) on lähtenyt lausunnolle.  Siinä ehdotetaan vaihtelevasta työajasta uutta säännöstä, joka sisältäisi käytön rajoitukset ja väärinkäytön seuraamukset.

STTK pitää esitystä riittämättömänä, eikä kannata sitä. Nollasopimukset aiheuttavat työntekijöille useita ongelmia ja pahin epäkohta on epävarmuus tulevan työn määrästä ja tulotasosta.

– Työnantajalla ei ole velvollisuutta tarjota nollasopimuksen perusteella tuntiakaan, mutta työntekijä on sidottu mahdolliseen työn vastaanottamiseen. Työnantaja on käytännössä voinut tiputtaa tunnit alaspäin jopa nollaan yllättäen ja ilman perusteita, Murto toteaa.

Esitys ei käytännössä parantaisi nollatuntisopimuslaisten asemaa.

Myökään SAK:n mielestä nollatuntisopimuksilla työskentelevien tilanne ei nollatuntityöryhmän esityksen keinoilla parane.

– Koska arvio ei sido työnantajaa, esitys ei käytännössä parantaisi nollatuntisopimuslaisten asemaa lainkaan, Lehto kommentoi.

– Tällainen silpputyön ja epävarmuuden suosiminen on kummallista tilanteessa, jossa Euroopan komissio on huhtikuussa 2017 esittänyt nollatuntisopimusten kieltämistä.

STTK toivoo, että kumpikaan esitys ei annetussa muodossa etene.

– Jos niin kävisi, ne vaikuttaisivat ja vaikeuttaisivat huomattavasti syksyllä alkavia sopimusneuvotteluja, Katarina Murto ennustaa.

Jussi Halla-aho avautuu kohuloikkauksesta: ”Harva normaali ihminen kehtaa valehdella päin naamaa”

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa Facebook-sivuillaan päivän loikkausuutisesta. Aiemmin tänään uutisoitiin, että perussuomalaisten Uudenmaan piirin puheenjohtaja Pekka Sinisalo eroaa perussuomalaisista ja liittyy Sininen tulevaisuus -puolueeseen.

”Kuten olen ennenkin sanonut, jokaisella on oikeus valita poliittinen viiteryhmänsä. Kieroilua ja epärehellisyyttä on kuitenkin vaikea ymmärtää. Sinisalo on kesän ja syksyn ajan vakuutellut kyllästymiseen asti uskollisuuttaan minulle ja puoluesihteerille, uusimaalaisille perussuomalaisille sekä kirkkonummelaisille valtuustotovereilleen. Mitään arvopohjaongelmia ei ole noussut esiin.”

Halla-aho julkaisee päivityksessään myös kuvakaappauksia viesteistä, joita hän kertoo vaihtaneensa Sinisalon kanssa.

”Lähestyin Sinisaloa siinä idealistisessa hengessä, että harva normaali ihminen kehtaa valehdella päin naamaa. Jäämme nyt sitten mielenkiinnolla katselemaan, millaisen roolin hän uudessa viiteryhmässään löytää.”

Halla-ahon mukaan Uusimaa on tärkeä vaalipiiri kaikille, mutta Sinisille se on elämän ja kuoleman kysymys.

”Matalan äänikynnyksen vuoksi Uusimaa on ainoa vaalipiiri, josta he voivat realistisesti kuvitella saavansa yhtäkään kansanedustajaa vuoden 2019 vaaleissa. Siksi Uudenmaan perussuomalaisten puhelimet pirisevät tänään kuumeisesti. Kehotan kaikkia ottamaan rauhallisesti. Piiri järjestää syyskokouksen 19.11. ja valitsee itselleen uuden puheenjohtajan.”

Yksi ääni ratkaisi Turussa: kokoomuksen Arve kaupunginjohtajaksi

Kuva: Lehtikuva

Turun kaupunginvaltuusto on valinnut  uudeksi kaupunginjohtajaksi kokoomuksen Minna Arven. Paikkaa tavoitteli hänen lisäkseen myös Turun nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen (sd.), jonka Arve voitti äänestyksessä yhdellä äänellä 34-44. Arve toimii nykyisin Turun kauppakamarin toimitusjohtajana.

Kaupunginjohtaja valitaan neljäksi vuodeksi. Nykyinen kaupunginjohtaja Aleksi Randell on nimitetty Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtajaksi ja aloittaa tehtävässään 9. marraskuuta.

Aiemmin kaupunginjohtajakisassa olivat mukana myös kokoomuslaiset Kari Häkämies ja Ville Itälä, mutta he jättäytyivät kisasta, kun vihreiden valtuustoryhmä nosti kärkiehdokkaikseen Arven ja Virtasen.

Kaikkiaan kaupunginjohtajan pestiin oli 15 hakijaa. Turun kaupunginjohtaja tienaa kuukaudessa yli 15 300 euroa.

Sanasota jatkuu: ”Menee jo nettikiusaamisen puolelle” – hämmentäjä Rakennusliitosta suuttui nyt Aallolle

Kuva: Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas on suivaantunut vihreiden puheenjohtajalle Touko Aallolle (kuvassa). Hänen mielestään Aallon väite ”vanhojen ay-setien” organisoidusta parjauskampanjasta kansanedustaja Anna Kontulaa (vas.) kohtaan menee jo nettikiusaamisen puolelle.

– Vielä paremmaksi pisti ex-kansanedustaja ”saako täällä puhua rakkaudesta” – Mikael Jungner (sd). Mies kehui kutsuneensa SDP:tä Suomen suurimmaksi rasistiorganisaatioksi, kun puolue vaati siirtymäaikaa itäeurooppalaiselle työvoimalle. Työnantajien lapsellisen propagandakoukun mies oli niellyt sellaisenaan, Suokas kirjoittaa blogissaan.

Suokas kirjoittaa, että EU:n itälaajenemisen synnyttämä pimeän vuokratyön tsunami johtui ay-liikkeestä. Hän laskee, että ilman siirtymäaikaa kaikki olisi mennyt toisin.

Suokas kertoo blogissaan saaneensa viime viikolla eläkkeelle jääneeltä ay-toimitsijalta valokuvan työnhakuilmoituksesta Ukrainasta:

– Rakennusmiehiä haettiin, työaika 10 tuntia, palkka 3,20 euroa päivä. Jos joku tätäkin epäilee ja pitää pelotteluna, voin lähettää saamani valokuvan.

Suokkaan mukaan Rakennusliitto ja valtaosa ammattiyhdistysliikettä vastustaa Kontulan ajamaa lakimuutosta, joka avaisi ”Suomen työmarkkinat ilman tarveharkintaa koko maailman väestölle”.

Hän pelkää, että ”todellisiksi uhreiksi joutuvat muun muassa nuoret rakentajat, joiden tulevaisuuden ja toimeentulon poliitikkojen egonnostatus vaarantaa”.

Turkille sataa kritiikkiä – ”Sellaisia sanoja kuin keskeyttäminen tai jäädyttäminen ei paljon viljellä”

Kuva: LEHTIKUVA / ANNIINA LUOTONEN

EU-maiden ulkoministerit kävivät maanantaina hyvin kriittisen keskustelun Turkista, kuvaa ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Soini kertoi ulkoministerikokouksessa suomalaisen toimittajanaisen tuomiosta, jonka tämä sai viime viikolla terroristisen propagandan levittämisestä. Wall Street Journalin jutussaan toimittaja kuvasi elämää ja taisteluita Kaakkois-Turkin kurdialueella.

– Oli hyvin kriittistä keskustelua siitä, mihin suuntaan Turkki on menossa, ihmisoikeuksissa ja kielenkäytössä eri maita kohtaan, Soini kertoi STT:lle Luxemburgissa kokouksen jälkeen.

Ulkoministerit kävivät maanantaina ajankohtaiskeskustelun EU:n ja Turkin suhteista, ja oli luonnollista, että Suomi nosti suomalaistoimittajan tilanteen esiin.

Huolien kertominen EU-pöydässä oli jatkoa diplomatian keinoille, joilla valtio yrittää auttaa Ayla Albayrakia. Tätä ennen Turkin suurlähettiläs on jo kutsuttu puhutteluun ja presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt Recep Tayyip Erdoganille kirjeen. Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund matkustaa puolestaan Turkkiin keskiviikkona.

Käytännössä neuvotteluissa ei tapahdu mitään tällä hetkellä.

Soini tulkitsi keskustelun jälkeen, että monien maiden kärsivällisyys Turkkiin alkaa loppua. Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden jäädyttämisestä puhuttiin hänen mukaansa kuitenkin yhä varoen.

Saksan vaalitaistelun yhteydessä molemmat pääpuolueista, niin sosiali- kuin kristillisdemokraatit, vaativat jo neuvotteluiden keskeyttämistä.

– Sellaisia sanoja kuin keskeyttäminen tai jäädyttäminen ei paljon viljellä, mutta käytännössä neuvotteluissa ei tapahdu mitään tällä hetkellä, Soini sanoo.

Käytännössä jäsenyysneuvottelut ovat jo jäissä, koska pitkään on ollut selvää, ettei Turkki ole toteuttamassa kansalaisoikeuksiin ja hallintoon uudistuksia, joita siltä edellytettäisiin jäsenyyden saamiseksi.

Jäsenyysneuvotteluiden lopettaminen olisi kuitenkin voimakas symbolinen ele, joka voisi vaarantaa myös maan kanssa tehdyn pakolaissopimuksen. Turvapaikanhakijoiden tulo Turkista on käytännössä loppunut sen jälkeen kun sopimus Turkin kanssa solmittiin.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström muistutti maanantaina, että jäsenyysneuvottelut antavat EU:lle väylän kertoa maan kehitykseen liittyvistä huolista.

– Tämä on ollut tapa saada Turkkia oikeille raiteille ja tekemään uudistuksia. Uskon, että myös opposition kannalta on tärkeää, että me emme sulje ovea, Wallström sanoi.

EU-maat varoittavat Yhdysvaltojn vetäytymisestä.

Turkin ja EU:n suhteet olivat maanantaina ulkoministerien kokouksen pitkän asialistan lounasosuus. Kansainvälisen huomion vei Iranin ydinsopimuksen kohtalo ja EU:n voimakas vaatimus pitää siitä kiinni.

EU:n korkea edustaja Federica Mogherini kertoi matkustavansa marraskuussa Washingtoniin. Hänen odotetaan vetoavan maan kongressiin, jotta maa pysyisi Iranin ydinohjelmaa rajoittavassa sopimuksessa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitus ottaa vuonna 2015 solmittu sopimus uuteen harkintaan on tyrmätty EU:ssa. Myös Iran on uhannut irtautua sopimuksesta, jos Yhdysvallat lähtee.

EU-maat varoittavat, että Yhdysvaltojen vetäytyminen veisi pohjaa yrityksiltä taivutella Pohjois-Koreaa viemästä eteenpäin omaa ydinohjelmaansa.

STT–ANNIINA LUOTONEN

Teinikiukuttelijaksi leimattu ay-pomo vastaa kansanedustaja Kontulalle: ”Voit vaan kysyä, ketuttiko”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Vasemmistoliiton kansanedustaja sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsen Anna Kontula julkaisi viime viikolla avoimen kirjeen ammattiyhdistysliikkeen johdolle. Hän kritisoi kovasanaisesti ay-liikkeen ulostuloja saatavuusharkinnan poistamista esittävästä lakialoitteesta.

Hän toivoi ay-johtajien lopettavan ”teinikiukuttelun” ja peräänkuulutti asiallista keskustelua EU/ETA-alueen ulkopuolelta palkattavien työntekijöiden saatavuusharkinnan poistamisesta.

SAK:laisen Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY:n puheenjohtaja Juha Kuurne puolestaan vastaa nyt yhdistyksen verkkosivuilla Kontulalle ja muille kansanedustajille, jotka haluavat poistaa saatavuusharkinnan:

– Toivon, että kuuntelisitte tarkemmalla korvalla nyt teinikiukuttelusta syytettyjen ay-pomojen näkemyksiä ja ajatuksia niin saatavuusharkinnan poistamiseen liittyvistä riskeistä kuin niistä keinoista, joilla Suomessa työskentelevän ulkomaalaisen työntekijän asemaa voitaisiin parantaa nykyisestä.

Kuurne on pahoillaan, että työehtojen valvontaan liittyvät ongelmat ovat jääneet kokonaan ”saatavuusharkinnan poistamisesta käytävän värikkään ja alatyyliseksikin syytetyn julkisen keskustelun jalkoihin”.

Hän vinkkaa, että SLSY:stä olisi löytynyt tutkimus- ja tilastotietoja. Lisäksi SLSY:llä on käytännön esimerkkejä niistä keinoista, joilla vähennettäisiin ulkomaalaisen työntekijän alttiutta joutua hyväksikäytetyksi, edesautettaisiin työmarkkinoiden normaalia toimintaa sekä parannettaisiin työntekijän taloudellista asemaa ja julkistaloutta.

– Olemme ammattiliittona käyneet omaa taisteluamme Finnairin aasialaisen vuokratyövoiman työehtoihin ja palkkaukseen liittyvistä ongelmista vuodesta 2002 alkaen.

Kuurnen mukaan kiinalaisten työntekijöiden kokonaisansiot ovat jääneet reiluun tuhanteen euroon kuukauteen, vaikka jo pelkän peruspalkan olisi seitsemän vuoden työskentelyn jälkeen pitänyt olla yli 1 600 euroa.

– Ongelmana on ollut se, ettei työnantaja ole maksanut aasialaiselle työvoimalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa, vaikka se on työlupia hakiessaan näin vakuuttanut tekevänsä. Asiaan on pyritty hakemaan korjausta niin viranomaisten avulla kuin oikeusteitse, mutta toistaiseksi tuloksetta.

– Voit vaan kysyä ketuttiko, Kuurne toteaa lakonisesti.

Syntyneellä säästösopimuksella leikattiin ansioita 7–17 prosentilla.

Hän toteaa ymmärtävänsä Kontulan ja muiden lakialoitteen allekirjoittaneiden halun parantaa ulkomaalaisten työntekijöiden asemaa Suomessa, ”mutta pelkällä saatavuusharkinnan poistamisella sitä ei tehdä”. Kuurne vaatii, että samassa yhteydessä luottamusmiesten tiedonsaantioikeutta pitää lisätä ja järjestöille tulee antaa kanneoikeus.

– Vain näillä keinoilla voidaan oikeasti varmistaa, että ulkomaalaiselle työntekijälle maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja häneen sovelletaan asianmukaisia työehtoja.

Kuurne kertoo olevansa Kontulan kanssa eri mieltä siitä, etteikö saatavuusharkinnalla olisi vaikutusta suomalaiseen palkkatasoon. Hän muistuttaa parin vuoden takaisesta tilanteesta, jossa Finnair päätti käyttää New Yorkin lennollaan halvempaa ulkopuolista työvoimaa.

– Asiasta tehtiin jopa kirjallinen kysely eduskunnassa ja hanke kaatui saamiemme tietojen mukaan lopulta juuri saatavuusharkintaan. Ilman saatavuusharkintaa New Yorkin lennot olisivat avautuneet halvemmin työehdoin palkatulle vuokratyövoimalla Aasian lentojen tavoin.

Kuurne ihmettelee myös, onko Kontulan ja muiden lakialoitteen allekirjoittaneiden poliitikkojen mielestä pyyhkiytynyt täysin muutaman vuoden takainen tilanne. Tällöin valtion enemmistöomisteinen lentoyhtiö uhkasi siirtää lähes koko kaukoliikenteensä aasialaiselle halpatyövoimalle ja ulkoistaa Euroopan runkoreittinsä lennettäväksi alihankintana suostutellakseen suomalaisen matkustamohenkilökunnan leikkaamaan henkilöstökuluja 20 prosentilla.

– Syntyneellä säästösopimuksella leikattiin jo talossa olevien suomalaisten lentoemäntien ja stuerttien ansioita 7–17 prosentilla.

Kuurnen tekisi ”melkein mieli kysyä”, miten Kontula ajattelee muutaman vuoden takaisen tilanteen muuttuneen, jos EU/ETA-alueen ulkopuolisen työvoiman saatavuusharkinnasta olisi luovuttu jo tuota ennen.

– Se, että Finnairilla menee tällä hetkellä hyvin, ei suinkaan takaa sitä, etteikö vastaavanlaista kiristystilannetta ei enää koskaan syntyisi.