Politiikka

”Esitys vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen alentamisesta on vastuutonta”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer järjestää tänään Arvon mekin ansaitsemme -mielenilmauksen hyvän vanhustenhoidon puolesta. SuPer vastustaa maan hallituksen suunnitelmaa pienentää vanhustenhoidon vähimmäishenkilöstömitoitusta 0,5:stä 0,4:ään.

SDP:n kansanedustajan Merja Mäkisalo-Ropposen mukaan liitto on huolissaan oikeasta asiasta. Laadukas ja inhimillinen vanhustenhoito edellyttää riittävää ja osaavaa henkilökuntaa. Hallitus on nyt heikentämässä molempia, arvostelee demariedustaja.

Henkilöstömitoituksia heikennetään ja pätevyysvaatimuksia lasketaan. Näinkö hallitus arvostaa Suomen juhlavuoden alla niitä kansalaisia, jotka ovat rakentaneet meille tämän maan, kysyy Mäkisalo-Ropponen.

— Esitys vanhustenhoidon henkilöstömitoituksen alentamisesta on vastuutonta. Jokainen meistä ymmärtää, että on turha puhua laadukkaasta ja inhimillisestä vanhustenhoidosta, jos esimerkiksi viittätoista paljon apua tarvitsevaa ikäihmistä on hoitamassa työvuorossa vain yksi hoitotyöntekijä.

Mäkisalo-Ropposen mielestä hallituksen toimet lisäävät hoitajien uupumista.

— Työtä on liikaa ja hoitajat uupuvat ammatti-identiteetin ja todellisuuden väliseen ristiriitaan. Suurin osa hoitajista haluaisi tehdä työnsä hyvin, mutta olemassa olevilla resursseilla se ei ole mahdollista. Hallituksen säästöt vain pahentavat tätä tilannetta.

Hallituspuolueiden sosiaali- ja terveysvaliokunnan valiokuntavastaavat esittivät eilen, että vanhustenhuollon hoitajamitoituksen alentamisesta luovutaan nyt, kun sovituille säästöille etsitään vaihtoehtoisia toteutustapoja.

– On hyvä, että hallituspuolueissakin on herätty ja esitetty epäinhimillisestä päätöksestä luopumista.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat