Politiikka

Espanja nostaa syytteitä Katalonian johtohahmoille – kansankiihotuksesta ja kapinoinnista voi seurata pitkiä vankeustuomioita

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjan valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteitä Katalonian perjantaisesta itsenäistymisjulistuksesta. Syytteet koskevat muun muassa kapinointia, kansankiihotusta ja julkisten varojen väärinkäyttöä.

Syytteeseen joutuvat muun muassa Katalonian erotettu aluejohtaja Carles Puigdemont, hänen kakkosmiehensä Oriol Junqueras sekä muita aluehallituksen jäseniä. Kapinoinnista voi Espanjassa saada pitkän vankeustuomion.
Seuraavaksi tuomari päättää, otetaanko syytteet käsittelyyn.

Syytteet liittyvät Katalonian yksipuoliseen itsenäistymisjulistukseen.

Syytteet liittyvät Katalonian yksipuoliseen itsenäistymisjulistukseen, jonka alueparlamentti hyväksyi viime perjantaina. Vain tunteja sen jälkeen Espanjan hallitus erotti Katalonian aluehallituksen ja hajotti alueparlamentin.

– (Syytetyt) ovat päätöksillään ja teoillaan viime vuosina aiheuttaneet institutionaalisen kriisin, joka kulminoitui yksipuoliseen, täysin perustuslakiamme halveksivaan itsenäistymisjulistukseen 27. lokakuuta, syyttäjä totesi lausunnossaan.

Syyttäjä ei sulkenut pois sitä mahdollisuutta, että vaatisi syytettyjen vangitsemista jossain vaiheessa tapauksen käsittelyä.

Äänestys toteutettiin suljetulla lippuäänestyksellä.

Syytteeseen eivät kuitenkaan joudu ne parlamenttiedustajat, jotka äänestivät perjantaina itsenäistymisjulistuksen puolesta.

Julistus hyväksyttiin parlamentissa lopulta äänin 70 puolesta ja 10 vastaan, kun opposition edustajat olivat marssineet ulos salista. Äänestys toteutettiin suljetulla lippuäänestyksellä juuri siksi, ettei kyllä-äänen antaneita voitaisi myöhemmin syyttää rikoksesta.

Espanjan median mukaan Puigdemontia ei ole nähty tänään julkisuudessa. Hän ei myöskään osallistunut demokraattipuolueensa komitean kokoukseen aamupäivällä.

Juttua on päivitetty klo 14:02 ja 14:58.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat