Ulkomaat

Espanjan lehdet puivat eilistä veriseksi muuttunutta äänestyspäivää: ”On selvää, ketkä ovat vastuussa”

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjalaiset sanomalehdet ovat urheilulehti Marcaa myöten puineet päivän pääkirjoituksissaan Katalonian eilistä, veriseksi muuttunutta kansanäänestystä.

Konservatiivinen El Mundo syytti Katalonian aluejohtoa eilisestä ”tuhoisasta esityksestä”.

– Suurimmat syylliset tähän hirvittävään näytökseen Katalonian kaduilla olivat he, jotka päättivät ottaa oman yhteisönsä panttivangikseen ja aloittaa isänmaalliseksi verhotun, yksipuolisen eroprosessin. He ovat Puigdemont, Junqueras, Forcadell sekä muut aluejohtajat, joiden toimia ei voida tuomita pääkirjoituksessa vaan tuomioistuimessa, El Mundo jyrisi.

El Mundo oli tyytymätön myös pääministeri Mariano Rajoyhin. Lehden mielestä Rajoyn strategia epäonnistui, kun hän ensin odotti liian kauan ja sen jälkeen määräsi poliisin estämään äänestyksen toteutumista.
Espanjan suurin päivälehti El Pais syytti niin ikään Katalonian aluejohtoa eilisen tapahtumista.

– On selvää, ketkä ovat vastuussa tästä monumentaalisesta tuhosta, josta palautumiseen demokratiallamme menee vuosia. Pääsyylliset ovat aluehallinnon johtaja (Carles Puigdemont) sekä alueparlamentin presidentti (Carme Forcadell), jotka aloittivat aikoja sitten prosessin, jossa katalaanit asetettiin toisiaan vastaan ja Katalonia muuta Espanjaa vastaan.

Rajoyta El Pais pitää eilisen vuoksi ”poliittisesti lukutaidottomana”.

– Rajoyn tulee tehdä selväksi, että Espanjalla ja sen 17 itsehallintoalueella on tulevaisuutta demokraattiselle ja rauhanomaiselle yhteiselolle.

Katalonialainen El Periodico -sanomalehti arvioi, että aluejohtaja Puigdemont teki eilen virheen, jolla voi olla vakavat seuraukset.

– Valtiollista kriisiä ei ratkaista pampunlyönnillä eikä sillä, että poliittinen vastuuttomuus vain kiihtyy. Emme voi valehdella: poliisin kohtuuton voimankäyttö eilen ei muuta kansanäänestystä lailliseksi eikä sen tuloksia demokraattisiksi. Ongelmat pysyvät samoina kuin ennenkin.

Poliittinen epäonnistuminen on kaikkien epäonnistuminen.

Barcelonassa päämajaansa pitävän La Vanguardia -iltapäivälehden päätoimittaja kertoo olevansa väsynyt pyytämään vuoropuhelua kiistan osapuolten välille.

– Poliittinen epäonnistuminen on kaikkien epäonnistuminen. En pysty näkemään eilisten tapahtumien viestiä. Luuleeko joku todella, että itsenäisyysmieli heikkenee eilisen vuoksi? Ja mikä pahinta, edessä ovat kovat ajat ja uusia jännitteitä, huolehtii päätoimittaja Marius Carol.

Carolin mukaan Espanjan on vaikea selittää kansainvälisiin medioihin levinneitä kuvia eilisistä yhteenotoista.

– Huonoa markkinointia Espanja-kuvalle. Ikävä uutinen Euroopan unionille.

Jalkapallolehti Marca otti kantaa Katalonian äänestyspäivään sättimällä FC Barcelonaa siitä, että seura päätti sunnuntaina pelata Camp Noulla ottelun Las Palmasia vastaan.

– Tälle Barcalle kukaan ei taputa, lehti jyrisi otsikossaan.

Marcan mukaan seura petti ihanteensa, kun se päätti pelata siitä huolimatta, mitä Barcelonassa ja koko Kataloniassa samaan aikaan tapahtui. Seuraa uhkasi pisteiden menetys, mikäli se ei olisi pelannut ottelua.

Pelaamispäätös jakoi seuran pelaajia siten, että itsenäisyysmielisimmät olivat vähiten halukkaita pelaamaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat