Turva – Hymy

Espanjan lehdet puivat eilistä veriseksi muuttunutta äänestyspäivää: ”On selvää, ketkä ovat vastuussa”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjalaiset sanomalehdet ovat urheilulehti Marcaa myöten puineet päivän pääkirjoituksissaan Katalonian eilistä, veriseksi muuttunutta kansanäänestystä.

Konservatiivinen El Mundo syytti Katalonian aluejohtoa eilisestä ”tuhoisasta esityksestä”.

– Suurimmat syylliset tähän hirvittävään näytökseen Katalonian kaduilla olivat he, jotka päättivät ottaa oman yhteisönsä panttivangikseen ja aloittaa isänmaalliseksi verhotun, yksipuolisen eroprosessin. He ovat Puigdemont, Junqueras, Forcadell sekä muut aluejohtajat, joiden toimia ei voida tuomita pääkirjoituksessa vaan tuomioistuimessa, El Mundo jyrisi.

El Mundo oli tyytymätön myös pääministeri Mariano Rajoyhin. Lehden mielestä Rajoyn strategia epäonnistui, kun hän ensin odotti liian kauan ja sen jälkeen määräsi poliisin estämään äänestyksen toteutumista.
Espanjan suurin päivälehti El Pais syytti niin ikään Katalonian aluejohtoa eilisen tapahtumista.

– On selvää, ketkä ovat vastuussa tästä monumentaalisesta tuhosta, josta palautumiseen demokratiallamme menee vuosia. Pääsyylliset ovat aluehallinnon johtaja (Carles Puigdemont) sekä alueparlamentin presidentti (Carme Forcadell), jotka aloittivat aikoja sitten prosessin, jossa katalaanit asetettiin toisiaan vastaan ja Katalonia muuta Espanjaa vastaan.

Rajoyta El Pais pitää eilisen vuoksi ”poliittisesti lukutaidottomana”.

– Rajoyn tulee tehdä selväksi, että Espanjalla ja sen 17 itsehallintoalueella on tulevaisuutta demokraattiselle ja rauhanomaiselle yhteiselolle.

Katalonialainen El Periodico -sanomalehti arvioi, että aluejohtaja Puigdemont teki eilen virheen, jolla voi olla vakavat seuraukset.

– Valtiollista kriisiä ei ratkaista pampunlyönnillä eikä sillä, että poliittinen vastuuttomuus vain kiihtyy. Emme voi valehdella: poliisin kohtuuton voimankäyttö eilen ei muuta kansanäänestystä lailliseksi eikä sen tuloksia demokraattisiksi. Ongelmat pysyvät samoina kuin ennenkin.

Poliittinen epäonnistuminen on kaikkien epäonnistuminen.

Barcelonassa päämajaansa pitävän La Vanguardia -iltapäivälehden päätoimittaja kertoo olevansa väsynyt pyytämään vuoropuhelua kiistan osapuolten välille.

– Poliittinen epäonnistuminen on kaikkien epäonnistuminen. En pysty näkemään eilisten tapahtumien viestiä. Luuleeko joku todella, että itsenäisyysmieli heikkenee eilisen vuoksi? Ja mikä pahinta, edessä ovat kovat ajat ja uusia jännitteitä, huolehtii päätoimittaja Marius Carol.

Carolin mukaan Espanjan on vaikea selittää kansainvälisiin medioihin levinneitä kuvia eilisistä yhteenotoista.

– Huonoa markkinointia Espanja-kuvalle. Ikävä uutinen Euroopan unionille.

Jalkapallolehti Marca otti kantaa Katalonian äänestyspäivään sättimällä FC Barcelonaa siitä, että seura päätti sunnuntaina pelata Camp Noulla ottelun Las Palmasia vastaan.

– Tälle Barcalle kukaan ei taputa, lehti jyrisi otsikossaan.

Marcan mukaan seura petti ihanteensa, kun se päätti pelata siitä huolimatta, mitä Barcelonassa ja koko Kataloniassa samaan aikaan tapahtui. Seuraa uhkasi pisteiden menetys, mikäli se ei olisi pelannut ottelua.

Pelaamispäätös jakoi seuran pelaajia siten, että itsenäisyysmielisimmät olivat vähiten halukkaita pelaamaan.

Pääministeri odottaa esikoistaan – jää kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä

Kuva: Lehtikuva

Uuden-Seelannin lokakuussa aloittanut pääministeri Jacinda Ardern odottaa esikoistaan. Lapsen on määrä syntyä kesäkuussa.

37-vuotias Ardern nousi pääministeriksi viime vuonna vain kuukausia sen jälkeen kun oli aloittanut työväenpuolueen johdossa. Hän sai vaalien alla vastailla kysymyksiin siitä, suunnitteleeko perheenlisäystä.

Ardern torppasi, että raskaudella olisi vaikutusta naisten uranäkymiin.

Ardern aikoo jäädä kotiin kuudeksi viikoksi lapsen synnyttyä. Hän kertoi vauvauutisesta yhdessä puolisonsa Clarke Gayfordin kanssa perjantaina kotoaan. Ardernin mukaan parilla on ollut epävarmuutta siitä, voisivatko he saada lasta.

Ainakin 9 kuollut talvimyrsky Friederiken kourissa

Kuva: Lehtikuva

Pohjois-Eurooppaa piinannut Friederike-talvimyrsky on aiheuttanut viimeisimmän tiedon mukaan ainakin yhdeksän ihmisen kuoleman. Uutistoimisto AFP:n mukaan kuusi ihmistä on kuollut Saksassa ja kaksi Hollannissa.

Torstaina Saksaa ja Hollantia runnonut myrsky myös aiheutti molempiin maihin liikennekaaoksen. Esimerkiksi Amsterdamissa Schipholin kentällä lentoliikenne keskeytettiin torstaina aamupäivällä kokonaan.

Saksan ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli pahin Saksassa sitten vuoden 2007.

Keskustelua aiheesta

Suihkuun kerran vuodessa, ruokaa kerran päivässä – ”vanhemmat helvetistä” kiistävät kaiken

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Pariskunnan on määrä astua oikeuden eteen seuraava kerran helmikuun 23. päivä.

BBC:n mukaan pariskunnan lapset ovat olleet hoidettavana sairaalassa siitä asti, kun heidät löydettiin. Tilanne selvisi viranomaisille, kun yksi lapsista, 17-vuotias tyttö, pääsi pakoon sunnuntaina ja soitti hätänumeroon talosta löytämällään kännykällä. Kodista löytyivät nälkiintyneinä ja likaisina loput 12 sisarusta, iältään 2–29-vuotiaita.

Osa sisaruksista oli kahlittu sänkyynsä pimeään huoneeseen.

Amerikkalaisviestimien mukaan perhe oli erittäin uskonnollinen, eivätkä lapset käyneet koulua.

Riversiden piirikunnan syyttäjän Mike Hestrinin mukaan pakoon päässyt 17-vuotias tyttö oli suunnitellut pakoa sisarustensa kanssa yli kaksi vuotta. Tyttö oli kertonut poliiseille vanhempiensa pitävän sisaruksiaan vangittuina ja näyttänyt poliiseille kuvia.

Hestrinin mukaan lapset olivat muun muassa saaneet käydä suihkussa vain kerran vuodessa ja heitä oli pahoinpidelty säännöllisesti. Ruokaa lapset saivat kerran päivässä, Hestrin syytti.

Syyttäjän kommenteista uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

Pariskunta voi saada jopa 94 vuoden vankeustuomion. Kummallekin on asetettu yli kymmenen miljoonan dollarin takuusumma.

Demokraateille varoitus Yhdysvalloissa: ”Heidän ei pidä sulkea hallintoa”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt budjettia koskevan esityksen, uutisoivat Washington Post ja New York Times. Esitys hyväksyttiin äänin 230–197.

Seuraavaksi esitys siirtyy senaattiin, missä demokraatit ovat uhanneet kaataa esityksen.

Jos budjettisopua ei synny määräaikaan mennessä, suljetaan liittovaltion hallinto rahapulan takia. Takaraja sovun saavuttamiselle on varhain lauantaina Suomen aikaa.

Sovun esteenä on ennen kaikkea ollut kiista Daca-siirtolaisuusohjelmasta, joka on sallinut noin 800 000:n lapsena laittomasti maahan tulleen opiskella ja työskennellä Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto aikoo lakkauttaa ohjelman.

Edustajainhuoneen puhemies Paul Ryan (kuvassa) varoitti edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen demokraatteja esityksen tyrmäämisestä. Hänen mukaansa demokraatit maksavat poliittisen hinnan, jos he estävät esityksen läpimenon.

– Senaatin demokraattien täytyy ottaa tämä vakavasti ja heidän ei pidä sulkea hallintoa, republikaanipuoluetta edustava Ryan sanoi.

Senaatin on määrä äänestää esityksestä piakkoin.

Professori, joka tunnetaan ennustajalegendana, sanoo sen nyt suoraan: Trumpia vastaan nostetaan virkasyyte jo kevään aikana

Kuva: Lehtikuva-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump asetetaan virkasyytteeseen vielä tulevan kevään aikana, ennustaa historioitsija Allan Lichtman, joka on aiemmin ennustanut jokaisen Yhdysvaltain presidentinvaalien voittajan oikein aina vuodesta 1984.

Lichtmanin näkemyksistä kertoo verkossa ilmestyvä Raw Story.

Historian professori Lichtman uskoo, että vielä raskauttavampia tietoja Trumpin kampanjan ja venäläisten yhteyksistä on tulossa.

”Se on salaliitto”, professori sanoo ja mainitsee jopa mahdollisen syytteen valtiopetoksesta.

Lichtman arvioi, että pian paljastuvat tiedot shokeeraavat maata.