Espanjan lehdet puivat eilistä veriseksi muuttunutta äänestyspäivää: ”On selvää, ketkä ovat vastuussa”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjalaiset sanomalehdet ovat urheilulehti Marcaa myöten puineet päivän pääkirjoituksissaan Katalonian eilistä, veriseksi muuttunutta kansanäänestystä.

Konservatiivinen El Mundo syytti Katalonian aluejohtoa eilisestä ”tuhoisasta esityksestä”.

– Suurimmat syylliset tähän hirvittävään näytökseen Katalonian kaduilla olivat he, jotka päättivät ottaa oman yhteisönsä panttivangikseen ja aloittaa isänmaalliseksi verhotun, yksipuolisen eroprosessin. He ovat Puigdemont, Junqueras, Forcadell sekä muut aluejohtajat, joiden toimia ei voida tuomita pääkirjoituksessa vaan tuomioistuimessa, El Mundo jyrisi.

El Mundo oli tyytymätön myös pääministeri Mariano Rajoyhin. Lehden mielestä Rajoyn strategia epäonnistui, kun hän ensin odotti liian kauan ja sen jälkeen määräsi poliisin estämään äänestyksen toteutumista.
Espanjan suurin päivälehti El Pais syytti niin ikään Katalonian aluejohtoa eilisen tapahtumista.

– On selvää, ketkä ovat vastuussa tästä monumentaalisesta tuhosta, josta palautumiseen demokratiallamme menee vuosia. Pääsyylliset ovat aluehallinnon johtaja (Carles Puigdemont) sekä alueparlamentin presidentti (Carme Forcadell), jotka aloittivat aikoja sitten prosessin, jossa katalaanit asetettiin toisiaan vastaan ja Katalonia muuta Espanjaa vastaan.

Rajoyta El Pais pitää eilisen vuoksi ”poliittisesti lukutaidottomana”.

– Rajoyn tulee tehdä selväksi, että Espanjalla ja sen 17 itsehallintoalueella on tulevaisuutta demokraattiselle ja rauhanomaiselle yhteiselolle.

Katalonialainen El Periodico -sanomalehti arvioi, että aluejohtaja Puigdemont teki eilen virheen, jolla voi olla vakavat seuraukset.

– Valtiollista kriisiä ei ratkaista pampunlyönnillä eikä sillä, että poliittinen vastuuttomuus vain kiihtyy. Emme voi valehdella: poliisin kohtuuton voimankäyttö eilen ei muuta kansanäänestystä lailliseksi eikä sen tuloksia demokraattisiksi. Ongelmat pysyvät samoina kuin ennenkin.

Poliittinen epäonnistuminen on kaikkien epäonnistuminen.

Barcelonassa päämajaansa pitävän La Vanguardia -iltapäivälehden päätoimittaja kertoo olevansa väsynyt pyytämään vuoropuhelua kiistan osapuolten välille.

– Poliittinen epäonnistuminen on kaikkien epäonnistuminen. En pysty näkemään eilisten tapahtumien viestiä. Luuleeko joku todella, että itsenäisyysmieli heikkenee eilisen vuoksi? Ja mikä pahinta, edessä ovat kovat ajat ja uusia jännitteitä, huolehtii päätoimittaja Marius Carol.

Carolin mukaan Espanjan on vaikea selittää kansainvälisiin medioihin levinneitä kuvia eilisistä yhteenotoista.

– Huonoa markkinointia Espanja-kuvalle. Ikävä uutinen Euroopan unionille.

Jalkapallolehti Marca otti kantaa Katalonian äänestyspäivään sättimällä FC Barcelonaa siitä, että seura päätti sunnuntaina pelata Camp Noulla ottelun Las Palmasia vastaan.

– Tälle Barcalle kukaan ei taputa, lehti jyrisi otsikossaan.

Marcan mukaan seura petti ihanteensa, kun se päätti pelata siitä huolimatta, mitä Barcelonassa ja koko Kataloniassa samaan aikaan tapahtui. Seuraa uhkasi pisteiden menetys, mikäli se ei olisi pelannut ottelua.

Pelaamispäätös jakoi seuran pelaajia siten, että itsenäisyysmielisimmät olivat vähiten halukkaita pelaamaan.

Liian kriittinen kanava? – veitsimies tunkeutui radioasemalle Venäjällä

Venäjällä mies tunkeutui Eho Moskvy-radioasemalle Moskovassa ja haavoitti sen toimittajaa.

Hyökkäyksestä kertoo muun muassa radioasema itse. Sen mukaan toimittaja on sairaalahoidossa, mutta hänen vammansa eivät ole hengenvaarallisia.

Vartijat taltuttivat hyökkääjän, ja hän on poliisin huostassa. Hyökkäyksen syystä ei ole vahvistettua tietoa.

Eho Moskvy on tunnettu kriittisestä suhtautumisesta Venäjän vallanpitäjiin.

Keskustelua aiheesta

Vaalit pelastivat ex-presidentin, jota uhkasivat raskaat rikossyytteet

Kuva: Lehtikuva

Argentiinan entinen presidentti Cristina Kirchner tekee paluun valtakunnan politiikkaan nousemalla parlamentin kamareista toiseen eli senaattiin. Paikka heltisi sunnuntaina pidetyissä välivaaleissa.

Senaatin jäsenyys antaa Kirchnerille parlamentaarisen koskemattomuuden rikossyytteitä vastaan. Häntä uhkasi oikeudenkäynti, jossa häntä olisi syytetty valtakautensa aikaisista väärinkäytöksistä.

Kirchner oli presidenttinä 12 vuotta vuoteen 2015. Hänen seuraajasuosikkinsa hävisi tuolloin presidentinvaaleissa Mauricio Macrille.

Sunnuntaiset välivaalit vahvistivat Macrin keskusta-oikeistolaisen koalition valta-asemaa. Se oli voittamassa pääkaupungissa Buenos Airesissa ja 13 provinssissa 23:sta, kun miltei kaikki äänet oli laskettu.

Voiton arvellaan auttavan Macria talousuudistusten läpiviennissä.

Keskustelua aiheesta

Macronin koira Nemo virtsasi presidentinpalatsin takkaan – isännän tapaaminen keskeytyi

Kuva: Afp Photo/Philippe Huguen

Hätä ei lue lakia, tuumi Ranskan presidentin Emmanuel Macronin koira ja kävi virtsaamassa presidentinpalatsin takkaan.

LCI-uutiskanavan videolle tallentunut piipahdus tapahtui, kun Nemo-koiran isäntä kävi keskusteluja kolmen ministerinsä kanssa. Taustalta koristeellisen takan kulmilta alkaa kuulua lorinaa, ja sitten ihmiset puskahtavat nauruun. Macron kertoo koiran tekevän jotakin poikkeuksellista.

– Tapahtuuko sitä usein, kysyy yksi läsnäolijoista.

– Ei, vastaa Macron nauraen.

Kaksivuotias Nemo nähdään usein valokuvissa presidenttiparin seurassa. Koira on labaradorinnoutajan ja griffonin sekoitus. Macronit ottivat sen hoteisiinsa elokuussa eläinten turvakodista.

AVAINSANAT

Katalonian puolueet kokoontuvat miettimään jatkotoimia

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Pau Barrena

Katalonian puolueiden on määrä kokoontua tänään pohtimaan jatkotoimiaan. Niiden odotetaan sopivan, milloin alueparlamentti kokoontuu puimaan Espanjan hallituksen aikeita rajoittaa alueen itsehallintoa.

Aluehallinnon tiedottajan mukaan uusien vaalien järjestäminen ei ole asialistalla.

Espanjan hallitus antoi lauantaina esityksensä Katalonian itsehallinnon rajoittamiseksi.

Hallitus haluaa muun muassa järjestää Kataloniassa uudet vaalit kuuden kuukauden kuluessa.

Aluehallinnon tiedottaja on nimittänyt hallituksen aikomia toimia vallankaappaukseksi.

AVAINSANAT

Isisin ahdinko kasvaa: nyt lähti yksi Syyrian suurimmista öljykentistä

Yhdysvallat kertoo sen tukemien kurdien ja arabien joukkojen vallanneen sunnuntaina yhden Syyrian suurimmista öljykentistä äärijärjestö Isisiltä.

Asiasta uutisoi muun muassa Washington Post, jonka mukaan al-Omarin öljykentän hallintaa on pidetty etuna etenkin kurdeille, kun heidän asemastaan joskus tulevaisuudessa mahdollisesti neuvotellaan. Toisaalta alueen valtaamisen on pelätty vetävän Yhdysvallat mukaan taisteluihin Syyrian hallituksen joukkojen ja niitä tukevien Venäjän ja Iranin kanssa.

Al-Omarin öljykenttä sijaitsee koillisessa Syyriassa Deir Ezzorin maakunnassa, jossa on suurin osa Syyrian öljystä. Yhdysvaltain tukemat joukot ovat kilpaa Syyrian hallituksen joukkojen kanssa pyrkineet valtaamaan Isisiltä alueita Deir Ezzorin alueella.

Al-Omarin öljykenttä oli Isisin hallinnassa vuodesta 2014 lähtien.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta