Kotimaa

Estäisikö opettajarekisteri epäasiallisen käytöksen? – OAJ ajanut jo pitkään koottua tietoa

Lehtikuva / Seppo Samuli
Lehtikuva / Seppo Samuli
Lehtikuva / Seppo Samuli

Opettajien ammattijärjestö OAJ on pitkään ajanut Suomeen opettajarekisteriä, johon olisi koottuna tiedot siitä, millaisia opettajia eri puolilla maata työskentelee. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää harkinnan arvoisena sitä, että rekisteristä ilmenisivät myös opettajien saamat huomautukset ja varoitukset.

– Rekisteri voisi olla yksi mahdollinen pohja sille, Luukkainen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa tästä ei kuitenkaan ole vielä järjestössä keskusteltu.

– Olisi hyvä olla läpinäkyvästí tiedossa, esimerkiksi millaisella koulutuksella opettajan työtä missäkin tehdään. Emme ole erikseen pohtineet, pitäisikö siihen merkitä myös opettajien saamat rangaistukset, mutta opettajarekisteri olisi tässäkin suhteessa mahdollisesti käyttökelpoinen.

Edellyttäisi huolellista harkintaa, mitkä tiedot siihen kirjattaisiin.

Opetushallituksen hallintojohtajan Matti Lahtisen mukaan opettajarekisterin perustamista ei ole Opetushallituksessa pohdittu.

– Tuollaisen rekisterin muodostaminen edellyttäisi erittäin huolellista harkintaa, että mitkä tiedot siihen kirjattaisiin.

Lahtisen mielestä olisi tärkeää myös arvioida, miten opettajien oikeusturva tulisi otetuksi huomioon ja miten varmistettuja tietoja merkittäisiin rekisteriin.

Helsingin kaupungin toimialajohtajan Liisa Pohjolaisen mukaan lähentelysyytösten kohteena ollut Kallion lukion miesopettaja sai suullisen huomautuksen vuonna 2004, koska ”jotkut tytöt kokivat opetusmenetelmät tyttöjä loukkaavina ja ajoittain seksuaalisena häirintänä”. Miesopettaja itse kiistää lähentelysyytökset.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat