Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Etätöissä varotoimena ollut kansanedustaja kertoo näkemyksensä eduskunnan turvaohjeista – eduskunta muutti ohjeistustaan tänään

Suomessa on tiukennettu ohjeita, jotta pystyttäisiin tasoittamaan koronaviruksen tautihuippua. Tämä näkyy niin lainsäädännössä kuin viranomaisten toiminnassa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Yhtä lailla eduskunnassa varaudutaan koronaan erilaisin keinoin, jotka ovat tarkentuneet ja terävöityneet viimeksi tänään.

Tänään puhemiesneuvosto suositti, että täysistunnon ilmoittautuminen aloitetaan jo 15 minuuttia ennen istunnon alkamista, jolloin saliin voidaan tulla ja poistua ilman ruuhkaa.

Puheet täysistunnoissa pidetään poikkeuksellisesti aina omalta paikalta.

Kyselytunnilla ministeriaitio on järjestetty uudelleen turvavälien aikaansaamiseksi.

Kyselytunteja varten eduskuntaryhmille ja edustajille on tehty suositus, että ne valitsevat etukäteen kysyjät siten, että salissa on vain noin neljännes edustajista ja muut edustajat seuraavat kyselytuntia ilmoittautumisen jälkeen salin ulkopuolelta.

Esimerkiksi tänään täyistuntosalin ovet olivat auki tuuletuksen parantamiseksi.

Muiden täysistuntojen kohdalla suositus on, että salissa ovat ilmoittautumisen jälkeen ja ennen päätöksentekovaihetta paikalla lähinnä puheenvuoroaan odottavat.

– Tämä oli puhemiesneuvostosta suositus. Pyydettiin ryhmiä ottamaan kantaa tähän suositukseen. Totesimme omalta osaltamme, että noudatamme tätä ja vähennämme riskiä. On pyrkimys toimia niin, että tämän talon välttämätön lainsäädäntötoiminta pystyisi jatkumaan, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo.

– Muissa istunnoissa edustajille on suositus siitä, että kun odotetaan puheenvuoroa, mahdollisuuksien mukaan odotus tapahtuisi omassa huoneessa tai jossain muualla, josta voi seurata sekä keskustelua että puheenvuorolistaa. Näin vältettäisiin sitä, että syntyisi rysiä istuntosaliin.

Lindtman toteaa, että näin toimiminen ei tietenkään ole kovin helppoa yksittäisen kansanedustajan kannalta.

– Mutta kuten tiedämme, eivät ole ajatkaan kovin helppoja.

Turvavälit ryhmäkokouksissa.

Lindtman näkee, että eduskunnassa ollaan ajan tasalla ohjeistuksissa. Myös ryhmäkokouksia siirretään väljempiin tiloihin. Demarit jatkavat omassa huoneessaan, koska se on suurin ryhmähuone.

– Siellä on huomattavasti väljennetty istumisvälejä, jotta meillä on turvavälit.

Muut isot  ryhmät siirtyvät myös väljempiin tiloihin.

Yhtä kaikki poikkeusjärjestelyjä otetaan lisää käyttöön tarkoituksena minimoida riskiä ja turvata lainsäädäntötyön jatkuminen.

Eduskuntaryhmien kokoukset ovat suppeita eli lähinnä vain kansanedustajat osallistuvat tällä hetkellä niihin.

Eduskunta on ohjeistanut myös mediaa uudella tavalla. ”Ohjeistamme välttämään fyysistä kontaktia, pitämään välimatkaa (1 metri) muihin ihmisiin ja huolehtimaan riittävästä käsihygieniasta”, on opastettu.

Lisäksi toivotaan, että tiedotusvälineet lähettävät toimituksesta eduskuntaan vain välttämättömän määrän henkilöitä. Haastatteluiden toteuttamista suositellaan ensisijaisesti puhelimitse tai tiedotustilaisuuksien yhteyteen. Haastattelujen tekemistä on keskitetty valtiosaliin, joka on avara tila.

Esimerkiksi tähän haastatteluun Antti Lindtman on haastateltu valtiosalissa ja keskustan kansanedustaja Mikko Kinnunen (kesk.) puhelimitse, kun oli ensin eduskunnan käytävällä tavattaessa sovittu, että haastattelu toteutetaan niin.

Takaisin hyvillä mielin.

Mikko Kinnunen oli hiljattain tietämättään tekemisessä mahdollisesti koronaan altistuneen kanssa. Varotoimena hän konsultoi asiasta lääkäriä, oli viikon etätöissä ja kävi tämän jälkeen koronatestissä. Tulos oli negatiivinen. Tuloksen saatuaan hän palasi eduskuntaan.

Tällä hetkellä vastaavaa varotoimea noudattaa useampi kansanedustaja, joilla on esimerkiksi hengitystieoireita. Koronatartunnoista eduskunnassa ei ole raportoitu.

– Minusta olisi järkevää, jos on omaehtoisesti jäänyt sairauslomalle, että tulisi koronatestin kautta takaisin. Se olisi valtakunnan päätöksenteon ja toimintakyvyn säilymisen kannalta tärkeää, Kinnunen toteaa.

Testin vuoksi hän sanoi pystyneensä palaamaan eduskuntataloon etätöistä hyvillä mielen.

Koska Kinnusen tilanteesta oli tietoja mediassa, kotipaikkakunnalla Reisjärvellä vastaantulijat kysyivät häneltä, sairastaako hän koronaa. Kinnunen saattoi kertoa, että testi on tehty ja hän on terve.

– Ymmärsin siitä, että asia pitää tiedottaa selkeästi, että ihmisten ei tarvitse pelätä. Avoimen tiedottamisen merkitys kasvaa kriisitilanteissa.

Kinnunen painottaa muutoinkin toivovansa viranomaisilta todella selkeää tiedottamista koronasta.

– Selkokieli kunniaan.

Eduskunnan toiminnan koronan nitistämiseksi Kinnunen on kokenut positiivisesti.

– Yksituumaisuus ja yhteistyön tekeminen yli puoluerajojen on ollut hienoa kokea. Onhan tällainen yhdistävä asia.

Hän pitää eduskunnan varautumista Lindtmanin tavoin tällä hetkellä riittävänä.

– Minusta siinä aivan kuin koko valtakunnankin toimenpiteissä on edetty tilannekuvan mukaan. Ohjeet ovat vähitellen kiristyneet täällä eduskunnassakin. Nyt esimerkiksi on toivomus, että valiokunnat karsivat asioita, joita voidaan siirtää. Vähän niin kuin terveydenhoidossa kiireettömät asiat siirretään tulevaan, sama täällä. Tässä on meillä kaikilla opettelemista, että pidetään väliä toisiin, kun on totuttu tekemään tiimityötä.

Alla muutama eduskunnan turvakäytänteitä kuvaava valokuva:

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE