”Etätyö esitetään usein johtotähtenä” – Kysely: Näin syntyvät parhaat ideat duunissa

NCC:n teettämästä ja United Minds -tutkimuslaitoksen tekemästä kyselystä 4 000 palkkatyöntekijälle ja yrittäjälle Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa selviää, että enemmistön mukaan suurin osa työhön liittyvistä ideoista syntyy kollegoiden välisissä keskusteluissa ja vain kolme kymmenestä katsoo työpaikkansa olevan suunniteltu tukemaan kommunikointia ja luovia tapaamisia. Yli puolet ihmisistä myös stressaa töissä, erityisesti Ruotsissa.

Kyselyn mukaan pohjoismaalaiset eivät ole luovimmillaan kokoushuoneessa tai koulutuksessa vaan jutellessaan kollegoidensa kanssa. Jopa 54 prosenttia työhön liittyvistä ideoista tulee esille spontaaneissa tapaamisissa kollegoiden kanssa.

– Etätyö esitetään usein johtotähtenä, joka ratkaisee elämän palapelin, lisää tuottavuutta ja parantaa elämänlaatuamme. Etätyössä on omat etunsa esimerkiksi ympäristön kannalta. Harvoin sen sijaan puhutaan siitä, että etätyön lisääntyminen voi tuottaa kustannuksia luovuuden ja yhteisöllisyyden vähentymisen vuoksi, NCC Property Developmentin toimitusjohtaja Mika Soini toteaa.

Useat yritykset ovat ottaneet käyttöön etätyöpäivät ja jopa kannustavat työskentelemään kotoa käsin. Tutkimukset osoittavat kuitenkin selvästi, että useimmat ihmiset eivät tunne suurta tarvetta työskennellä kotona kyetäkseen keskittymään työhönsä.

Vastaajista 40 prosenttia oli sitä mieltä, että työympäristössä tärkeintä on yksinkertaisesti mahdollisuus kommunikoida kollegoiden kanssa – tätä arvostetaan enemmän kuin hiljaisia työhuoneita, matalaa melutasoa, koulutusmahdollisuuksia tai edes joustavia työtehtäviä.

– Tällaisten yritysten johdon ei pitäisi kannustaa työntekijöitä jäämään kotiin, vaan panostaa toimistotilojen suunnitteluun sellaisiksi, että ne edistävät työntekijöiden terveyttä sekä tehostavat samalla toimintaa ja nostavat henkilökunnan luovuuden aivan uudelle tasolle, Mika Soini sanoo.

Työpaikkaa koskevia näkemyksiä kartoittava kysely tehtiin marraskuussa 2015.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat