Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Ettäkö ay-liike olisi jämähtänyt paikoilleen? – Tässä vastaus: Pro käynnisti työnvälityspalvelun

Ammattiliitto Pro avasi tänään ilmaisen työnvälityspalvelun jäsenilleen, joita on hieman vajaa 100 000. Pro Työpaikkatutka helpottaa työpaikan löytämistä ja hakemista.

Puheenjohtaja Jorma Malinen perustelee uutta palvelua sillä, että liiton jäseniä pitää pystyä tukemaan kaikissa työelämän vaiheissa. Siksi Pro uudistaa hänen mukaansa toimintaansa koko ajan. Malinen kannustaa koko ay-liikettä samaan jo sen takia, koska motiivit liittyä ammattiliittoon ovat muuttuneet.

– Moni ikäluokkaani kuuluva liittyi liittoon yhteisöllisyyden takia – ei ollut niin väliä mitä liitto tarjoaa. Nyt nuoret kysyvät: “jos maksan, mitä saan”. Jäsenyys on muuttumassa enemmän asiakassuhteeksi. Pitää olla palvelua, joka saa ihmiset kiinnittymään järjestöön, hän pohtii.

Palvelun laajentaminen on vastaus myös median väitteisiin, että ay-liike olisi vanhanaikainen, vanhaan käpertynyt ja sisäänpäin katsova.

– Näillä toimilla me osoitamme, ettei se pidä paikkaansa. Liittojen on pakko uudistua ja kehittää palvelujaan, Malinen painottaa.

Pron jäsenille räätälöityä työnvälityspalvelua hiottiin pari vuotta. Aluksi ajatuksena oli tarjota tukea vain työttömille, mutta toimintamalli laajeni matkan aikana.

– Jokainen harkitsee jossain työelämänsä vaiheessa kuitenkin työpaikan vaihtoa. Päätimme, että tehdään tämä järjestelmä kaikille jäsenille avoimeksi, Malinen perustelee.

Lisää aiheesta

Tällaisesta järjestelmästä hyötyvät kaikki.

Ammattiliitto Pron jäsenet työskentelevät yksityisen sektorin esimiehinä ja asiantuntijoina. Heillä on yhteensä noin 1 000 erilaista tehtävänimikettä. Uusi palvelu yhdistää datan jäsenten osaamisesta työnhakukone Duunitorin – yhteistyökumppanin – laajaan työpaikkatarjontaan.

Pron mukaan jäsen löytää omat mahdollisuutensa mobiilisovelluksen avulla helposti avointen työpaikkojen ja tehtävänimikkeiden viidakosta.

Pron työttömyyskassassa on edunsaajia noin 6 000. Pahimmillaan, vuonna 2015, heitä oli noin 10 000. Kolmannes kassan edunsaajista on pitkäaikaistyöttömiä, joten erityisesti heidän tuekseen mukaan liitettiin Pro Noste eli työurapalvelu. Se kouluttaa ihmistä tarpeen vaatiessa hakemaan työtä. Malinen huomauttaa, että viimeksi 20 vuotta sitten työtä hakenut voi olla aika sormi suussa, koska työnhaku on muuttunut valtavasti.

– Tällaisesta järjestelmästä hyötyvät kaikki, työtön, työpaikan vaihtaja ja yhteiskunta, kun työtön palaa työmarkkinoille maksamaan veroja.

Tätä ideaa saa vapaasti varastaa.

Pro kävi työ- ja elinkeinoministeriössä (TEM) kysymässä yhteistyön mahdollisuuksia, kun työnvälityspalvelu oli lähinnä ajatuksen asteella. Tuolloin ministeriö oli jyrkkänä: se ei voi lähteä yhteistyöhän vain yhden liiton kanssa vaan kaikki pitäisi saada mukaan.

Viikko sitten Malinen kävi esittelemässä palvelua valtavasti kritiikkiä saaneen työttömien aktiivimallin kanssa kamppailevalle työministeri Jari Lindströmille (sin.) ja ministeriön virkamiehille. Vastaanotto oli hänen mukaansa mielenkiintoinen:

– Olimme hieman yllättyneitä, että TEM puuhaa samantyyppistä palvelua – nappasivat siis idean. Ja ministeriössä todettiin, että me olemmekin nyt yhteistyökumppaneita.

Malinen korostaa, että Pron tarkoitus ei ole kilpailla yhteiskunnallisten työvoimapalveluiden kanssa vaan hakea nimenomaan kumppanuutta.

Vastaanotto on ollut hänen mukaansa hieno yrityksissä ja muissa ammattiliitoissa. Yrityksissä ollaan jo lähtökuopissa tulemaan mukaan. Ja moni ammattiliitto suunnittelee omaa vastaavaa palvelua omille jäsenilleen.

– Tätä ideaa saa vapaasti varastaa. Uskon, että palvelusta tulee menestys meille ja niille ammattiliitoille, jotka ottavat sellaisen käyttöönsä.

Malinen tapasi hiljattain valtiovarainministeriön valtiosihteerin Martti Hetemäen, joka oli antamassa Prolle jo papukaijamerkin.

– Hän ihmetteli, miksi kukaan ei ole tehnyt tätä aikaisemmin, Malinen myhäilee.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE