Kolumnit

EU aikoo jälleen solmia kauppasopimuksen. Hälytys!

Jos varastossa on vasta EI EEC:lle, EI CETA:lle ja EI TTIP:lle -kyltit, pitää rivistöön äkkiä askarrella uusi. Nyt ovat nimittäin luvassa kauppasopimukset Australian ja Uuden-Seelannin kanssa. Hui! Euroopan parlamentti äänesti juuri, että neuvottelut saa aloittaa.

Oikeasti syytä paniikkiin ei tälläkään kertaa ole. Olen erityisen tyytyväinen siitä, että vasemmistoryhmät taistelivat sopimusmandaattiin hyvin tärkeän pykälän. Aiemmin sopimuksissa on sanottu, että työntekijöiden oikeuksia ei saa heikentää eikä ympäristöä tuhota. Nyt työsuojelun ja ympäristönsuojelun tueksi saatiin keinovalikoimaan rangaistukset. Jos ketkuilua esiintyy, siitä voidaan vihdoin rangaista tuntuvasti.

Jokainen lienee lukenut Suuren valliriutan ahdingosta.

EU voi käyttää kauppasopimuksia keinona parantaa maailmaa. Esimerkiksi Australiassa eläinten- ja ympäristönsuojelun säännöt eivät kaikilta osin ole yhtä tiukat kuin EU:ssa.

Nyt kauppasopimusmandaatissa sovittiin, että EU:n normeja ei saa heikentää. Jos australialainen yritys haluaa saada tuotteensa edullisesti Euroopan markkinoille, sen on noudatettava meidän sääntöjämme. Tämä johtaa siihen, että EU-markkinoista haaveilevat australialaisyritykset tekevät omista tuotteistaan ja työolosuhteistaan EU-säännösten mukaiset.

Jokainen lienee lukenut Suuren valliriutan ahdingosta. EU:lla ei muuten olisi juurikaan mahdollisuuksia puuttua vaikkapa Australian vesistönsuojeluun, mutta kauppasopimuksen avulla voimme yrittää tehdä niin. Neuvottelumandaatissa sanotaan, että sopimus edellyttää merkittäviä sitoumuksia haiden, rauskujen, merikilpikonnien ja merinisäkkäiden suojelussa.

Älämölöstä on hyötyä!

Sopimuksia kannattaa silti seurata jatkossakin tarkasti. Kansalaisten aktiivisuuden ja vasemmistopoliitikkojen vaatimusten ansiosta EU:n solmimia kauppasopimuksia on parin vuoden sisällä muokattu huomattavasti paremmiksi ja läpinäkyvämmiksi, esimerkiksi salaisesta välimiesoikeudesta on siirrytty avoimeen tuomioistuimeen.

Älämölöstä on hyötyä! Ehdotankin, että kylttiin raapustetaan EI AUSTRALIA-KAUPPASOPIMUKSELLE -tekstin sijaan EI HÖLMÖILYLLE, KYLLÄ PAREMMALLE KAUPPASOPIMUKSELLE.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat