Politiikka

EU aktivoi historian ensimmäisen kerran poikkeuksellisen kurinpitomenettelyn – Puolaa uhkaa jopa äänioikeuden menettäminen

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

EU-komissio on päättänyt aktivoida Lissabonin sopimuksen seitsemännen artiklan Puolaa vastaan oikeusvaltio-ongelmien takia. Puolaa voi näin uhata äänioikeuden menetys EU-päätöksenteossa.

Päätös on poikkeuksellinen, sillä kyseistä artiklaa ei ole vielä koskaan aktivoitu.

– Raskain sydämin olemme päättäneet aktivoida artikla 7:n. Mutta tosiasioiden valossa meillä ei ole vaihtoehtoa, sanoi komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans (kuvassa) tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Komissio käynnisti oikeusvaltioprosessin jo viime vuoden tammikuussa. Lähes kahden vuoden aikana vuoropuhelua on käyty ja selvityksiä pyydetty, mutta Puola ei ole näyttänyt perääntyvän oikeuslaitoksen kiistanalaisista uudistuksista. Se on sen sijaan puolustanut oikeuttaan uudistaa oikeuslaitosta, joka on maan johdon mukaan korruptoitunut.

– Olen vakuuttunut, että suvereeneilla valtioilla – ja Euroopan täytyy olla suvereenien valtioiden Eurooppa – on rajoittamaton oikeus uudistaa oikeusjärjestelmiään, Puolan uusi pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi viime viikolla.

Kurinpitomenettely tuskin silti etenee äänioikeuden menettämiseen saakka.

Uudistusten on arvioitu kyseenalaistavan vallan kolmijako-opin ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden, jotka ovat EU:n keskeisiä arvoja. Viimeisenä pisarana on pidetty sitä, jos maa etenee uudistuksissa, jotka pakottaisivat korkeimman oikeuden tuomarit eläköitymään.

Poikkeuksellinen kurinpitomenettely tuskin silti etenee äänioikeuden menettämiseen saakka.

Komission aloite etenisi seuraavaksi ministerineuvoston eli kaikkien jäsenmaiden käsiteltäväksi. Puolalle annettaisiin virallinen varoitus, jos neljä viidesosaa maista sitä puoltaa.

Ennen äänioikeuden menettämistä asia nostettaisiin myös huippukokouksen pöydälle, jossa päätökset tehdään yksimielisesti. Komission kanssa napit vastakkain oleva Unkari estäisi todennäköisesti sanktioiden etenemisen.

Puola moittii EU-komission päätöstä.

Puola moittii EU-komission päätöstä artikla 7:n aktivoimisesta sanoen, että kyseessä on poliittinen prosessi.

Puolan ulkoministeriön lausunnon mukaan päätös on omiaan heikentämään luottamusta EU:n ja Puolan välillä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat