Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

EU-huippukokous alkaa: Eteneekö Ukrainan tie unionia kohti? – Länsi-Balkanin maat turhautuneita

AFP / LEHTIKUVA / SERGEI SUPINSKY

Euroopan unionin maiden johtajien huippukokouksen odotetaan ilmaisevan seuraavan kahden päivän aikana myönteisen kantansa siihen, että Ukraina pääsee EU:n hakijamaaksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ukraina jätti hakemuksensa unionin jäseneksi Venäjän hyökättyä laajamittaisesti maahan. EU-maiden johtajien odotetaan puoltavan Ukrainan asemaa hakijamaana, vaikka Ukrainan demokratiassa, oikeusvaltiossa ja korruption kitkemisessä on yhä paljon tehtävää.

Komissio on esittänyt Ukrainan ja Moldovan pääsyä EU:n hakijamaaksi, mitä Suomi tukee.

Lisäksi komissio ehdottaa Georgialle ”EU-jäsenyysperspektiiviä”, joka viestii vielä pidemmästä polusta unionin jäseneksi.

Huippukokouksessa määritellään EU:n yleistä poliittista suuntaa, ja se järjestetään Brysselissä tänään ja huomenna. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Tällä kerralla varsinaisen huippukokouksen lisäksi kokonaisuuteen on nivottu myös kokous Länsi-Balkanin maiden kanssa ja euroalueen talouslinjauksista päättävä eurohuippukokous.

Myös osa mahdollisesti esiin nousevista talousasioista, kuten hintojen voimakas nousu, liittyvät nyt kiinteästi Ukrainan sotaan.

Myös EU:hun haluavat Länsi-Balkanin maat ovat turhautuneita.

Suurimpien turhaumien oletetaan ennakolta liittyvän Länsi-Balkanin maiden tilanteeseen. Esimerkiksi Pohjois-Makedonia on joutunut odottamaan jäsenyysneuvotteluja vuosia, ja Bulgaria on vastustanut asiaa sitkeästi.

Bulgarian poliittinen tilanne on sekava, eikä tilanteen odoteta ratkeavan tälläkään kertaa.

Suomessa katsotaan, että nykyinen turvallisuustilanne korostaa entisestään tarvetta käynnistää Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyysneuvottelut pikaisesti.

Mikään helppo rasti Länsi-Balkanin tilanteen ratkominen ei kuitenkaan ole. Myös EU:hun haluavat Länsi-Balkanin maat ovat turhautuneita, mistä kertoo muun muassa Politico-lehden keskiviikkona julkaisema uutinen, jonka mukaan hakijamaat pohtivat jopa Brysselin kokouksen boikotointia.

Keskiviikon aikana kuitenkin tuli tietoa, että Serbia, Albania ja Pohjois-Makedonia olisivat tulossa Brysseliin. Serbian presidentti Aleksandar Vucic, Albanian pääministeri Edi Rama ja Pohjois-Makedonian pääministeri Dimitar Kovacevski antoivat myös julkilausuman osallistumisestaan.

Venäjä on uhitellut Liettuaa.

Monet keskustelunaiheet huippukokouksessa koskevat joko suoraan tai epäsuorasti Venäjää. Yksi näistä seikoista on ruokakriisi, jota Ukrainaan jumittunut vilja pahentaa.

Niin ikään keskustelussa odotetaan nousevan esille Venäjän mahdollisen pelailun kaasutoimituksilla. Venäjä esimerkiksi katkaisi kaasutoimitukset Suomeen toukokuussa, ja BBC:n mukaan useat Euroopan maat ovat kertoneet saaneensa Venäjältä odotettua vähemmän kaasua viime viikkoina.

Venäjä on myös uhitellut Liettuaa Kaliningradin takia. Kaliningrad on Liettuan ja Puolan välissä sijaitseva Venäjän alue Itämeren rannikolla.

Venäjä on vaatinut Liettuaa poistamaan Kaliningradiin meneville rautatiekuljetuksille asetetut rajoitukset. Viimeksi tiistaina Venäjän turvallisuusneuvoston johtaja Nikolai Patrushev uhkasi Venäjän vastaavan toimenpiteillä, joilla on negatiivinen vaikutus Liettuan väestöön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE