Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU-johtajat käsittelevät tänään talouspolitiikkaa Brysselissä – kuulevat EKP:n pääjohtajaa Christine Lagardea

LEHTIKUVA / AFP / JOHN THYS
Euroopan keskuspankin pääjohtajaa Christine Lagardea (kuvassa oikealla) kuullaan Brysselissä tänään.

EU-maiden poliittiset johtajat jatkavat kokoontumistaan Brysselissä. Käsittelyssä ovat perjantaina strategiset linjaukset euroalueen talouspolitiikasta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kokouksessa on määrä kuulla muun muassa Euroopan keskuspankin pääjohtajaa Christine Lagardea. Kyse on niin sanotusta eurohuippukokouksesta, mutta paikalla ovat tällä kertaa EU-maiden poliittiset johtajat euroaluetta laajemmin.

Suomea edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Kolme pankkia on romahtanut Yhdysvalloissa lyhyessä ajassa, ja sunnuntai-iltana Euroopassa kuultiin kriisipankki Credit Suissen myynnistä sveitsiläiselle UBS-pankille. Pankkien tilanteen odotetaan nousevan yhdeksi aiheeksi kokouksen keskusteluissa.

EUROHUIPPUKOKOUKSEN on määrä päättyä yhteiseen lausuntoon, jonka viesti on STT:n näkemässä luonnoksessa kiteytetty kolmeen kohtaan.

Ensin todetaan, että muun muassa korkeasta inflaatiosta ja energian hinnoista huolimatta tähän vuoteen päädyttiin odotettua paremmassa taloustilanteessa.

Toinen kohta käsittelee niin sanottua talouden ohjauskehystä. Kyse on siitä, että velkakestävyys halutaan jatkossa taata kansallisesti räätälöidyillä suunnitelmilla, vaikka EU:n yhteisiä sääntöjä 60 prosentin velan suhteesta bruttokansantuotteeseen ja maksimissaan kolmen prosentin budjettialijäämästä ei heitetä roskakoriin.

Kolmas kohta käsittelee pääomamarkkina- ja pankkiunioneja.

Lausuntoluonnoksessa sekä poliitikkoja että markkinaosapuolia eri puolilla unionia kehotetaan edistämään pääomamarkkinaunionia. Haluna on, että pääomalle olisi todelliset yhteismarkkinat EU:ssa, mikä vauhdittaisi investointeja.

Paperissa kehotetaan myös viimeistelemään pankkiunioni. Se perustettiin vuonna 2014 finanssikriisin jälkimainingeissa yhdentämään EU-alueen pankkijärjestelmää ja lisäämään rahoitusalan sääntelyä ja valvontaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE