Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

28.7.2025 09:26 ・ Päivitetty: 28.7.2025 09:26

EU-johto kehuu kauppasopimusta – Saksan liitoilta, Ranskalta ja Unkarilta kritiikkiä

LEHTIKUVA / AFP / FOCKE STRANGMANN
Etenkin Saksan vaikutusvaltainen autoteollisuus on kritisoinut sovittua 15 prosentin tuontitullia liian korkeaksi ja alaa kuormittavaksi.

EU:n suurimman talouden Saksan viejät eivät ole täysin tyytyväisiä EU:n ja Yhdysvaltain uuteen kauppasopimukseen.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kauppasopimuksen 15 prosentin tuontitulli kuormittaa Saksan autoteollisuutta, Saksan autovalmistajien liitto kertoo. Liiton puheenjohtajan Hildegard Mullerin mukaan tuontitullit tulevat maksamaan saksalaisille autoteollisuusyrityksille miljardeja euroja vuodessa.

-  Nyt on tärkeää, miltä sopimus näyttää konkreettisesti ja kuinka luotettava se on, Muller kommentoi.

Saavutetussa kauppasopimuksessa EU:sta myytäviin autoihin kohdistuu Yhdysvalloissa 15 prosentin tuontitulli, kuten useimpiin EU:n tuotteisiin.

Tämä on selvästi alhaisempi kuin 25 prosentin tulli, joka olisi kohdistunut autoihin ilman sopimusta. Se on kuitenkin huomattavasti korkeampi kuin aiempi 2,5 prosentin tulli.

Myös Saksan vaikutusvaltainen teollisuusryhmien liitto BDI sanoi, että sopimuksella olisi merkittäviä kielteisiä seurauksia. Maan kemikaalikauppaliitto VCI vuorostaan sanoi, että sopimus jätti hinnat liian korkeiksi.

Yhdysvaltain ja EU:n kauppasuhde on maailman suurin ja muodostaa lähes 30 prosenttia maailman kansainvälisestä kaupasta.

Lisää aiheesta

Saksan liittokansleri Friedrich Merz oli mielissään saavutetusta sovusta. Hänen mukaansa diilin avulla vältetään tarpeeton kauppasuhteen kärjistyminen.

-  Olemme onnistuneet suojelemaan etujamme, vaikka olisinkin toivonut enemmän helpotusta transatlanttiseen kauppaan, Merz lausui.

EUROOPAN parlamentin puhemiehen Roberta Metsolan mukaan uusi kauppasopimus vahvistaa EU:n ja Yhdysvaltain välistä kumppanuutta.

Metsolan mukaan EU-parlamentti aikoo osaltaan analysoida sopimusta varmistaakseen, että se on eurooppalaisten yritysten ja kuluttajien etujen mukainen.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Antonio Costa sanoi, että sopimus asettaa etusijalle yhteistyön, suojaa EU:n keskeisiä etuja ja antaa yrityksille niiden kaipaamaa varmuutta.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni pääsivät sunnuntaina yhteisymmärrykseen pitkään kaivatusta kauppasopimuksesta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkistivat diilin tapaamisensa jälkeen Skotlannissa.

Sopimus vaatii vielä EU:n jäsenmaiden hyväksynnän.

SAAVUTETUSSA sopimuksessa useimpiin EU:n tuotteisiin kohdistuu Yhdysvalloissa 15 prosentin tuontitulli.

-  15:tä prosenttia ei ole syytä vähätellä, mutta se on paras, mitä pystyimme saamaan, von der Leyen sanoi.

Hänen mukaansa 15 prosentin taso on kuitenkin selkä katto, eikä sen päälle olisi tulossa muuta.

-  Tämä antaa paljon kaivattua selkeyttä kansalaisillemme ja yrityksillemme, mikä on ehdottoman keskeistä, von der Leyen sanoi.

Trump oli aiemmin uhannut EU:ta 30 prosentin tulleilla, jos kauppasopimus ei synny elokuun alkuun mennessä.

Trumpin mukaan EU sitoutuu myös investoimaan Yhdysvaltoihin 600 miljardia dollaria nykyisten investointien lisäksi ja ostamaan suuria määriä yhdysvaltalaista puolustuskalustoa. Sen lisäksi EU myös lupautui ostamaan 750 miljardin arvosta energiaa Yhdysvalloista.

Von der Leyenin mukaan kyseiset energiaostot jakautuvat kolmen vuoden ajalle. Hänen mukaansa yhdysvaltalaisen energian ostaminen vahvistaa Euroopan energiaturvallisuutta.

-  Korvaamme venäläisen kaasun ja öljyn ostamalla merkittäviä määriä yhdysvaltalaista nesteytettyä maakaasua, öljyä ja ydinpolttoaineita, von der Leyen sanoi.

EU ja Yhdysvallat sopivat myös, että tietyt ”strategiset tuotteet” jätetään molemminpuolisesti tullimaksujen ulkopuolelle. Tällaisia nollatullituotteitta ovat von der Leyenin mukaan muun muassa lentokoneet ja niiden osat, tietyt kemikaalit, tietyt maataloustuotteet ja kriittiset raaka-aineet.

UNKARIN pääministeri Viktor Orban kritisoi EU:n saaman sopimuksen olevan huonompi kuin Britannian Yhdysvaltojen kanssa tekemä sopimus.

-  Donald Trump ei tehnyt sopimusta Ursula von der Leyenin kanssa, vaan Donald Trump söi Ursula von der Leyenin aamupalaksi, Orban sanoi maanantaina puolueensa tiedottajan Facebook-livestriimissä.

Yhdysvaltain kauppaministeri Howard Lutnick kuvaili uuden alustavan kauppasopimuksen vahvistavan Yhdysvaltain ja EU:n välistä suhdetta tulevina vuosikymmeninä.

-  Tänään on historiallinen päivä Yhdysvaltain kaupalle, Lutnick julisti sunnuntaina.

Lutnick antoi myös ymmärtää, että EU olisi sopimuksen myötä muuttamassa säännöstelyään yhdysvaltalaisia ajoneuvoja sallivammaksi.

-  Euroopan unioni aikoo avata 20 biljoonan dollarin markkinansa ja hyväksyy ensimmäistä kertaa täysin auto- ja teollisuusstandardimme, Lutnick sanoi.

Lutnickin väitettä ei ole vahvistettu muualla.

Vaikka EU-sääntelyä muutettaisiin Lutnickin kuvailemalla tavalla, analyytikot ovat Washington Postin mukaan arvioineet, etteivät yhdysvaltalaisautot menisi kaupaksi Atlantin toisella puolen. Lehden mukaan Euroopassa ei riitä kiinnostusta isoille autoille ja tiet ovat verrattain pieniä.

YHDYSVALTAIN valtiovarainministeri Scott Bessent niin ikään kuvaili kauppasopimusta EU:n kanssa historialliseksi. Hän kuvaili Trumpia suureksi neuvottelijaksi.

Varapresidentti J. D. Vance puolestaan väitti, että Euroopan mediat ylistävät nyt Trumpia ja ovat äimistyneenä diilistä, jonka tämä teki yhdysvaltalaisten puolesta.

-  Huomenna amerikkalaismedia julkaisee epäilemättä sellaisia otsikoita kuin ”Donald Trump sai vain 99,9 prosenttia siitä, mitä hän pyysi”, Vance jatkoi päivityksessään viestipalvelu X:ssä.

Ranskan Eurooppa-ministeri Benjamin Haddad kritisoi kauppasopimusta epätasapainoiseksi. Haddadin mukaan Yhdysvallat on valinnut taloudellisen pakottamisen tien eikä piittaa Maailman kauppajärjestön (WTO) säännöistä.

Haddad myönsi sopimuksen kuitenkin tuovan väliaikaista vakautta. Hän kertoi olevansa tyytyväinen sopimukseen joiltain osin, erityisesti poikkeuksiin, jotka koskevat Ranskan taloudelle keskeisiä teollisuudenaloja.

-  Mutta tehdäänpä selväksi: nykytilanne ei ole tyydyttävä eikä sitä voida pitää yllä, Haddad kirjoitti X:ssä.

-  Meidän on tehtävä nopeasti tarvittavat johtopäätökset tai vaarana on, että meidät pyyhitään pois, hän jatkoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU