Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

EU juhlii, johtajat allekirjoittivat Rooman julistuksen – Sipilä: “Välillä pitää pistää pöydälle myös se mitä on saatu aikaiseksi”

EU-johtajat ovat allekirjoittaneet Rooman julistuksen, jossa linjataan unionin tulevaisuutta Britannian lähdön jälkeen.

EU-johtajat ovat koolla Roomassa juhlimassa EU:n 60-vuotispäivää. Tänään tulee kuluneeksi 60 vuotta siitä, kun Euroopan talousyhteisö perustettiin.

Valojen uusiminen tapahtui samassa Conservatorin palatsin salissa, jossa EU:n perussopimukset allekirjoitettiin 60 vuotta sitten. Jokainen valtionpäämies tai -nainen kutsuttiin lavalle yksitellen allekirjoitusta varten.

Britannian eroneuvotteluiden pian alkaessa EU-mailla on iso tarve osoittaa yhtenäisyyttään. Ensi viikolla eroilmoituksensa jättävä Britannia ei juhlallisuuksiin osallistu.

Vakuuttelua tarvitaan, sillä EU-maat vetävät yhä enemmän eri suuntiin ja ovat ajaneet omaa etuaan. Viimeisin näytös saatiin kuluneella viikolla, kun Puola ja Kreikka uhkasivat jättää allekirjoittamatta EU:n jo valmiiksi riisutun julistuksen.

“Meidän pitää kunnioittaa yhteisiä sääntöjämme.”

Kreikka yritti tällä tavoin vaikuttaa omiin velkaneuvotteluihinsa, kun taas Puolan pääministeri Beata Szydlo on arvostellut julistuksen kirjausta eritahtisesta etenemisestä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk oli juhlapuheessaan suorapuheinen ja muistutti, että yhtenäisyys on kiinni siitä, että kaikki sitoutuvat yhteisiin arvoihin ja demokratian perusperiaatteisiin.

– Ei riitä, että protestoi monitahtisuutta vastaan. Meidän pitää kunnioittaa yhteisiä sääntöjämme kuten ihmisoikeuksia, kansalaisoikeuksia, sananvapautta ja oikeusvaltioperiaatetta. Tämä on yhtenäisyyden todellinen perusta, Tusk sanoi ja EU-johtajien yleisö innostui taputuksiin.

Rooman keskustassa on järeät turvatoimet. Capitoliumin lähettyville odotetaan uutistoimisto AFP:n mukaan saapuvan kaikkiaan 30 000 mielenosoittajaa useisiin eri marsseihin, joista osa on EU-vastaisia. EU-marssin järjestäjät ovat arvioineet, että heidän marssilleen osallistuisi 10 000 ihmistä.

“Ainahan, kun on näin monta maata, löytyy myös erimielisyyksiä.”

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi, että EU:lla on nyt hyvä yhteinen pohja, josta se voi lähteä eteenpäin Britannian erotessa.

Sipilä pitää hyvänä, että Euroopan unioni pysähtyy välillä miettimään myös saavutuksiaan. Hän toivoo, että ihmiset huomaisivat, mitä kaikkea hyvää EU on tuonut mukanaan.

Käytännön elämään vaikuttavat niin vapaa liikkuvuus, mahdollisuus hakea töitä unionin alueella kuin yhteinen valuutta. Kaikki asioita, joita moni pitää nykyään itsestäänselvyytenä.

– Tällaisina päivinä korostuvat asiat, joista olemme samaa mieltä eli yhtenäisyys, yhtenäinen arvopohja, se mitä olemme saaneet yhdessä aikaiseksi, Sipilä sanoi suomalaistoimittajille.

– Totta kai tunnistamme ne haasteet, joita edessä on, mutta välillä pitää pistää pöydälle myös se mitä on saatu aikaiseksi, Sipilä sanoi.

Ympäri Eurooppaa populistiset EU-vastaiset puolueet onnistuvat kuitenkin puhuttelemaan kansalaisia. Mitä EU on tehnyt väärin?

Sipilä uskoo, että ihmisten mielipiteisiin on vaikuttanut yleinen kriisitunnelma, joka on ympäröinyt EU:ta viimeiset kymmenen vuotta.

– Ne asiat, joista ollaan eri mieltä, korostuvat. Ainahan, kun on näin monta maata, löytyy myös erimielisyyksiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE