Politiikka

EU-komissio ottaa kantaa biopolttoaineiden tulevaisuuteen – ennakkotietoa tuli jo

Getty Images
Getty Images
Getty Images

EU:n komissio julkistaa tänään ison energiapaketin, joka sisältää Suomelle tärkeitä linjauksia muun muassa biopolttoaineiden tulevaisuudesta ja puun käytöstä energiantuotannossa.

Ennakkotietojen mukaan komissio pyrkii jatkamaan kehittyneiden biopolttoaineiden valmistusta koskevaa sääntelyä nykypohjalta. Suomalaisyritykset ovat pitäneet nykyistä raaka-aineiden sääntelyä ongelmallisena, koska sen katsotaan rajoittavan liiaksi tuotekehitystä. Kehittyneitä biopolttoaineita tuotetaan metsien hakkuutähteiden lisäksi muun muassa levästä ja eläinperäisistä jätteistä.

STT:n näkemän lakiluonnoksen mukaan raaka-aineiden sääntely perustuisi nykyiseen listaukseen, mutta listaa voitaisiin laajentaa teknologian kehittyessä.

Suomalaiset yritykset ovat ei-ruokapohjaisten uuden sukupolven biopolttoaineiden valmistuksessa edelläkävijöitä, ja ne ovat tehneet miljardi-investointeja uuteen tuotantoon. Hallitus tukee alan kehitystä ja pyrkii vähentämään liikenteen päästöjä lisäämällä kehittyneiden biopolttoaineiden osuutta polttoaineissa.

Komissio pyrkii lakiluonnoksen mukaan samaan tavoitteeseen. Polttoaineen jakelijoille on tulossa selvä sekoitevelvoite, jonka mukaan tietty osuus dieselistä tai bensasta tulee olla kehittynyttä biopolttoainetta. Lukema kasvaa asteittain vuoteen 2030 saakka, mikä tarkoittaa kehittyneiden biopolttoaineiden kysynnän moninkertaistumista. Samaan aikaan perinteisten ruokapohjaisten biopolttoaineiden osuutta pyritään vähentämään.

Suomessa seurataan tarkkaan myös kiinteää biomassaa koskevia EU-linjauksia, sillä hallituksen energia- ja ilmastotavoitteet nojaavat vahvasti puun energiakäytön lisäämiseen. Uuteen EU-sääntelyyn on valmisteltu mallia, joka ei näytä vaarantavan suomalaisen puun käyttöä sähkön- ja lämmöntuotannossa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat