Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Ulkomaat

EU-komissio: Pakotteiden rikkomisesta tehtävä rikos

iStock

Euroopan komissio esittää, että pakotteiden rikkominen lisättäisiin EU-rikoslistaan. Yhteinen käytäntö helpottaisi pakotteiden rikkomisen tutkimista ja rankaisemista EU-maissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Jos pakotteiden rikkominen päätetään lisätä rikoslistaan, komissio antaisi myöhemmin direktiivin, jolla asia vietäisiin EU-maiden lainsäädäntöihin. Rikoslistan laajentaminen on hyväksyttävä jäsenmaita edustavassa neuvostossa yksimielisesti.

Komissio esitti tänään myös päivitettyjä sääntöjä varojen jäädyttämiseen ja menettämisseuraamuksiin. Tarkoitus olisi esimerkiksi mahdollistaa varojen konfiskaatio eli menettämisseuraamus silloin, kun pakotteita on rikottu.

Uusilla säännöillä nopeutettaisiin varojen jäädyttämismahdollisuuksia. Tästä olisi hyötyä erityisesti silloin, kun on olemassa riski, että varat pyrittäisiin piilottamaan ennen niiden jäädyttämistä.

Toimilla pyritään painostamaan etenkin venäläisiä oligarkkeja, joista monet ovat EU-pakotteiden kohteena.

-  Emme anna oligarkkien menestyä Venäjän sotakoneella. Heidän varansa tulisi takavarikoida – ja mahdollisesti myöhemmin käyttää Ukrainan jälleenrakentamiseen, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi.

Saarikko: Juridisesti vaativaa

Osa EU-maista on osoittanut vahvaa tahtoa antaa pakotteilla jäädytettyä omaisuutta Ukrainalle, ja asia nousi esiin valtiovarainministerien kokouksessa Brysselissä tiistaina.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kommentoi pitävänsä perusteltuna ja loogisena ajatusta siitä, että Ukrainan tuhoamisesta vastuussa olevat rahoittaisivat myös maan jälleenrakentamisen, mutta piti asiaa juridisesti vaativana.

- Tässä pitää olla valitettavasti aika tarkkana, että se tehdään täsmälleen lain kirjaimen mukaan, jos siihen päädyttäisiin, Saarikko sanoi kokouksen jälkeen.

Esimerkiksi Suomen lainsäädäntö ei nykyisellään mahdollista pakotteilla jäädytettyjen varojen menettämisseuraamusta.

Komission ehdotus pakotteiden rikkomisesta koituvasta menettämisseuraamuksesta vaatii, että EU-rikoslistaa päätetään ensin laajentaa.

Uutista päivitetty kello 13.37

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE