Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

EU-maiden ulkoministerit palaveroivat Yhdysvaltain vaaleista ja Valko-Venäjän tilanteesta

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

EU-maiden ulkoministerien videokokouksessa käsitellään tänään muun muassa Yhdysvaltojen vaaleja ja Valko-Venäjän tilannetta. Ministerien asialistalla on myös muita ajankohtaisia kansainvälisiä kysymyksiä kuten Vuoristo-Karabah ja Afganistan.

Demokraatti.fi/STT

EU:ssa harkitaan uusia Valko-Venäjään kohdistuvia pakotteita, koska maan tilanne ei ole parantunut. Valko-Venäjän hallinto on puuttunut väkivalloin jo kuukausia jatkuneisiin mielenosoituksiin. Viime viikolla siviilipoliisin toimet johtivat oppositiomielenosoittajan kuolemaan.

Mielenosoituksissa on vastustettu vilpillisenä pidettyjen elokuun presidentinvaalien voittajaksi julistautunutta Aljaksandr Lukashenkaa.

EU ei ole tunnustanut Lukashenkan vaalivoittoa eikä pidä häntä Valko-Venäjän presidenttinä. EU on jo aiemmin langettanut Valko-Venäjälle pakotteita, joiden piirissä myös Lukashenka on. Pakotteet ovat sisältäneet varojen jäädytyksiä ja matkustuskieltoja.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tämänpäiväisestä videokokouksessa tuskin tehdään välitöntä päätöstä pakotteiden laajentamisesta, mutta ministerit voivat käynnistää prosessin, joka aikanaan johtaisi siihen, että uudet pakotteet voitaisiin hyväksyä.

EU-neuvoston sääntöjen mukaan videokokoukset ovat epävirallisia kokouksia, joten niissä ei voi tehdä virallisia päätöksiä. Sen sijaan jäsenmaat voivat tehdä päätöksiä kirjallisella menettelyllä.

Keskustelua myös Palestiinasta ja monenvälisestä yhteistyöstä

Ulkoministerit keskustelevat tänään kokouksessaan myös Palestiinan ulkoministerin Riad al-Malkin kanssa mahdollisuuksista jatkaa Palestiinan ja Israelin välisiä rauhanneuvotteluja.

Lisäksi kokouksessa on esillä kansainvälisen monenvälisen yhteistyön kehittäminen. Ministerien on tarkoitus pohtia, miten EU voisi vahvistaa sääntöpohjaista järjestelmää maailmassa.
STT–Heta Hassinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE