EU-perheeseen uusi tarjokas – onnistuuko toinen yritys?

Kuva: Tiina Virtanen

Bosnia-Hertsegovina on jättänyt virallisen hakemuksen EU-jäsenyydestä. Hollannin ulkoministeri Bert Koenders sanoi unionin olevan tyytyväinen, että Bosnia on taas uudistusten tiellä.
Hollanti toimii parhaillaan EU:n puheenjohtajamaana.

Bosnia pyrki EU:n jäseneksi jo 2000-luvun alkupuolella, mutta tuolloin maassa ei pystytty tekemään EU:n vaatimia uudistuksia serbi-, kroaatti- ja muslimiyhteisöjen erimielisyyksien takia.

– On tärkeää säilyttää myönteinen vauhti jatkamalla uudistuksia, Koenders sanoi.

Bosnian presidenttineuvoston puheenjohtaja Dragan Covic sanoi jättäneensä jäsenyyshakemuksen maansa kaikkien asukkaiden, kroaattien, serbien ja bosniakkien, puolesta.
Covic huomautti myös, että entiseen Jugoslaviaan kuuluneista alueista Kroatia liittyi EU:hun vuonna 2013. Lisäksi Serbian ja Montenegron jäsenyyshankkeet etenevät.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

”Lomarahaleikkaus verotti rajusti naisvaltaisen julkisen sektorin palkkoja” – Jytyn Pihlajamäki: Palkankorotuspaine on kova

Kuva: jyty
Maija Pihlajamäki.

Ensi tiistaina 28. marraskuuta kokoontuu kunta-alan pääneuvottelijaryhmä sopimusneuvotteluiden epäviralliseen avaukseen. Vaikka tapaamisia on järjestetty pitkin vuotta, varsinaiset neuvottelut avataan tiistaiaamuna.

Jytyn puheenjohtajan Maija Pihlajamäen mukaan on selvää, että palkankorotusten tulee olla vähintään vientialojen tasolla.

– Kuntasektorin ja kirkon alan palkankorotuspaine on kova, sillä palkkojen kehitys on ollut jo pitkään heikko. Etenkin lomarahaleikkaus verotti rajusti naisvaltaisen julkisen sektorin palkkoja, Jytyn puheenjohtaja korostaa.

Melko varmaa on Pihlajamäen mukaan, että kunta-alan pääsopijajärjestöt tulevat antamaan yhteisiä sopimustavoitteita. Yhteinen näkemys on ainakin se, että lomarahaleikkaus on kompensoitava.

– Neuvotteluista on tulossa haasteelliset ja palkankorotuksen muodosta tulee varmaankin myös vääntöä. Pelkkä prosenttikorotus ei Jytylle käy, Pihlajamäki huomauttaa.

Euromääräiset palkankorotukset sopivat Jytylle, koska ne nostavat matalampia palkkoja ja vaikuttavat palkkatasa-arvoon. Pelkkä prosenttikorotus merkitsisi takapakkia palkkatasa-arvolle.

– Jytyssä ollaan myös päivittämässä työtaistelusuunnitelmia ja toimintaohjeita, Pihlajamäki sanoo.

Pelkkä prosenttikorotus ei Jytylle käy.

Sopimusneuvottelut ovat käynnistyneet myös kirkon alalla, jossa haetaan yhtä lailla palkankorotuksia. Jytyn puheenjohtaja pitää etenkin kirkon taloudellisen tilanteen vaikutusta henkilöstöön erittäin huolestuttavana.

Seurakunnissa on käyty tänä syksynä ennätyksellinen määrä yt-neuvotteluja, jotka tähtäävät henkilöstön vähentämiseen. Eläköityvien tilalle ei palkata uusia ja työt jaetaan jäljelle jääville.

Jytyn puheenjohtaja puhui tulevista sopimusneuvotteluista Lapin seurakuntahenkilöstön 30-vuotisjuhlassa eilen sekä Jyty Rovaniemen 70-vuotisjuhlissa Rovaniemellä tänään.

SDP on mukana Mikkelin Pride-kulkueessa: ”Olet arvokas ja kelpaat juuri noin!”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Lauantaina 25.11. klo 17 starttaa Mikkelin historian ensimmäinen Pride-kulkue torilta.

Mikkelin kaupungin Hyvinvoinnin ja osallisuuden lautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Jatta Juhola (sd.) on ylpeä siitä, että Mikkelissä järjestetään Pride-kulkue.

– Tapahtuma on äärettömän merkityksellinen kaikille, joita seksuaalinen moninaisuus henkilökohtaisesti tai välillisesti koskettaa. Ihmisoikeuksien näkökulmasta asia koskettaa meitä kaikkia. Minun Mikkelini on moninaisuutta kunnioittava ja aidosti kaikille avoin kaupunki. Ja sen puolesta marssin ylpeänä kulkueessa, Juhola sanoo.

Kaupunginvaltuutettu, konserni- ja elinvoimajaoston jäsen Jenni Tissari (sd.) pitää Pride-kulkueen rantautumista Mikkeliin mahdottoman hienona asiana ja muistuttaa, että moni ihminen on tehnyt valtavasti töitä tärkeän tapahtuman eteen.

– Meidän on yhdessä huolehdittava, ettei kukaan syrjäydy tai jää yksin seksuaalisen suuntautumisensa tai identiteettinsä vuoksi. Annetaan yhdessä maailmalle viesti, että jokaisella on lupa rakastaa ja tulla rakastetuksi meidän Mikkelissä, korostaa Tissari.

Juhola ja Tissari toivovat mikkeliläisten tulevan mukaan antamaan tukensa yhdenvertaisemmalle yhteiskunnalle. Ei ruokita häpeää tai pakoteta ketään piiloutumaan. Annetaan jokaisen valon loistaa kirkkaana.

– Olet arvokas ja kelpaat juuri noin!

Kokoontuminen klo 16.45 Mikkelin torilla – demariporukan tunnistaa SDP:n purjeista.

AVAINSANAT

Haatainen: Hallituksen mietittävä toimenpiteitä – SDP hauaa nostaa seksuaalisen ahdistelun myös politiikan puheenaiheiden kärkeen

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
– Myös presidenttiehdokkaiden suunnalla aiheesta on oltu hämmästyttävän hiljaa, Tuulaa Haatainen sanoo.

Suurin oppositiopuolue SDP vaatii, että eduskunnan suuressa salissa pitää järjestää keskustelu seksuaalisesta häirinnästä.

– Kun koko Suomi puhuu asiasta, kansanedustajat ja eduskunta eivät voi vaieta siitä, sanoo SDP:n kansanedustaja, presidenttiehdokas Tuula Haatainen.

Sosiaalisesta mediasta liikkeelle lähtenyt #metoo-kampanja on nostanut seksuaalisen häirinnän otsikoihin kotimaassa ja maailmalla, mutta Suomen politiikassa asia ei ole noussut puheenaiheiden kärkeen.

– Nyt on tullut aika, että poliittiset päättäjät ottavat asian esille ja alkavat tehdä töitä sen eteen, että seksuaalinen häirintä saadaan kitkettyä yhteiskunnastamme, SDP vaatii aloitteessaan.

Haatainen katsoo, että keskeisten poliitikkojen, kuten ministerien, kansanedustajien ja puolueiden puheenjohtajien pitää ottaa kantaa häirintää vastaan.

– Keskeinen asia tässä on se, että tehdään selväksi, että tämä ei ole oikein, vaan se on raukkamaista käyttäytymistä, jos toista painostetaan ja harrastetaan seksuaalista häirintää, sanoo Haatainen STT:lle.

Haataisen mukaan myös presidenttiehdokkaiden suunnalla aiheesta on oltu ”hämmästyttävän hiljaa”.

SDP:n keskustelualoitteeseen on jo saatu allekirjoittajia myös muista puolueista.

SDP ehdottaa, että eduskunnan suuressa salissa järjestetään ajankohtaiskeskustelu seksuaalisesta häirinnästä. Keskustelualoitteeseen on jo saatu allekirjoittajia myös muista puolueista, Haatainen kertoo.

Sosialidemokraattien presidenttiehdokkaan mukaan kyse on suuresta rakenteellisesta tasa-arvo-ongelmasta, josta vaikeneminen pitää lopettaa.

– (Tällainen ilmiö) heikentää ihmisten turvallisuudentunnetta ja elämänlaatua sekä vaikeuttaa työssä toimimista ja opiskelua.

Haatainen heittää palloa seksuaalisen häirinnän kitkemisestä myös hallituspuolueille eli keskustalle, kokoomukselle ja sinisille.

– Hallituksen pitäisi miettiä toimenpiteitä, millä tavalla ja miten tästä jatketaan.

Matias Åberg–STT

”Kansanedustajat ja eduskunta eivät voi vaieta” – SDP haluaa eduskunnan ajankohtaiskeskustelun seksuaalisesta häirinnästä

Kuva: Foto: Pixabay

Sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä on tehnyt aloitteen eduskunnan ajankohtaiskeskustelusta, jonka aiheena on seksuaalinen häirintä. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on kansanedustaja, SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen.

Aihe on puhuttanut Suomea ja koko maailmaa viime viikot. Seksuaalisen häirinnän nosti puheenaiheeksi erityisesti #MeToo-kampanja, jonka tavoitteena on tuoda esiin ongelma laajuus. SDP:n aloitteessa huomautetaan, että seksuaalisesta häirinnästä ei voi vaieta eikä keskustelu voi loppua sosiaalisen median kampanjaan.

Aloitteessa painotetaan, että yhteiskunnan polttavimmasta puheenaiheesta tarvitaan parlamentarinen keskustelu.

– Kun koko Suomi puhuu asiasta, kansanedustajat ja eduskunta eivät voi vaieta. Siksi on aika, että seksuaalisesta häirinnästä ja sen kitkemisestä käydään parlamentaarinen keskustelu. Keskustelun jälkeen on johtopäätösten ja tekojen aika, aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Tuula Haatainen sanoo.

Haatainen sanoo, että Suomessa asian käsittelyä ei saa jättää alkuvaiheeseen. Hän huomauttaa, että esimerkiksi Ruotsissa ja muualla maailmassa yhteiskunnallinen keskustelu on johtanut toimenpiteisiin.

– Euroopan parlamentti on keskustellut seksuaalisesta häirinnästä ja nyt on Suomen eduskunnan vuoro. Kansanedustajat voivat lähettää keskustelun avulla tärkeän viestin siitä, että Suomessa ei ole mitään sijaa seksuaaliselle häirinnälle.

Keskustelun jälkeen on johtopäätösten ja tekojen aika.

Haatainen kehuu #MeToo-kampanjaa historialliseksi ja tärkeäksi. Hänen mukaansa aiheesta on vaiettu liian pitkään.

– Ihmiset ovat kertoneet kokemuksistaan ja häirinnästä, ja häirintätapauksia on tullut esiin. Nyt on kuitenkin seuraavan vaiheen vuoro. Nyt on tullut aika, että poliittiset päättäjät ottavat asian esille ja alkavat tehdä töitä sen eteen, että seksuaalinen häirintä saadaan kitkettyä yhteiskunnastamme.

– Jokaisella ihmisellä on oikeus elää ilman häirintää. Tässä on kyse jokaisen ihmisen turvallisuudesta ja siksi seksuaalinen häirintä on kitkettävä Suomesta, Haatainen sanoo.

Amerikansk toppforskare varnar för att skjuta upp klimatåtgärder

Kuva: Foto: Pixabay

De debattörer som är farligast för världens miljö är de som argumenterar för att skjuta upp klimatåtgärder med hänvisning till behovet av ekonomisk utveckling. Det säger Barack Obamas tidigare vetenskaplige rådgivare John Holdren.

 

John Holdren är professor i miljöpolitik vid Harvarduniversitet och han underströk vid en sammankomst inför vetenskapsjournalister i San Francisco att utvecklingen måste inriktas på satsningar både på ekonomisk utveckling och klimatåtgärder.

Han varnar för de politiker och debattörer som vill senarelägga alla radikala åtgärder som gäller klimatet.

– Detta eftersom deras argument om att i första hand satsa på ekonomisk utveckling har störst potential att påverka debatten och politiken.

Enligt John Holdren argumenterar denna grupp för satsningar på forskning och utveckling av ny teknik som ska göra det billigare att minska klimatutsläppen i framtiden, och för att ekonomisk tillväxt i utvecklingsländer skulle vara den bästa metoden för att minska dessa länders sårbarhet och öka deras möjligheter att stå emot klimatförändringar.

Han menar samtidigt att det är ironiskt att den nuvarande amerikanska administrationen, där både denna grupp och klimatförnekare besitter höga positioner, drar ner på samma satsningar som de själva argumenterar för.

– De som sitter i toppen av Trump-administrationen har, med stor cynism, fullt upp med att sänka stödet för alla sådana satsningar, säger John Holdren, med hänvisning till de miljöåtgärder som genomfördes under Barack Obama och som den nuvarande administrationen har dragit tillbaka.

 

Behövs omställningsåtgärder

President Donald Trump har på hemmaplan drastiskt dragit ner på finansieringen av klimatrelaterade program och meddelade dessutom tidigare i år att USA tänker dra sig ur Parisavtalet.

John Holdren säger att ny forskning är viktig för att världen ska kunna hantera framtidens klimatförändringar. Men han menar samtidigt att det är uppenbart att det omgående krävs åtgärder för att minska koldioxidutsläppen – med den teknik som finns tillgänglig.

Han påpekar samtidigt att klimatförändringarna redan nu orsakar stora skador i världen i form av bland annat översvämningar, torkor, skogsbränder och värmeböljor. Av det skälet måste världen genomföra omfattande åtgärder både för att minska utsläppen och genom satsningar på en omfattande omställning.

– Att bara minska utsläppen kommer inte att fungera eftersom klimatförändringarna redan pågår och inte snabbt kommer att kunna stoppas. Och bara omställning kommer heller inte att fungera eftersom en minskning av utsläppen blir dyrare och mindre effektiv ju större klimatförändringarna blir. Därför behöver vi tillräckligt med utsläppsminskningar för att kunna undgå det vi inte kan hantera och tillräckligt med omställningsåtgärder för att kunna hantera det vi inte kommer undan, sade han.

Dessutom understryker John Holdren att i stort sett samtliga trovärdiga studier som gjorts visar att de ekonomiska kostnaderna för att inte agera i förhållande till klimatförändringarna vida överstiger kostnaderna för de åtgärder som krävs.

– Tanken på att ett samhälle inte har råd att ta itu med klimatförändringarna är fullständig fel, säger han, och manar till snabba åtgärder.

Diskussion