Talous

EU reagoi Trumpin uhkaukseen: Levi’s-farkuille ja viskille tulossa tullit

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trumpin toiminta johtaa pahimmillaan kauppasotaan.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trumpin toiminta johtaa pahimmillaan kauppasotaan.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Donald Trumpin toiminta johtaa pahimmillaan kauppasotaan.

EU on alkanut jo valmistelemaan vastatoimia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suunnittelemille teräs- ja alumiinitulleille. Suunnitelmista kertoi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker perjantaina.

Junckerin mukaan EU suunnittelee tuontitulleja yhdysvaltalaistuotteille, esimerkiksi Harley-Davidson-moottoripyörille, bourbon-viskille sekä Levi’s-farkuille.

Juncker sanoi jo aiemmin, ettei Euroopan unioni aio istua toimettomana, kun eurooppalaiset työpaikat ja teollisuus ovat uhattuina. Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen mukaan Trumpilla on kuitenkin vielä pieni mahdollisuus estää maailmanlaajuinen kauppasota ja hän kehotti tätä harkitsemaan asiaa uudelleen.

Maailman kauppajärjestön WTO:n pääjohtaja on myös huolestunut Trumpin suunnitelmista. Pääjohtaja Roberto Azevedon mukaan tilanteen kärjistyminen on mahdollista, kun katsoo, millaisia välittömät reaktiot Trumpin ilmoitukseen ovat olleet.

– Kauppasota ei ole kenenkään etu. WTO seuraa tilannetta erittäin tarkasti, Azevedo sanoi perjantaina.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa Yhdysvaltoja tuontitulleista.

– Ehdotetut tullit aiheuttavat todennäköisesti vahinkoa muiden talouksien lisäksi myös Yhdysvaltojen omalle taloudelle, IMF:n tiedottaja sanoi.

Hänen mukaansa suunnitelma aiheuttaa huolta siitä, että eri maat voisivat käyttää kansallista turvallisuutta perusteena laajoille tuontirajoituksille. Hän kehotti valtioita työskentelemään yhdessä, jotta kauppaerimielisyydet voitaisiin ratkaista ilman vastaavia ääritoimia.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kaavailemiin tuontitulleihin teräkselle ja alumiinille ei ole tulossa maakohtaisia poikkeuksia, vaan ne koskevat kaikkia maita, Valkoisen talon viranomainen kertoo medialle.

Nimettömänä puhuneen korkean viranomaisen mukaan Valkoinen talo voi kuitenkin tapauskohtaisesti harkita poikkeuksia. Lähde ei tarkentanut, millaisissa tilanteissa poikkeuksia voitaisiin harkita.

Useat maat ovat uhanneet Yhdysvaltoja vastatoimilla, jos Trump toteuttaa ensi viikolla 25 ja 10 prosentin tuontitullit teräkselle ja alumiinille.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat