x

EU selkä seinää vasten – parlamentti äänestää tänään Turkin EU-tiestä

Kuva: Lehtikuva
EU:n ulkoministeri Federica Mogherini arvioi, että kumpikin häviää, jos jäsenyysprosessi loppuu.

Mepit äänestävät tänään Turkin EU-jäsenyysneuvottelujen jatkosta. Aiemmin tällä viikolla isoimpien poliittisten ryhmien johtajat vaativat jäsenyysneuvottelujen keskeyttämistä.

Arvostelu Turkkia kohtaan on EU:ssa yltynyt maan johdon kovenevien otteiden takia. Meppien mukaan Turkki käyttää jäsenyysneuvotteluja EU:n kiristämiseen. Turkki on uhannut lopettaa yhteistyön pakolaispolitiikassa, ellei se saa viisumivapautta EU-alueelle.

EU-parlamentin äänestys ei ole laillisesti sitova, mutta se voi lisätä poliittista painetta linjamuutokseen. Valtaosa EU-maista kannattaa jäsenyysneuvottelujen jatkamista, mutta Itävalta ja Luxemburg ovat puhuneet äänekkäästi niitä vastaan.

Tällä äänestyksellä ei ole minkäänlaista arvoa.

EU on asiassa selkä seinää vasten, sillä Turkin suututtaminen voisi johtaa pakolaiskriisin kärjistymiseen uudelleen. Turkki on luvannut ottaa takaisin Kreikkaan luvattomasti pyrkivät turvapaikanhakijat, mikä on tyrehdyttänyt Kreikkaan suuntaavaa ihmissalakuljetusta.

– Jos jäsenyysprosessi loppuu, löydämme molemmat itsemme tilanteesta, jossa kumpikin häviää, sanoi EU:n ulkoministeri Federica Mogherini tällä viikolla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan lyttäsi eilen EU-parlamentin äänestyksen merkityksettömäksi.

– Tällä äänestyksellä ei ole minkäänlaista arvoa, hän sanoi Istanbulissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkkilaismedian mukaan Ergogan on antanut ymmärtää, että strateginen yhteistyö Venäjän ja Kiinan kanssa olisi Turkille hyödyllisempää kuin EU-kumppanuus.

Erdogan on myös ilmoittanut, että Turkissa pidetään ehkä kansanäänestys EU-jäsenyysneuvottelujen jatkosta ensi vuonna.

May: Britannia alkaa syynätä myös EU-kansalaisten liikkumista

Kuva: Lehtikuva

Britannia ei pyri jatkamaan EU:n sisämarkkinoiden jäsenenä EU-eron jälkeen, selviää pääministeri Theresa Mayn (kuvassa) erokirjeestä EU:lle.

EU on vaatinut, että Britannian pitää sallia ihmisten vapaa liikkuvuus, jos se mielii jatkaa sisämarkkinoilla. Mayn mukaan Britannia haluaa ryhtyä kontrolloimaan maahanmuuttoa myös EU-kansalaisten osalta.

May kirjoittaa, että siksi Britannia haluaa EU:n kanssa rohkean ja kunnianhimoisen vapaakauppasopimuksen, jonka pitäisi olla laajempi kuin mikään sopimus tätä ennen.

AVAINSANAT

Kaksi YK-asiantuntijaa surmattiin Kongon demokraattisessa tasavallassa

YK on vahvistanut, että Kongon demokraattisessa tasavallassa on löydetty surmattuina kaksi YK:n asiantuntijaa.

Aiemmin siepatuiksi joutuneista uhreista toinen on ruotsalainen nainen ja toinen amerikkalainen mies. Ruotsalaisnainen löydettiin mestattuna.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres lupasi tiistaina, että järjestö tekee kaiken mahdollisen, jotta surmien tekijät saataisiin selville.

– Luotan siihen, että kongolaiset viranomaiset tutkivat tapauksen perin pohjin. YK tekee myös oman tutkimuksen, Guterres sanoi.

YK:n tehtävissä ollut kaksikko ja heidän mukanaan olleet neljä kongolaista siepattiin Keski-Kasain maakunnassa 12. maaliskuuta.

Keski-Kasai ja sen lähimaakunnat ovat ajautuneet väkivallan kierteeseen. Poliisi sanoi maanantaina, että seudun kapinalliset olivat surmanneet 39 poliisia.

Kirje käynnisti Britannian eron Euroopan unionista

Kuva: Lehtikuva-AFP

Britannian ero Euroopan unionista on käynnistymässä tänään. Britannian hallitus ilmoitti puoliltaöin Suomen aikaa, että pääministeri Theresa May on allekirjoittanut kirjeen, joka käynnistää brexitin eli Britannian eroprosessin EU:sta.

Mayn odotetaan välittävän kirjeen Brysseliin Eurooppa-neuvostolle tänään. Eroilmoituksesta on säädetty Lissabonin sopimuksen 50. artiklassa.

Eroilmoituksen jättäminen tarkoittaa sitä, että tänään käynnistyy kahden vuoden neuvotteluaika. Erosopimuksen tekeminen voi kestää pidempään vain, jos jäsenmaat päättävät siitä yksimielisesti.

27 jäljelle jäävää jäsenmaata vastaavat ilmoitukseen lyhyesti jo tänään. Neuvottelupöytään Britannia ja EU pääsevät todennäköisesti vasta kesällä. EU-maat sopivat ensin neuvottelutavoitteistaan ja antavat komissiolle neuvottelumandaatin.

Kysely: Nyt jopa Donald Trump on suositumpi Britanniassa kuin Jeremy Corbyn

Kuva: Lehtikuva-AFP

Tuoreen kyselyn mukaan Britannian työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on tällä hetkellä epäsuositumpi Britanniassa kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Tiistaina julkaistusta kyselystä uutisoi Politico-lehti. Vastaajista vain 17 % on sitä mieltä, että Corbyn on onnistunut työssään. Noin kahdestatuhannesta vastaajasta 18 % arvioi, että Trump on tehnyt kelpo työtä.

 

Politico kertoo, että Labour on menettänyt viimeisen kuukauden aikana yli 10 000 jäsentä. Syyksi mainitaan puolueen Brexit-näkemykset.

Corbyn on ollut erittäin kiistelty henkilö koko puheenjohtajakautensa ajan.

Britannian pääministeri Theresa Mayn toimia piti onnistuneena 46 % vastaajista.

Skotlannin uusi kansanäänestys itsenäisyydestä nytkähti eteenpäin

Kuva: AFP PHOTO/Andy Buchanan

Skotlannin alueparlamentti on äänestänyt uuden itsenäisyyttä koskevan kansanäänestyksen puolesta.

Näin Skotlannin pääministeri on saanut luvan pyytää äänestystä Britannian hallitukselta.

Keskustelua aiheesta