Ulkomaat

EU vaatii Britannialta selkeämpää kantaa Brexit-neuvotteluissa

LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO
LEHTIKUVA / AFP PHOTO

EU haluaa Britannialta selvän lupauksen sitoutumisesta erolaskuun ensi viikolla käytävällä toisella neuvottelukierroksella.

EU-maita edustavan Michel Barnierin mukaan hän on valmis keskustelemaan Britannian taloudellisten velvoitteiden laskentatavasta vasta sitten, kun maa on selvästi kertonut sitoutuvansa vastuisiinsa.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson painotti tiistaina maan parlamentissa, että Britannia ei aio maksaa ylisuurta loppulaskua. Maan on hänen mukaansa aika kuitenkin tunnustaa, että jonkinlainen lasku sitä odottaa. EU-virkamieslähteiden arviot laskun suuruudesta vaihtelevat 60 miljardista eurosta 100 miljardiin.

Barnierin mukaan EU odottaa muutoinkin Britannialta selvennystä siitä, mitä maa brexit-neuvotteluilta haluaa.

– EU:n kannat ovat selvät. Meidän pitää saada tietää Britannian kannat (keskeisiin) kysymyksiin, jotta voimme edetä, Barnier sanoi viitaten kolmeen isoon kokonaisuuteen, joista neuvotellaan lähikuukausina.

Tavoitteena ensi viikolla on varmistaa, että lähdemme samalta pohjalta.

Tärkeimpiä, ensin neuvoteltavia kysymyksiä, ovat kansalaisten oikeudet, taloudelliset vastuut ja rajakysymykset erityisesti Irlannin osalta.

– Tavoitteena ensi viikolla on varmistaa, että lähdemme kaikki samalta pohjalta ja jaamme samat päämäärät, Barnier sanoi.

Britannia on jättämässä EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton, mikä on edelleen neuvotteluiden lähtökohta huolimatta maan hämmennyksestä parlamenttivaalien jälkeen.

Barnier vahvisti keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa myös, että hän tapaa torstaina oppositiojohtaja Jeremy Corbanin, tämän pyynnöstä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat