Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

EU varoitti seurauksista – Kiina kiristää otetta Hongkongista

LEHTIKUVA / AFP Leo Ramirez
Kiinan presidentti Xi Jinping kansankongressin avajaisistunnossa.

Kiina ei ole aikeista hellittää kiristynyttä otettaan Hongkongista, vaan päinvastoin. Maan parlamentin, kansankongressin, avajaisistunnossa perjantaina esitellyn lakiehdotuksen mukaan erityishallintoalue aiotaan ottaa kokonaan isänmaallisten “patrioottien” hallintaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suunnitelman mukaan Pekingin valvoma vaalikomitea hyväksyisi jatkossa kaikki ehdokkaat Hongkongiin lakiasäätävään neuvostoon ja myös nimittäisi suuren osan sen jäsenistä. Vaikka kyseessä on vasta esitys, sen hyväksymisestä ei ole epäselvyyttä Kiinan kommunistisen puoleen kumileimasimena toimivassa parlamentissa.

Kiina tekee näin yhä selvempää peräeroa yhden maan ja kahden järjestelmän malliin, josta se sopi 50 vuodeksi vuonna 1997, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan.

EU varoittikin heti Kiinaa poliittisista ja taloudellisista seurauksista, jos Kiina ei harkitse asiaa uudestaan. EU:n mukaan muutokset uhkaavat hongkongilaisten perusvapauksia ja alueen poliittista monimuotoisuutta.

Viikon kestävän kansankongressin istunnon alkua seurattiin ulkomailla tarkasti myös Kiinan talous- ja ilmastolinjausten näkökulmasta. Viimeksi mainitun osalta rohkeita uusia avauksia odottaneet joutuivat pettymään.

Kiina näyttää jatkavan investoimista uuteen hiilivoimaan samalla kun lisäykset uusiutuvien energialähteiden käyttöön ovat jäämässä vaatimattomiksi. Näin siitä huolimatta, että maa on sitoutunut hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseen vuoteen 2060 mennessä.

Pääministeri Li Keqiangin esittelemissä linjauksissa ei aseteta kattoa kokonaisenergiakulutukselle, vaikka ilmastopäästöjä suhteessa bruttokansantuotteen kasvuun pyritään vähentämään. Tavoitteeksi asetetun talouskasvun toteutuessa päästöjen lisääntyminen ei kuitenkaan välttämättä edes hidastu, arvioi Lauri Myllyvirta riippumattomasta Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) -tutkimuslaitoksesta.

–  Ilman energiankulutuksen tavoitetta tässä viisivuotissuunnitelmassa on vielä vähemmän aineksia päästöjen rajoittamiseen kuin aiemmissa vastaavissa suunnitelmissa, Myllyvirta kirjoittaa.

Kansankongressin avajaisten yhteydessä julkistetun suunnitelman sananvalinnat “hiilen puhtaan käytön edistämisestä” osoittavat, että tavoite vähähiilisestä kehityksestä sekä uudet investoinnit hiileen ja öljyyn elävät Kiinassa yhä rinta rinnan.

–  Keskeinen ristiriita laajenevan savupiipputalouden ja vihreän kasvun edistämisen välillä vaikuttaa ratkaisemattomalta, Myllyvirta päättelee.

Kiina on maailman suurin saastuttaja vastaten yli neljäsosasta kaikista kasvihuonekaasujen päästöistä. Kiina on aiemmin luvannut hiilipäästöjensä kääntyvän laskuun vuoden 2030 jälkeen. Tutkijoiden mukaan tämä edellyttäisi sitä, että hiilellä tuotetun energian määrää ryhdyttäisiin vähentämään heti.

Pääministeri Lin mukaan maa tavoittelee tälle vuodelle yli kuuden prosentin talouskasvua. Koko seuraavien viiden vuoden ajanjaksolle kasvutavoitetta ei asetettu.

Kiinan viralliset kasvutavoitteet asetetaan yleensä sen verran alakanttiin, että ne voidaan varmasti ylittää. Useiden asiantuntijoiden mukaan maan hyvä toipuminen koronasta voi johtaa tänä vuonna jopa yhdeksän prosentin kasvulukemiin.

Viime vuonna Kiinan talouskasvu hidastui alimmilleen vuosikymmeniin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE